Samfund

Øjenvidne til fatal biljagt: - Jeg husker det næsten, som var det i går

Siden 2012 har biljagter kostet 12 personer livet og såret 37.

For tre år siden blev Thomas Raunde øjenvidne til en fatal biljagt.

- Det gør mig trist og bedrøvet. Jeg husker det næsten, som var det i går, siger Thomas Raunde.

Han løb dengang en tur i Valbyparken i København, da en politibil kom kørende ind i området på jagt efter to unge biltyve.

- På en fredag eftermiddag er der masser af unger og masser af folk, der ligger og tager sol. Inklusiv mig selv, der kommer løbende og nyder vejret, fortæller han til TV 2.

Flugtbilisten ramte to kvinder i parken. De blev dræbt på stedet.

Biljagter har kostet 12 mennesker livet

Det er langt fra den eneste gang, at en biljagt er endt galt.

Siden 2012 har biljagter kostet 12 mennesker livet, mens 37 er blevet såret.

Det fremgår af en gennemgang, som Politiken har lavet. Avisen har kortlagt alle 38 sager, som politiklagemyndigheden har behandlet siden etableringen i 2012.

Advokaten, der repræsenterede den ene af de dræbte kvinder, mener, at det var helt uforsvarligt af politiet at jagte flugtbilister i en park. Et sted, hvor det var ”helt åbenbart”, at der var mange mennesker.

- Der hvor de kørte hen, var oversigtsforholdene virkelig dårlige. Så man ville simpelthen ikke have en chance, hvis nogen trådte ud foran en bil, siger advokat Søren Hauch.

Rigspolitiet er opmærksomme

I ingen af de 38 ulykkessager med flugtbilister har Statsadvokaten eller Rigsadvokaten besluttet, at biljagterne skulle have konsekvenser for de involverede betjente.

Det er nogle af de mest alvorlige anklager, som politimyndigheden behandler

Charlotte Storgaard, direktør for DUP

Men til TV 2 forklarer Rigspolitiets kommunikationschef, Anders Frandsen, at de er ”meget opmærksomme" på problematikken med flugtbilister og faren for ulykker.

- Det er klart, at i det omfang, hvor der er noget, vi kan justere eller præcisere for at gøre det her bedre i fremtiden, vil vi selvfølgelig det. Men det vil altid være et konkret skøn i den konkrete situation, siger Anders Frandsen til TV 2.

De 38 sager om flugtbillister er vidt forskellige. I nogle af sagerne har politiet blandt andet eftersat mordere, hjemmerøvere og vanvidsbilister. Biljagterne har i andre sager handlet om mindre alvorlige lovbrud som manglende sikkerhedssele, kørsel uden kørekort eller en forsikringssag på bilen.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) vil nu sætte fokus på de seneste års ulykker for at se på, om der er behov for nye instrukser på området.

- Det er jo per definition meget alvorlige sager. Det er nogle af de mest alvorlige anklager, som politimyndigheden behandler, siger DUP-direktør Charlotte Storgaard til TV 2.

De 38 biljagter

Nedenfor får du et overblik over de 38 biljagter, der fik alvorlige konsekvenser:

6. december 2011

Biljagt i Indre København

En bil med tre mænd vækker en patruljevogns interesse ved Christiania. Betjentene kører efter bilen og beder den holde ind til siden ved Rådhuspladsen. Men da bilisten i stedet træder speederen i bund og kører væk ad H.C. Andersens Boulevard mod Amager, sætter politibilen efter. Flugtbilen mister kontrollen over køretøjet ved Glyptoteket. Bilen skrider ud og rammer to modsatkørende biler. Den 17-årige fører af bilen får hjernerystelse, mens en passager brækker armen. To borgere, som er ramt af flugtbilen, får henholdsvis flere brud på lårbenet og brud i ryggen.

9. februar 2012

Drabseftersøgt på flugt

I Skoven ved Bavnehøjsvej ved Bjerregrav Stationsby nær Randers spotter politiet en flugtbil med 39-årige Kristian Heilmann, der er eftersøgt for drab på en pædagog. Da politiet sætter efter bilen, kører den drabsmistænkte af vejen og kolliderer med et træ. Føreren er efterfølgende i livsfare, men han overlever og bliver siden dømt for drabet.

2. maj 2012

Unge mænd på knallert uden nummerplader

I Viby ser en patrulje to yngre mænd på en knallert uden nummerplader. Da betjentene vil foretage en rutinekontrol, vender føreren af knallerten og stikker af med omkring 60 kilometer i timen på cykelstien. Knallerten rammer en kantsten, og passageren bliver slynget ind i en lygtepæl. Han brækker begge arme og ben.

