Samfund

Ny værnepligt: Cybersoldater skal forsvare Danmark mod hacker-angreb

Det danske forsvar indfører nu, ligesom Sverige, en ny forsøgsordning med op til 12 måneders cyber-værnepligt.

Traditionelt har krig været ført til lands, til vands og i luften. Men internettet har betydet, at der nu kæmpes på endnu en front, hvor Danmark risikerer cyber-angreb, og derfor indfører det danske forsvar en forsøgsordning med 12 måneders cyber-værnepligt. Det fortæller forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

- Vi er jo under konstant angreb, og vi er nødt til i forsvaret at kunne beskytte os mod de her cyber-angreb, siger Claus Hjort Frederiksen.

De kommende cybersoldater skal ikke kun lære at forsvare - de skal også kunne angribe.

- De skal først og fremmest have en militær grunduddannelse. Dels skal de kunne beskytte os, men de skal også kunne angribe, hvis vi er ude i en krigssituation, siger Claus Hjort Frederiksen.

Mangel på it-eksperter

De i alt 30 værnepligtige, der får plads på de nye forsøgshold, skal rekrutteres blandt unge, der ikke nødvendigvis har en it-uddannelse.

- Det er jo unge, som har nogle særlige kompetencer, men som ikke har en formel it-uddannelse. Dem vil vi kunne træne op til denne her form for cyber-forsvar, siger Claus Hjort Frederiksen.

Han siger, at der er mangel på folk med den slags kvalifikationer.

- Vi mangler i udpræget grad it-eksperter, det mangler den private industri, det mangler det offentlige - og det mangler forsvaret, siger Claus Hjort Frederiksen.

Forsøgsordningen varer i tre år.

Henrik Dam Kristensen, forsvarsordfører hos S, undrer sig over ministeren ikke har informeret forligspartierne - men synes alt andet lige, det er en god idé.

Opbakning fra S

Socialdemokratiet, der er del af forsvarsforliget, bakker op om forslaget, selv om Socialdemokratiets forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen undrer sig over, at forligspartierne ikke er blevet informeret om initiativet - men skal se det lanceret i tv.

- Men alt andet lige synes vi det er en god idé, siger Henrik Dam Kristensen.

De to skoleelever TV 2 talte med ved forsvarets stand på Copenhagen Games, synes cyber-værnepligt lyder spændende.

Det synes de to skoleelever, som TV 2 talte med ved E-sports eventen Copenhagen Games i København, også. Her har det danske Forsvar en stand, hvor Adam Bork og Severin Lolk Urth, der begge går i 9. klasse, ivrigt prøvede de programmer, hvor forsvaret blandt andet simulerer angreb med kampvogne.

- Jeg ville vælge at være cyber-værnepligtig. Nu er der jo ikke så meget krig i Danmark, men det lyder hyggeligt, siger Adam Bork.

- Det er meget interessant, fordi der er så meget digitalt i verden, siger Severin Lolk Urth.