Samfund

Farligt giftstof fundet i dansk grundvand

Gitstofferne er blandt andet brugt i landbruget og i maling og formodes at være sundhedsfarligt.

Alle kommuner i Danmark skal hurtigst muligt teste deres drikkevand efter fund af flere giftstoffer.

Sådan lyder meldingen fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. Det skriver DR.

Det drejer sig om 75 nye giftstoffer, som Danske Regioner har fundet i grundvandet. Men det er især stoffet Chlorothalonil-amidsulfonsyre, der har vakt bekymring, da det kan være sundhedsfarligt.

Vi ser på det med stor alvor, fordi det kan være skadeligt for vores arveanlæg

Jakob Ellemann-Jensen, miljø- og fødevareminister

Forbudt i EU

Stoffet har blandt andet være brugt i landbruget i perioden 1986 til 2000 i Danmark, men også i maling. Tidligere på året blev det gjort forbudt i EU.

Hidtil har Chlorothalonil-amidsulfonsyre ikke været på listen over stoffer, som vandværkerne kontrollerer. Men da det for nylig blev fundet i to vandboringer, fik det ministeren til at reagere.

- Jeg beder kommunerne om at teste det, fordi jeg vil være sikker på, at det ikke er i vores drikkevand. Vi ser på det med stor alvor, fordi det kan være skadeligt for vores arveanlæg, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen til DR.

Muligt kræftfremkaldende

Der er blevet testet for Chlorothaloniol-amidsulfonsyre i alt 639 steder - herunder lossepladser, maskinstationer og gartnerier, hvor der er en risiko for, at giftstoffet kan være havnet. Her viste det sig i hver tredje prøve.

Derudover går bekymringen også på, at stoffet er muligt kræftfremkaldenede.

På trods af de foruroligende fund ser man positivt på situationen hos Danske Regioner. Her ser man det nemlig som et tegn på, at man har fået mere viden på et område, der ellers har været præget af store mørketal, og dermed kan undgå, at stoffet ender i grundvandet.

Rester af sprøjtemiddel

Det er ikke første gang, der bliver råbt vagt i gevær, når det kommer til det danske grundvand. Sidste år viste en undersøgelse fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, rester af sprøjtemiddel i grundvandet.

Hos vandselskabernes brancheforening, Danva, kaldte man det den mest omfattende grundvandsforurening i Danmark nogensinde.

Ifølge foreningens direktør, Carl-Emil Larsen, er den slags forurening dyrt for forbrugerne. De berørte vandværker kan nemlig være nødsaget til at rense vandet i længere tid eller finde nye kildepladser.