GO'

Ny teknologi får 15-årig pige til at vokse 0,75 millimeter hver dag

I årevis har Maria Thomsens højde på kun 140 centimeter gået hende på. Et nyt kirurgisk søm gør hende højere dag for dag.

De fleste unge mennesker skyder i vejret og vokser adskillige centimeter i løbet af deres teenageår.

Men for 13-årige Maria Thomsen var udsigterne helt anderledes. Hun blev ikke højere, lød det fra hendes læge.

Alle Maria Thomsens veninder er med årene vokset hende over hovedet.

Den aarhusianske pige var på det tidspunkt kun 140 centimeter og dermed betydeligt lavere end sine jævnaldrende veninder.

- Jeg har tit snakket med mine forældre og mine veninder om, at det er et problem for mig, at jeg er så lav, siger den i dag 15-årige pige i 'Go' weekend Danmark'.

Ærgrelsen over, at hun aldrig ville komme til at nå køkkenskabene, sad i hende, og hun frygtede, at hun aldrig nogensinde kunne få kørekort, fordi hun ikke kunne nå pedalerne.

Sådan bliver det dog ikke. Drømmen om at blive højere er nemlig ved at blive til virkelighed. Som en af de første i Norden har hun fået indopereret en ny type søm i benet, der med tiden skal gøre hende 10 centimeter højere.

Højere på få minutter

For at nå 150 centimeter skal Maria Thomsen igennem hele fem operationer på Aarhus Universitetshospital.

Maria Thomsens skinneben skal langsomt forlænges fire centimeter. Dette er et røntgenfotografi af hendes højre ben og illustrerer, hvordan sømmet skal forlænge knoglen over tid.

I oktober gennemgik hun den første, der nu har gjort hendes venstre skinneben fire centimeter længere.

Denne operation var med den metode, man typisk bruger til benforlængelse i Danmark, men det betød, at hun i månedsvis ikke kunne støtte på benet og måtte leve med store smerter.

Det nye søm, som hun fik opereret ind i højre skinneben i starten af april, adskiller sig. Her kunne Maria Thomsen støtte på benet med det samme efter operationen, fortæller læge ved Ortopædisk Rekonstruktion ved Aarhus Universitetshospital, Jan Duedal Rölfing.

- Man kan komme i gang med det samme. Man går ikke glip af så meget socialt, og bevægeligheden i ankel og knæ bliver bibeholdt, siger han.

En lang proces

Marias operationer blev udført af et hold af læger fra Ortopædisk Børnesektor og Rekonstruktion, og Jan Duedal Rölfing var med under operationen, hvor Maria Thomsens knogle blev delt over for at sømmet kunne blive sat ind.

Selve forlængelsen står hun nærmest selv for derhjemme. Der følger nemlig en maskine med det indopererede søm, som bliver koblet til sømmet. To til tre gange dagligt lægger hun maskinen på knæet, hvorefter den forlænger sømmet en lille smule.

- Selve forlængelsen gør ikke ondt, men fordi jeg stadig er forholdsvis nyopereret, så er det stadig ømt, siger hun.

Maria Thomsens bror er over et hoved højere end hende. Allerede som otteårig var hun mindre end sine jævnaldrende og fik væksthormon i forsøget på at få hende til at vokse mere, men det hjalp ikke meget, fortæller hun.

På to minutter bliver benet forlænget 0,25 millimeter.

Det hele skal ende ud med, at hvert af Maria Thomsens skinneben bliver fire centimeter længere, og senere skal hun så have operationer, så hver lårknogle kan forlænges seks centimeter.

Glæder sig til at spille fodbold igen

Det har været en smule nervepirrende at være en af de første, der prøver den nye metode, synes Maria Thomsen, og samtidig er det heller ikke fuldstændig omkostningsfrit.

- Jeg har også skullet sætte en masse ting på pause, siger Maria Thomsen.

Blandt andet kan hun ikke spille fodbold eller teater, som hun gjorde før. Alligevel er hun ikke i tvivl om, at det er besværet værd at blive en smule højere.

- Det kommer til at betyde meget, siger hun og forsikrer om, at hun ikke vil fortryde noget.

I Danmark er det meget sjældent, at man giver benforlængende operationer bare for at blive højere. Det er kun, hvis man som Maria Thomsen er omkring 140 centimeter eller lavere, at lægerne vil tage det til overvejelse.

Lige nu går hun med krykker og må ikke løfte, men hun regner med snart at kunne gå igen. Om omkring to år vil Maria Thomsen være helt færdig med behandlingen. Til den tid glæder hun sig til at gå på efterskole og genoptage sine hobbyer.

Forlængelsesmarvsøm bruges hovedsagelig til at udligne benlængdeforskel mellem højre og venstre side over to centimeter og til at oprette fejlstillinger efter knoglebrud.

Derfor var beslutningen om, at Maria Thomsen skulle have operationen truffet efter grundig forventningsafstemning af et tværfagligt team fra ortopædisk afdeling, lyder det fra læge Jan Duedal Rölfing.

Se hele interviewet med Maria Thomsen i 'Go' weekend Danmark' på TV 2 Play.