Samfund

315 SAS-fly aflyst fredag - i Sverige og Norge strejker piloter, i Danmark er uret sat i stå

Parterne forhandler til ud på natten, efter at piloterne opsagde deres overenskomst før tid. I Sverige og Norge strejker piloterne.

Hvis ikke SAS og virksomhedens piloter havde en ny overenskomst på plads inden midnat mellem torsdag og fredag 26. april, så ville piloterne strejke.

Det var den klare melding fra piloternes sammenslutning, SAS Pilot Group, i starten af april, men da tidspunktet kom, var der mest af alt stilhed. Og fredag morgen er der stadig ikke afklaring - forhandlingerne fortsatte i nat.

- Uret er sat i stå lidt i 24, lød beskeden til TV 2 sent i aftes fra Forligsinstitutionen.

Torsdag aften meddelte SAS, at de præventivt havde aflyst 205 afgange fredag morgen og formiddag i Skandinavien. I Danmark blev 33 afgange i Københavns Lufthavn Kastrup berørt samt en enkelt afgang fra Aalborg. Hverken Billund eller Aarhus bliver påvirket af aflyste afgange.

Hvilke afgange, det drejer sig om, kan du se her.

Svenske og norske piloter strejker

De svenske SAS-piloter strejker efter at forhandlinger om løn og vagtplaner torsdag aften brød sammen i Stockholm. Det oplyser SAS i en pressemeddelelse natten til fredag. Strejken i Sverige betyder, at yderligere 110 fly er aflyst, skriver det norske erhvervsmedie E24, og dermed er i alt 315 afgange fredag aflyst.

Strejken er allerede i gang, bekræfter Wilhelm Tersmeden, talsmand for pilotforeningens SAS-afdeling, til det svenske nyhedsbureau TT. De svenske piloter kræver en lønstigning på 13 procent.

Torsdag aften afviste de et tilbud om en lønstigning på 2,3 procent, skriver TT. Mindst 70.000 rejsende fredag vurderes at blive ramt af strejken, skriver Sveriges Radio.

Tidligt fredag morgen oplyser den norske rigsmægler, at også der er forhandlingerne brudt sammen, og at en norsk strejke også er en realitet. I alt 1500 norske SAS-piloter strejker, oplyser arbejdsgiverorganisationen NHO Luftfart til nyhedsbureauet NTB.

Aftale opsagt før tid

SAS og piloterne har forhandlet om en ny overenskomst gennem længere tid. I 2017 indgik parterne en historisk lang aftalte, der skulle strække sig frem til 2020. I juni 2018 benyttede piloterne dog deres mulighed for at opsige aftalen et år før tid, så den stoppede 31. marts 2019.

Da parterne stadig ikke var nået frem til en aftale i starten af april, varslede piloterne gennem SAS Pilot Group strejke gældende fra midnat mellem torsdag og fredag 26. april. Ifølge piloterne er der særligt to knaster, der står i vejen for en aftale:

Dels ønsker piloterne en større lønstigning end den, de aftalte med SAS i 2017, og dels vil piloterne have bedre mulighed for at planlægge deres tid. Ifølge piloterne selv risikerer de at skulle arbejde op til syv weekender i streg, de har kun én friweekend om måneden, og de får først deres vagtplan den 16. i måneden inden.

Ifølge TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn, har piloterne efterspurgt en lønstigning på mere end ti procent. Fra Forligsmanden - der agerer som mægler mellem parterne - er tilbuddet til piloterne en lønstigning i nærheden af to-tre procent.

Piloterne mener dog, ifølge Ole Krohn, at de har gjort sig fortjente til en væsentlig større lønstigning, fordi de ad flere omgange har måttet vinke farvel til lønstigninger og sågar måttet tage et løndyk, mens SAS var udfordret på økonomien.

Det lønefterslæb ønsker piloterne nu at indhente. Men fredag morgen er det altså endnu usikkert, om det er lykkes – eller om piloterne går i strejke.