1. juni 2012

Biljagt over 25 kilometer

En motorcyklist kører for hurtigt på Helsingørmotorvejen ved Gammel Holte, men stikker af, da en betjent vinker den ind til siden. Det udvikler sig til en biljagt over cirka 25 kilometer, hvor hastigheden når op omkring 230 kilometer i timen. Biljagten stopper, da motorcyklisten rammer en parkeret bil, får utallige brud og er i akut livsfare.

11. juni 2012

Knallert kørte ind i port

En 22-årig knallertfører stikker af, da politiet forsøger at stoppe ham, efter han er kørt for hurtigt gennem det indre København. Da han kører over en gangbro ved Kastellet, smadrer han ind i den lukkede port for enden af gangbroen med 70 kilometer i timen. Manden slår hovedet alvorligt og bliver lagt i kunstigt koma. Han overlever.

10. november 2012

Cyklister mejet ned

En patruljebil spotter en stjålet bil ved Christianshavn og sætter efter den. Ved et lyskryds på Amagerbrogade rammer den stjålne bil to cyklister. En mandlig cyklist brækker næsen og skinnebenet og en kvindelig bilist får mindre skader. Den 31-årige flugtbilist bliver senere anholdt og varetægtsfængslet.

12. november 2012

Ung indbrudstyv dræbt

En motorcykelbetjent opdager en bil fra et indbrud. Sammen med en patruljevogn sætter han efter bilen. I Rønnede mister flugtbilisten herredømmet over bilen. En 17-årig rumæner, der sidder i bilen, bliver dræbt, mens to medpassagerer flygter. De bliver senere anholdt og dømt for flere indbrud i Danmark.

24. november 2012

Dræbt af to betonpiller

Da en bil vender henover et fortov i Ballerup, tænder en patruljevogn udrykningssignalet, hvilket udvikler sig til en biljagt over mindst 10 kilometer. Flugtbilen brager ind i to betonpiller, og den 28-årige fører bliver dræbt på stedet.

2. november 2013

Kvindelig fodgænger dræbt af flugtbilist

Da en BMW overhaler en politibil, der holder for rødt lys ved Rådhuspladsen i København, går en biljagt i gang. Ved Tivoli er en 46-årig kvinde og hendes kæreste på vej over fodgængerfeltet hånd i hånd, da BMW'en med næsten 100 kilometer i timen rammer kvinden og slynger hende 50 meter væk. Hun bliver dræbt på stedet. BMW'en fortsætter over til Amager, hvor den findes efterladt. Personerne i bilen bliver efterfølgende anholdt. Føreren - en ung mand - bliver idømt 4,5 års fængsel og frakendelse af kørekortet.

11. december 2013

16-årig kvæster fodgænger

En 16-årig i en Mitsubishi uden nummerplade nægter at stoppe for politiet og stikker i stedet af. Efter en politijagt over 6-7 kilometer i høj fart kører den 16-årige over for rødt i Ballerup og rammer en 69-årig fodgænger, der bliver alvorligt kvæstet. Flugtbilisten stikker af, men bliver senere anholdt.

13. februar 2014

BMW påkører flere biler

Politiet vil stoppe en BMW med tre unge mænd til et rutinetjek, men i stedet kører de fra politiet i indre København. De smadrer og påkører flere parkerede biler på Nørre Farimagsgade, inden de til sidst selv kører galt. To teenagere i bilen får knubs, mens den tredje bliver hårdt kvæstet.

7. august 2014

Kabeltyve kører ind i træ

To mænd i en bil på ungarske nummerplader stikker af i forbindelse med et kabeltyveri ved Brøndby Strand Station. Efter to kilometer mister føreren herredømmet over bilen, som kører et busskur ned, før den kører ind i et træ. Én person bliver slynget ud af bilen og får en fraktur i venstre arm samt en sammenklappet lunge.

8. oktober 2014

Bragede ind i bænk - kvinde slynget op i luften

En 20-årig mand i en Seat vil ikke stoppe for en rutineundersøgelse ved Glostrup Station. Han stikker af og bliver jagtet på villaveje og mellem boligblokke, inden han mister herredømmet over bilen ved nogle ældreboliger i Brøndbyvester. Bilen brager ind i en bænk, hvor en 57-årig kvinde sidder. Hun bliver slynget op i luften og får flere benbrud. Den 20-årige sidder fastklemt i bilen, men slipper med nakkesmerter.

27. november 2014

Hjerneskader og lammelse

En Ford Mondeo i høj fart vil ikke stoppe for politiet. Efter en vild biljagt over 40 kilometer på Fyn med op mod 200 kilometer i timen kører bilen galt i et vejsving ved Brenderup. Den kiler sig fast mellem to træer og to gulvslibemaskiner på bagsædet bliver slynget frem mod de to mænd på forsædet. Den ene får varige hjerneskader, mens den anden bliver lam fra livet og ned.

