Samfund

SAS aflyser 205 flyafgange

En række morgen- og formiddagsfly er indtil videre blevet aflyst fra Københavns Lufthavn. De andre danske lufthavne er ramt i mindre grad.

SAS oplyser på sin Facebook-side, at de kommer til at aflyse fly som følge af en potentiel strejke fra deres piloter. Til TV 2 fortæller SAS, at det drejer sig om 205 afgange globalt set.

- SAS har modtaget konfliktvarsel fra pilotforeningerne i Danmark, Norge og Sverige. SAS vil tage særligt hensyn til alle vores kunder og medarbejdere. Det betyder, at en række fly vil blive aflyst, men vi sikrer, at ingen af vores kunder strander et sted, skriver SAS i opslaget, der blev lagt op 19.37 torsdag aften.

Konfliktvarslet fra piloterne kom 2. april og står til at træde i kraft ved midnat mellem torsdag og fredag. Parterne forhandler for at få en ny overenskomst på plads, men i går kaldte SAS piloternes krav for "skyhøje og uansvarlige".

Onsdag aften fortæller piloternes danske formand, René Arpe, til TV 2, at parterne fortsat arbejder for at undgå en konflikt.

Latest update on the traffic situation. For up-to-date information, visit: Svenska:...

Posted by SAS - Scandinavian Airlines on Thursday, April 25, 2019

Skal man ud at flyve med SAS i morgen, kan man se status på sit fly ved at klikke på linket her. I skrivende stund står 33 afgange fra Københavns Lufthavn til at blive aflyst. Det drejer sig primært om morgen- og formiddagsafgange. Et lignende antal ankomster står også som aflyst.

Der er for nu ikke nogen aflysninger fra Billund eller Aarhus, mens et enkelt morgenfly til København står til at blive aflyst i Aalborg.

En række fly, der er bemandet af SAS' partnere, vil ikke blive berørt af den potentielle strejke. Listen over de flyafgange kan ses her.

Sådan er passagererne stillet

Gustav Frederik Thybo, der er direktør i Flyhjælp, forklarer til TV 2, at man som passagerer kan have penge til gode, hvis man skulle have været med et af de aflyste fly. Tilbyder SAS ikke selv en billet, kan man som passagerer gå ud til et andet selskab og købe en billet. Efterfølgende kan man få billetten refunderet, forklarer han.

- Udover at få en ny billet hos et andet selskab, så vil jeg anbefale, at man også retter krav til SAS om at få refunderet sin billet hos dem, og derudover man også ret til en kompensation på op til 4500 kroner udover billettens pris, siger Frederik Gustav Thybo til TV 2.

Det vil sige, at hvis man for eksemplet har betalt 1500 kroner for sin SAS-billet, så kan man få 4500 kroner oven i. Altså i alt 6000 kroner.

Friweekender og løn

I en pressemeddelelse fra starten af april, hvor piloterne varslede strejke per 26. april, forklarede formanden for Dansk Pilotforening, René Arpe, at stridspunkterne set fra piloternes side særligt var to ting:

  • Manglende indflydelse på hvornår og hvor meget piloterne skal arbejde.
  • For lav løn.

Ifølge René Arpe har piloterne kun én friweekend hver måned, og i værste fald risikerer de at skulle arbejde op til syv weekender i træk.

- Det er uholdbart. At ikke kunne planlægge sit liv er en stor belastning, og vi har derfor krævet større forudsigelighed i vores turnus, skrev René Arpe i pressemeddelelsen.

Ifølge SAS er gennemsnitslønnen for deres danske piloter 995.785 danske kroner om året uden tillæg og pension.

Opsagt før tid

I 2017 indgik SAS og piloterne i de tre nordiske lande en historisk lang aftale, der skulle gælde helt til 2020. Sidste sommer valgte pilotforeningen dog at udnytte en option, der var i aftalen, så den blev opsagt efter to i stedet for tre år. Begge parter kaldte dengang forløbet for ”udramatisk”.

Opsigelsen betød, at den eksisterende aftale udløb 31. marts 2019. Af hensyn til påsketrafikken udskød piloterne dog deres strejkevarsel til fredag 26. april. I regnskabet for 2018, der udkom i slutningen af januar 2019, skrev SAS i et særskilt afsnit, der handlede om strejke:

- I 2017 indgik SAS en treårig kollektiv aftale med pilotforbundene i Danmark, Norge og Sverige. Aftalen tillader opsigelse efter to år, hvilket forbundene gjorde opmærksom på, at de ønskede at gøre i juni 2018. Forhandlingerne vil starte i første kvartal 2019 med en målsætning om at have en ny aftale på plads inden 31. marts 2019, når den eksisterende aftale udløber, lød det i årsregnskabet.

Her fremgår det også, at SAS i finansåret 2018 havde 1273 fuldtidsansatte piloter. Ifølge SAS Pilot Group selv, organiserer foreningen 95 procent af alle SAS-piloterne i Danmark, Sverige og Norge.