Tre danskere bekræftet dræbt i Sri Lanka

Lars Løkke Rasmussen begræder de tre danske dødsfald i Sri Lanka. Det gør mig ufatteligt ondt, lød det på et pressemøde.

Udenrigsministeriets Borgerservice bekræfter nu på Twitter, at tre danskere er bekræftet dræbt under otte bombeangreb i Sri Lanka i hovedstaden Colombo samt byerne Negombo, Batticaloa og Dehiwala.

De pårørende er underrettet, oplyser Udenrigsministeriet på Twitter:

- Vi kan nu bekræfte, at der er tre danskere, der er omkommet. Den Internationale Operative Stab sender folk af sted om en times tid, siger Ib Poulsen, der er centerchef i Udenrigsministeriet.

Ifølge Udenrigsministeriet er der ikke foreløbigt meldinger om yderligere sårede danskere i bombeangrebene mod kirker og hoteller på både øst- og vestkysten i Sri Lanka. Angrebene har kostet mindst 290 mennesker livet og mere end 500 personer er blevet såret under angrebene, som forsvarsminister Ruwan Wijewardena ifølge nyhedsbureauet Reuters kalder for terrorangreb.

Det fylder mig med smerte og sorg.

Lars Løkke Rasmussen

Efter bombeangrebene har Udenrigsministeriet opdateret rejsevejledningen for landet, og ministeriet fraråder nu midlertidigt alle ikke-nødvendige rejser til Sri Lanka.

- Der er forstærkning på vej fra Danmark, der hurtigst muligt mandag vil etablere en midlertidig helpdesk i Colombo, oplyser Udenrigsministeriet på Twitter.

Borgerservice anslår, at mellem 1000 og 2000 danskere opholder sig i Sri Lanka.

- Vores bange anelser er blevet bekræftet

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afbrød efter bombeangrebene søndag sin påskeferie på Færøerne for at rejse hjem til Danmark. Han oplyser i en pressemeddelelse, at "vores bange anelser desværre er blevet bekræftet."

- Det fylder mig med smerte og sorg. Det er umuligt at sætte sig ind i det mareridt, de berørte går igennem lige nu, oplyser Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.

Han skriver videre:

- Mennesker har uden varsel mistet deres kære. Smerten er ubærlig, og mit hjerte græder.

På et kort pressemøde søndag aften sagde en tydelig berørt Lars Løkke Rasmussen, at det "gør ham ufatteligt ondt."

Mange nationaliteter blandt de dræbte

Blandt de dræbte er mindst 35 udlændinge, oplyser politiet i Sri Lanka, herunder adskillige amerikanere, siger USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, ifølge nyhedsbureauet Reuters. Også briter er blandt de dræbte. I alt 11 udlændinge er indtil videre blevet bekræftet dræbt, oplyser Sri Lankas udenrigsministerium. Dertil kommer at yderligere 25 personer, som myndighederne antager er udlændinge, endnu ikke er blevet identificeret.

Der er tale om i alt otte bombeangreb på især hoteller og kirker i byerne Negombo og Colombo på vestkysten samt Batticaloa på østkysten. Derudover blev en bombe bragt til sprængning ved en zoologisk have i Dehiwala, der ligger cirka 20 minutter fra hovedstaden Colombo. Blandt de ramte hoteller er Shangri-La Colombo, Kingsbury Hotel og Cinnamon Grand Colombo - der er tale om forholdsvis luksuriøse hoteller.

Ifølge Sri Lankas premierminister, Ranil Wickremesinghe, er flere mistænkte personer indtil videre blevet anholdt.

- Indtil videre er de navne, der er kommet frem, lokale, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Premierministeren tilføjer, at politi og efterforskere er ved at undersøge, om gerningsmændene bag de koordinerede angreb havde forbindelser til grupper eller personer uden for Sri Lanka.

Myndighederne har indført et natligt udgangsforbud med øjeblikkelig virkning. Det vil gælde fra 18.00 lokal tid frem til 06.00 mandag.

Samtidig har landets regering lukket ned for alle større sociale medier og beskedtjenester.

Ingen har endnu taget skylden for angrebene

Allerede for ti dage siden advarede Sri Lankas politichef, Pujuth Jayasundara, sine underordnede om angreb mod store og kendte kirker. Han henviste til efterretninger fra udlandet om selvmordsangreb.

Ifølge advarslerne skulle en radikal muslimsk gruppe i Sri Lanka - gruppen NTJ (Det Nationale Thowheeth Jama'ath) - have planlagt angreb.

Der har været en ti år lang pause i kampene i landets borgerkrig mellem myndighederne og tamilske separatister.

Ingen har endnu taget skylden for angrebene.