27. april 2015

Fastklemt under påkørt bil

To unge mænd uden hjelm forsøger på en knallert at slippe fra politiet. På vej over Viborgvej i Aarhus bliver knallerten strejfet af en bil, hvorefter den kører frontalt ind i en anden. Knallertføreren stikker af, men passageren bliver fastklemt under den påkørte bil. Han overlever, men får en blødning i hjernen samt flere brud.

4. maj 2015

Motorcyklist kørte ind i politibil

Føreren af en stjålet Harley-Davidson-motorcykel vil ikke stoppe for politiet. Efter en vild biljagt over 17 kilometer med en fart på op mod 200 kilometer i timen forsøger politiet at blokere Gåbensevej på Falster. Motorcyklisten kører i stedet ind i politibilen og får et lårbensbrud.

14. juli 2015

Betjent tog fat i arm - pige faldt af scooter

To unge på en scooter ved Esbjerg Storcenter forsøges stoppet af to betjente. Den ene betjent tager fat i armen på en pige, der sidder bag på scooteren. Hun falder af og lander på asfalten, hvor hun brækker halebenet og en ryghvirvel.

4. september 2015

Manglende sikkerhedssele udløste biljagt

En mand i en Peugeot reagerer ikke, da politiet vil stoppe ham for ikke at have sikkerhedssele på ved Tommerup. Han tager flugten i høj fart, ender i den forkerte vejbane og i et frontalt sammenstød med en modkørende bil. Føreren brækker kæben og smadrer tænderne, da flugtbilen triller rundt.

26. oktober 2015

Biltyve dræbt på stedet

En betjent følger efter en stjålet Audi i forbindelse med et hjemmerøveri i Nørresundby. Efter en vild biljagt over 16 kilometer og til tider over 200 kilometer i timen rammer flugtbilen en kantsten. Føreren mister herredømmet. Bilen brager ind i autoværnet og bliver slynget ind i nogle birketræer. Begge mænd i bilen omkommer på stedet.

20. november 2015

Ramte stengærde med 80 kilometer i timen

Tre unge mænd stopper ikke for politiet, som sætter efter dem. De unge mænd kører direkte over et t-kryds og rammer med 80 kilometer i timen et stengærde ved kirkegården ved Haslev Kirke. En af mændene får trykket ribben, perforeret en tarm og ligger i respirator. En anden brækker ryggen, mens den tredje brækker ben, ribben og punkterer en lunge.

Ukendt dato i 2015

14-årig knallertkører rammer træ

En 14-årig dreng på en knallert i dårlig forfatning vil ikke stoppe for to motorcykelbetjente. Han stikker af og påkører hjulet på den ene politimotorcykel, inden han forsvinder ud af et stisystem, hvor han kører ind i et buskads og rammer et træ. Den 14-årige pådrager sig en blødning i hjernen.

11. februar 2016

Bil på falske plader ramte modkørende bilist

To patruljebetjente opdager falske nummerplader på en Opel Astra. Bilens fører vil ikke stoppe, men sætter i stedet farten op og ræser gennem Kolding. I et lyskryds rammer flugtbilisten en modkørende bil, men stopper ikke, før han efterfølgende mister kontrollen og kører frontalt ind i endnu en bil. Både flugtbilisten og kvinden i den modkørende bil kommer alvorligt til skade.

25. februar 2016

Bil brød i brand

Da en BMW-cabriolet drejer skarpt til venstre i høj fart i et lyskryds, vil en patrulje foretage en rutinekontrol, men bilen accelerer gennem Sønderborg, inden den kører af vejen og bryder i brand. Føreren brækker adskillige knogler og pådrager sig alvorlige hjerneskader.

15. april 2016

Flugtbilist ramt af politibil

Da politiet rutinemæssigt forsøger at stoppe en bil i Hellerup, starter en biljagt. Ved Hellerup Station efterlader de to unge mænd bilen og stikker af til fods. Føreren af bilen vil løbe over vejen, men bliver ramt af politibilen og brækker begge ben.

3. juni 2016

Motorcyklist dræbt

En betjent vinker en motorcyklist ind til siden, efter den har kørt for stærkt nær Aabenraa. Men motorcyklisten stikker af og forsøger med ekstrem høj fart at undslippe. I forsøget på at køre ned af en frakørselsrampe skrider motorcyklisten ud og bliver dræbt på stedet.

