SAS-piloter strejker i Danmark, Norge og Sverige

Hundreder af afgange fredag er aflyst. Også i Sverige og Norge er piloterne gået i strejke.

SAS-piloterne i Danmark er gået i strejke, oplyser Forligsinstitutionen til TV 2. Dermed strejker SAS-piloterne i både Danmark, Sverige og Norge nu.

SAS skriver på sin hjemmeside, at 673 afgange fredag vil blive aflyst, og at 72.000 passagerer vil blive ramt af aflysningerne.

Fredag morgen siger Henrik Thyregod, næstformand for piloternes fagforening, til TV 2, at "parterne simpelthen var for langt fra hinanden".

- Vi er langt fra hinanden. Vi har fuldstændig rimelige krav i forhold til arbejdstiden. SAS skal ikke være det ringeste sted at være pilot. Vi har forsøgt at komme SAS i møde hele natten, men det har set umuligt ud siden cirka klokken ét nat. Der har været meget lidt tid til forhandlinger, siger Henrik Thyregod fredag morgen til TV 2.

Han siger, at han er "frygtelig, frygtelig ked af det" på passagerernes vegne, men at SAS-piloterne kun har bedt om at få samme vilkår som piloter hos lavprisselskaberne. Han siger, at piloter i SAS arbejder op til syv weekender i træk.

- Vi føler et stort ansvar for ikke at ramme passagererne, og derfor har vi strakt os langt for at få et resultat. Vi har haft en målsætning om at nå til enighed, men det er ikke lykkedes parterne at finde en løsning, så vi kunne undgå en strejke. Dette beklager vi dybt overfor vores passagerer, siger René Arpe, formand for Dansk Pilotforening, i en pressemeddelelse fra Dansk Pilotforening.

SAS: Negative konsekvenser, hvis krav var blevet opfyldt

Hos modparten beklager man også sammenbruddet.

- Det er meget trist, at piloternes strejke vil få negative konsekvenser for vores kunder. SAS er klar til fortsatte forhandlinger, men hvis kravene var blevet opfyldt, ville det have haft meget negative konsekvenser for selskabet, siger Karin Nyman, kommunikationschef i SAS, fredag morgen i en pressemeddelelse fra SAS.

Hun siger, at SAS nu vil gøre alt for at hjælpe de passagerer, der bliver ramt af konflikten.

Svenske piloter strejker

De svenske SAS-piloter strejker, efter at forhandlinger om løn og vagtplaner torsdag aften brød sammen i Stockholm. Det oplyser SAS i en pressemeddelelse natten til fredag.

De svenske SAS-piloter kræver en lønstigning på 13 procent om året. Forligsmanden i Sverige tilbød 2,3 procent om året - torsdag sagde SAS ja til tilbuddet, men piloterne sagde nej, og derefter brød forhandlingerne sammen i Sverige.

Umiddelbart efter brødforhandlingerne sammen i Danmark og Norge efter et tilsvarende løntilbud var blevet afvist af de danske og norske SAS-piloter.

SAS har opgjort piloternes løn til 995.000 kroner om året eksklusive tillæg i gennemsnit. Piloterne siger, at især yngre piloter tjener betydeligt mindre.

I forhold til arbejdstiderne har SAS-piloterne et ønske om en 5/4 ordning, hvor piloterne arbejder 5 dage og har 4 dage fri. Den ordning har 40 procent af piloterne i dag, men SAS afviser at udvide ordningen, da det vil gå ud over fleksibiliteten.

Ifølge piloterne selv risikerer de at skulle arbejde op til syv weekender i streg, de har kun én friweekend om måneden, og de får først deres vagtplan den 16. i måneden inden.

Nu er konflikten en kendsgerning - og så starter kampen om at forklare folk, hvorfor det er endt sådan, siger Henny Christensen.

'Nu starter kampen om fortællingen'

Nu skal begge parter forsøge at forklare passagererne og offentligheden, hvorfor det er endt sådan.

- Nu har vi konflikten, og nu starter så kampen om fortællingen. Det afgørende er at skabe en forståelse for, at man har kastet en masse mennesker ud i det her kaos, siger Henny Christensen, redaktionschef på Ugebrevet A4 og Avisen.dk.

TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn, der torsdag aften og nat fulgte forhandlingerne i Forligsinstitutionen tæt, siger, at der var så langt mellem parterne på lønområdet, at sammenbruddet ikke kom som en overraskelse.

TV 2's erhvervskommentator Ole Krohn, siger at afstanden mellem SAS' tilbud og piloternes lønkrav var så stor, at forhandlingerne så svære ud.

Ole Krohn: - Et Atlanterhav mellem parterne

- Der er nærmest et Atlanterhav mellem parterne. I Sverige blev piloterne tilbudt en lønstigning på 2,3 procent - de havde forlangt 13 procent. Når afstanden er så stor, er det svært at finde et mellemniveau, siger Ole Krohn.

Analytikere forudsiger ifølge Ole Krohn, at en længere konflikt kan blive meget dyr for SAS - det budgetterede overskud for 2019 kan forsvinde helt, hvis konflikten varer 14 dage, vurderer analytikerne.

Forligsmanden i Danmark - og også i Norge og Sverige - kan kalde parterne tilbage til forhandlingsbordet.

- Det gør det kompliceret, at det er i tre lande, men hvis forligsmændene vurderer, der er en åbning, kan de kalde parterne til forhandlingsniveauet. Men der er vi ikke endnu, siger Ole Krohn.