Samfund

15.000 kvadratmeter gik op i flammer - indsatsleder kalder naturen en 'krudttønde'

Brandvæsenet rykkede søndag ud til flere naturbrande - herunder i Nørre Snede, hvor 15.000 kvadratmeter gik op i røg.

Weekenden har været præget af flere store naturbrande rundt omkring i landet, og myndighederne advarer mod ekstremt tørre tilstande.

Værst gik det søndag i Nørre Snede, hvor 15.000 kvadratmeter gik op i røg lidt over middag. Og det kunne være gået endnu værre - brandvæsenet nåede lige præcis frem i tide til at redde en skov, som ilden var på vej imod.

- Var vi kommet 10-12 minutter senere, havde det set meget værre ud. Så havde det fået fat i tæt nåleskov. Det kunne have betydet, at vi skulle have haft mange flere styrker ud og iværksat et brandbælte, hvor vi kunne blive nødt til at skulle have ryddet for træer, sagde Jan Johnsen, der er indsatsleder hos Brand & Redning MidtVest, til TV MidtVest søndag.

Også i Hillerød fik ilden fat i et større område i skovbunden, mens badegæster måtte evakueres fra Lalandia, da en naturbrand fik fat i nærheden. De fik dog lov at vende tilbage efter omkring 40 minutter.

Varmerekorder på vej

I de seneste 32 dage er der samlet faldet under seks millimeter regn, hvilket er ekstremt lidt for årstiden. Faktisk ser det ud til, at april måned kan blive en af de tørreste af slagsen nogensinde, selv hvis der kommer lidt regn i løbet af månedens sidste dage.

Og de tørre tilstande betyder, at en lille gnist hurtigt kan blive til en større brand.

Mellem 18 og 20 mand var med til at få branden under kontrol.

Det viste sig også lørdag, hvor der også var mange naturbrande. Blandt andet i et sommerhusområde ved Fjerritslev, hvor et sommerhus kun overlevede en klitbrand, fordi naboerne var hurtige med vand og branddaskere. Og her var branden netop startet, fordi en skødesløs person havde smidt gløder i det tørre klitgræs.

Indsatslederen kaldte tilstanden i naturen for en "krudttønde", og det oplevede man også lidt længere sydpå, da flere hedeområder i Midtjylland stod i flammer. Og igen i dag mandag ser det ud til at blive en varm og solrig dag, så faren er ikke blevet mindre. Allerede i sidste uge udsendte Danske Beredskaber en pressemeddelelse om, at naturbrandsæsonen var i gang, og siden da er det altså kun blevet tørrere.

Minder om sidste sommer

Lad være med at svinge rundt med ukrudtsbrænderen, smid ikke et cigaretskod i naturen - og stil nu grillen på et ordentligt underlag.

De råd og mange som dem hørte vi til ukendelighed i den historisk tørre sommer sidste år, og nu er de aktuelle igen. Efter en lørdag med fire naturbrande kommer politiet med en advarsel.

- Så skal vi igen til at tænke på sidste sommer, hvor vi advarede mod brandfare i naturen. Naturen er nu så tør, at en naturbrand hurtigt kan brede sig. Man skal derfor tænke sig om inden brug af kulgrill, ukrudtbrænder eller andet, skrev Midt- og Vestjyllands Politi lørdag på Twitter.

Op mod 15.000 kvadratmeter hede- og skovareal gik søndag eftermiddag op i røg i Nørre Snede.

Intet forbud - endnu

Som de fleste nok kan huske, var der sidste år indført afbrændingsforbud i store dele af landet, hvor mange grillglade danskere måtte kigge længselsfuldt efter grillpølser og forkullede hvidløgsflutes.

Tilstandene er endnu ikke så ekstreme, at forbud er på tale, men myndighederne understreger, at der altså er tale om en usædvanlig situation.

- Selvom vi har haft en våd marts, er tørkeindekset tårnhøjt lige nu. Det er på grund af varmen, og det er på grund af den varme vind, vi har. Så fordamper vandet fra naturen, og det gør altså, at det bliver tørt, sagde operativ chef Lars Karlsen lørdag til TV2 ØST.

Men selvom en håndfuld naturbrande om dagen selvfølgelig bør undgås, er det intet i forhold til sidste sommer, hvor beredskabet i gennemsnit rykkede ud til 31 brande om dagen. Og hvis du trænger til at få genopfrisket, hvor hurtigt det kan gå galt, så gense her en video, Vestsjællands Brandvæsen lavede sidste år, der viser et cigaretskod starte en brand.