9. juni 2016

Biler kørte om kap

To biler kører om kap i Herlev. De øger farten, da politiet kører efter dem i høj fart. I et sving mister føreren af den ene flugtbil kontrollen og kører ind i et træ. En 16-årig dreng og en 18-årig dreng bliver slynget ud af bilen og bliver alvorligt kvæstede, mens en tredje teenager slipper med knubs.

22. juli 2016

13-årig dræber to kvinder under påkørsel i park

Politiet opdager en stjålet Skoda Fabia ved Valbyparken. I den sidder to drenge på 13 og 15 år, og med den 13-årige bag rattet tager bilen flugten ind i parken blandt gående, løbere og folk, der ligger og soler sig. Efter 12 sekunders biljagt rammer Skodaen to ældre kvinder på gåtur. De dør begge to.

12. juli 2017

Livløs bilist fundet i grøft

En tilfældig borger finder en bil, der er kørt i grøften i Rodskov. I bilen sidder en fastklemt og livløs mand, som efterfølgende erklæres død. Aftenen forinden var den 28-årige mand involveret i en biljagt med politiet, som mistede bilen af syne.

29. september 2017

Stjålet bil væltede om på taget

En politivogn opdager en stjålet Toyota Corolla i Horsens, men de to mænd i bilen forsøger at køre fra dem. Efter halvandet minuts jagt i det centrale Horsens mister føreren herredømmet over flugtbilen i et t-kryds. Bilen vælter om på taget, og den ene mand i bilen får brud på rygsøjlen.

30. oktober 2017

Dræbt efter høj fart

En patruljevogn sætter efter en 32-årig mand, som er kommet kørende i høj fart ved Lemvig. I en kurve mister den 32-årige herredømmet over bilen, som ender på en mark 50 meter fra vejen. Manden bliver dræbt på stedet.

20 maj 2018

Voldsefterlyst kørte ind i teenager foran hus

En patrulje får øje på en 30-årig mand i en bil i Hirtshals, som er efterlyst for at have slået en anden mand med en murhammer. Manden mister kontrollen over sin bil efter en kort biljagt. Med voldsom kraft brager han ind i et hus, hvor der er ungdomsfest. Foran huset står nogle teenagere, og en 16-årig dreng kommer i klemme mellem bilen og husmuren. Han bliver kvæstet, men overlever.

21. juni 2018

Manglende kørekort udløste biljagt - endte i frontalt sammenstød

Politiet kører efter en bil med en fører uden kørekort mellem Silkeborg og Horsens. Flugtbilisten mister herredømmet over bilen nær Rodelund. Den ender i den modsatte vejbane og kører frontalt ind i en modkørende bil. Flugtbilisten og føreren af den anden bil bliver begge alvorligt kvæstede.

17. september 2018

Motorcyklist væltede under overhaling

En motorcykel kører fra politiet, da de forsøger at stoppe ham. Biljagten går gennem Taastrup, men motorcyklisten vælter og bliver alvorligt kvæstet, da han forsøger at overhale en bil.

10. november 2018

Dræbt i sammenstød med træ

En 44-årig mand kører tværs over en vej og ned i en grøft, hvor han rammer et træ og bliver dræbt nær Nykøbing Mors. Forinden var han i kontakt med politiet, som ønskede at standse ham.

9. februar 2019

Kvinde rendte rundt foran biler

En patruljevogn bliver sendt ud til et lyskryds ved Gl. Kalvehave, hvor en 41-årig kvinde render rundt foran bilerne. Kvinden hopper til sidst ud foran en bil og dør senere af sine kvæstelser. En patruljebil havde kort forinden sine projektører tændt ved ulykkesstedet.

23. februar 2019

Flugtbilist ramte 20-årig i fodgængerfelt

Da politiet vil have kontakt til en bil ved Vor Frues Plads i København, stikker to mænd af i høj fart gennem byens gader. Flugtbilsten rammer en 20-årig mand på vej over et fodgængerfelt. Men gerningsmanden fortsætter og efterlader bilen på Israels Plads. Den 20-årige overlever at blive kastet over bilen og lande på asfalten.

9. marts 2019

Knallertkører ramte bil

En knallert stikker af i Frederikshavn, da en patruljevogn forsøger at standse den. Efterfølgende bliver knallerten ramt af en tværkørende bil. Føreren kommer alvorligt til skade, men politiet vil ikke uddybe hændelsen, fordi Den Uafhængige Politiklagemyndighed fortsat efterforsker sagen.

29. marts 2019

Motorcyklist styrtede i rundkørsel

En patrulje forsøger at standse en motorcykel, som kører ulovligt ved Galten. Men den 24-årige mand stikker af. Han forulykker i en rundkørsel og er i kritisk tilstand. Han overlever dog.