Samfund

Beredskab rykker ud til rekordmange naturbrande - og danskernes adfærd hjælper ikke

Den danske muld er efterhånden så knastør, at nattens regn ikke hjælper. Beredskab råder danskerne til at ændre adfærd i naturen.

Det knastørre vejr herhjemme betyder, at antallet af naturbrande er langt højere end normalt for en april måned.

Det viser helt nye tal fra Beredskabsstyrelsen.

Der har været over 250 naturbrande i april. Det er det højeste antal siden 2013. Og selvom vejrudsigten nu melder regn, er den danske jord fortsat knastør.

Tirsdag blev 4000 kvadratmeter skov flammernes bytte, da der ved middagstid opstod brand i et naturområde ved Egtved.

Det er anden gang på få dage, at der har været ild i et naturområde ved Egtved. Langfredag var det gløder fra grillkul, der satte ild til et grønt område nær et sommerhus, ifølge TV Syd.

Og i søndags brændte det tæt på feriecentret Lalandia i Rødby, hvor badegæsterne kortvarigt måtte evakueres.

I aftes gik det galt i et skov- og sommerhusområde i Jægerspris i Hornsherred. Ifølge de lokale brandmyndigheder var slukningsarbejdet mere besværligt end beregnet.

Således måtte det første køretøj på stedet tilkalde assistance fra i alt fem brandstationer i området for at få bugt med flammerne.

Gæster i Feriecenteret Lalandia i Rødby blev evakueret fra badelandet, da en naturbrand kom faretruende tæt på.

En krudttønde

Især trekantsområdet er ramt af brande. Her er tørkeindekset i lighed med sidste år særligt højt.

Brandfolkene rykker i øjeblikket ud til alt fra skovbunde til vejkanter i brand. Det fortæller indsatsleder Jan Lehmann fra TrekantBrand Vejle.

- Græsset har en underuld af tørt græs fra sidste år. Med al den østenvind vi har haft og den manglende nedbør, er det simpelthen en krudttønde, siger han.

Regnen gør ingen forskel

Selvom der i nat er faldet én milimeter regn over hele landet, hjælper det ikke det store på tørkeudsigterne. Det fortæller TV 2s meteorolog Jens Ringgård Christiansen.

- Kombinationen af både blæst og solskin gør, at fordampningen fortsætter med højere hast end nedbøren, siger han og forklarer, at Jylland nogle steder i dag har udsigt til mellem tre og fem milimeter regn, hvilket også er for lidt til at gøre en forskel.

Til gengæld ser både fredag og søndag ud til at bringe større regnbyger til Danmark. Og så begynder det at ligne noget, siger TV 2s vejrvært.

Sandflugt i Midtjylland på grund af den kraftige østenvind og det tørre vejr, på landevejen ved Blåhøj mellem Brande og Sønder Omme, tirsdag.

Jens Ringgård Christiansen har taget et nærmere kig på det landsdækkende tørkeindeks, som måles fra 0 til 10, hvoraf 10 er det maksimale udtryk for tørke.

Over hele Danmark er gennemsnittet over 9, mens indekset enkelte steder i Nordsjælland, Nordjylland, på det centrale Fyn og i Vestjylland når op på 9,3 og 9,4.

- Det er udtryk for at jorden og vegetationen er knastør. Alt mangler vand nu, siger Jens Ringgård Christiansen.

Skødesløse danskere

Ifølge sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard, så er det først og fremmest én ting, som er årsag til de mange brande: Skødesløshed.

- Vi undervurderer situation, når vi er ude i naturen. Man får tændt det bål, som man synes kunne være hyggeligt. Man bruger grillen for tæt på tør vegetation eller ukrudtsbrænderen et sted, hvor der stadig er tørre blade, siger han.

Han råder derfor danskerne til være opmærksom på tre forhold: Når det er tørt, når vinden blæser, og når solen er fremme.

Brandslukning af en skovbrand i Hästveda i Skåne tirsdag aften.

Storbrande i nabolande

Også i Norge og Sverige kæmper man i øjeblikket med tørke og brande.

I Norge hærger en storbrand lige nu ved Sokndal, i det sydlige Norge, hvor 160 boliger er evakueret - det skriver NRK.

Sverige er også ramt flere steder. I den sydlige del af landet er omkring 50 personer blevet evakueret.