Frederiksberg skruer op for normeringerne - sådan er de i din kommune

Selv hvis pengene var der, så kan det blive svært at efterkomme BUPL's minimumsnormeringer. Det viser ny rapport fra tænketank.

Børnene er fremtiden, og efter landsdækkende demonstrationer for højere normeringer i daginstitutionerne er det et område, partier over hele spekteret er enige om, der skal fokuseres på.

Børn er kernevelfærd, og det er noget, vi skal prioritere

Simon Aggesen, borgmester i Frederiksberg Kommune (K)

Således tegner der sig i Frederiksberg Kommune et flertal for et forslag, der skal løfte antallet af ansatte i kommunens daginstitutioner, så de matcher pædagogernes fagforening BUPL's minimumsnormeringer med tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne.

Ifølge borgmester Simon Aggesen (K) vil forslaget koste kommunen 40 millioner kroner, men hvis alle landet kommuner skal på BUPL's minimumsnormeringer, så bliver det en noget dyrere fornøjelse.

Det viser en rapport, som den uafhængige tænketank Kraka har lavet.

Tre krav, ingen lever op til

Der er 27 kommuner, der næsten lever op til kravene om ansatte i henholdsvis børnehaver og vuggestuer. Men ingen af landets 98 kommuner lever op til BUPL's tredje krav om, at 80 procent af de ansatte skal have en pædagogisk uddannelse.

Se din kommunes normeringer her

BUPL anbefaler maksimalt tre børn fra 0-2 år per pædagog og maksimalt seks børn fra 3-5 år per pædagog.

På nuværende tidspunkt ligger den gennemsnitlige andel af pædagoger med en pædagogisk uddannelse på 60 procent.

Hvis politikerne besluttede, at de tre krav skulle efterleves og satte pengene af til det, så skal der ifølge Krakas undersøgelse ansættes 5150 pædagoger her og nu. Derudover skal omkring 40 procent af de ansatte uden en pædagogisk uddannelse have en uddannelse eller erstattes af pædagoguddannede. Det vil alt i alt koste 3,1 milliarder kroner.

Jævnfør BUPL's egne tal fra april i år, så er der på landsplan 1926 ledige medlemmer i pædagogernes a-kasse.

Svært for de rige, sværere for de fattige

I Frederiksberg Kommune har 54 procent af de ansatte i daginstitutionerne en pædagogisk uddannelse, der er 3,4 børn per voksen i vuggestuerne og syv børn per voksen i børnehaverne.

Kommunen, der er blandt landets rigeste, vil bruge 40 millioner kroner på 100 nye ansættelser for at opnå målet for normeringerne.

- Vi er en ressourcestærk kommune, og hvis ikke vi kan gøre det, hvem kan så. Når det er sagt, så er vi også en effektivt drevet kommune, så det er ikke lige til at finde finansieringen. Jeg mener dog, at børn er kernevelfærd, og det er noget, vi skal prioritere, siger Simon Aggesen.

I pædagogernes fagforening mener de, at det er et fantastisk initiativ, men de mener ikke, at det er nok. For selvom antallet af medarbejdere i daginstitutionerne er vigtigt, så er uddannelse også fuldstændig afgørende. De understreger desuden, at det ikke er deres anbefalede niveau for antal af pædagoger - det er deres anbefalede minimumsantal.

Det bekymrer ligeledes, at en rig kommune som Frederiksberg Kommune kan have svært ved at finde de 40 millioner kroner, når der er mange af landets kommuner, der vil have endnu sværere ved det. Hos BUPL håber de på, at man fra statens side vil tage mere ansvar.

- Der kommer 70.000 flere børn de næste år. Det er børn, der ikke kommer til at få det, de har brug for. Det er små mennesker, vi taber, hvis ikke vi sikrer et minimum i kvaliteten. Regeringen må sikre et bundniveau, og kommunerne skal sikre, at pengene ender de rigtige steder, siger Elisa Rimpler, der er formand for BUPL.