Samfund

Mangel på sygeplejersker: 1030 jobs kan ikke besættes

Et for dårligt arbejdsmiljø og for få uddannede sygeplejersker er nogle af årsagerne til manglen.

Det har været en kendt sandhed i lang tid: Der er stor mangel på sygeplejersker på de danske hospitaler.

Og nu har Beskæftigelsesministeriet sat tal på problemet.

I det seneste halve år har hospitalerne forsøgt at besætte 1030 ubesatte sygeplejerskestillinger. Uden held.

Det største hul er på Sjælland, hvor Region Hovedstaden forgæves har forsøgt at besætte 300 stillinger, mens Region Sjælland mangler sygeplejersker til 270 jobs.

Herefter kommer Østjylland med 160 ubesatte stillinger, Nord- og Sydjylland med 110 ledige stillinger, mens Fyn mangler 60 sygeplejersker.

Arbejdspresset er blevet hårdere

Konsekvenserne kan være alvorlige. På Aarhus Universitetshospital eksempelvis er manglen på sygeplejersker så stor, at man aflyser op mod 100 operationer om ugen.

- Grundlæggende skyldes det, at vi ikke har uddannet nok i forhold til, hvad behovet er både nu og i fremtiden, siger Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd.

Det er alvorlige tal, som viser, at man ikke bare kan knipse 1000 ekstra sygeplejersker frem her og nu.

Ellen Trane Nørby, sundhedsminister

- Og så skyldes det også, at arbejdspresset er blevet større og større over de senere år, lyder det fra formanden.

Det sidste kan Anne-Sofie Frimor nikke genkendende til. Hun arbejdede i to år på lungemedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital, men sagde sit job som sygeplejerske op, fordi det var for hårdt.

- Det var en hverdag, hvor jeg følte mig utilstrækkelig som sygeplejerske. En hverdag, hvor jeg hele tiden skulle gå hjem med dårlig samvittighed. Til sidst havde jeg ikke mig selv med i det. Jeg havde ingen overskud til mine små drenge, når jeg kom hjem fra arbejde og var ikke glad.

Alvorlige tal

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby erkender, at problemet er stort.

- Det er alvorlige tal, som viser, at man ikke bare kan knipse 1000 ekstra sygeplejersker frem her og nu, siger Ellen Trane Nørby.

Manglen på sygeplejersker er også blevet et element i valgkampen til det forestående folketingsvalg.

Regeringen og Dansk Folkeparti vil uddanne 2000 flere sygeplejerekser over de kommende år, mens Socialdemokratiet går til valg med et sundhedsudspil, hvor der skal uddannes 1000 sygeplejersker ekstra.

- Samtidig skal vi også gøre noget her og nu. Derfor har vi forhandlinger i gang med Regionerne og Dansk Sygeplejeråd i forhold til at sikre ordentlige arbejdsvilkår, siger sundhedsministeren.

Forhandlinger, som formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, håber kan føre til løsninger, der kan afhjælpe problemet.

- Der er forslag til løsninger på bordet, og dem skal vi nu diskutere, om vi kan få omsat dem til handlinger, siger hun.

Færdig som sygeplejerske

Men for Anne-Sofie Frimor er det for sent. Den nu tidligere sygeplejerske, der i dag arbejder som dagplejer, vender ikke tilbage til jobbet som sygeplejerske.

- Efter min mening er der alt for lange udsigter til, at vi får bedre vilkår. Vi har råbt højt længe nu, og der er ikke sket det store, siger hun.

Det er ikke kun på sygeplejerskeområdet, at der mangler arbejdskraft. Det seneste halve år har man på området for social- og sundhedsassistenter forgæves forsøgt at rekruttere flere end 5000 sosu-assistenter- og hjælpere.