To anholdt under demonstration ved Udlændingecenter Ellebæk

Afviste asylansøgere lever under fængselslignende forhold, fordi myndighederne frygter, at de vil gå under jorden, inden udrejsepapirerne er klar.

Politiet har fredag trukket stave under en demonstration ved Udlændingecenter Ellebæk i Nordsjælland. To personer er i den forbindelse blevet anholdt, oplyser Henriette Døssing, der er pressekonsulent ved Nordsjællands Politi.

En 30-årig mand er blevet sigtet for ikke at efterkomme politiets anvisninger, mens en 37-årig mand er blevet sigtet for overtrædelse af Ordensbekendtgørelsen.

Omkring 200 demonstranter er mødt op for at vise deres utilfredshed med forholdene på centeret.

Grupperne, der blandt andet tæller ’Black Lives Matter’ og ’No Deportations', har fredag eftermiddag samlet sig foran Ellebæk for at demonstrere.

Udlændingecenter Ellebæk

Udlændingecenter Ellebæk ligger i Nordsjælland, og er etableret i den tidligere Sandholm Kaserne.

Ellebæk har 136 pladser og modtager både voksne mænd og kvinder, som typisk har fået afslag på asyl.

Udlændinge på centret er frihedsberøvet efter udlændingelovens §36. Det vil sige, at de indsatte ikke har begået noget kriminelt, men bliver frihedsberøvede under fængselslignende forhold, fordi myndighederne frygter, at de vil gå under jorden, inden de kan sendes ud.

Hver fjerde uge beslutter en dommer, om den indsatte fortsat skal frihedsberøves. Man kan maksimum være 18 måneder i Ellebæk.

TV 2s reporter på stedet fortæller, at stemningen på er anspændt. Flere aktivister har forsøgt at komme ind bag politiets afspærringer.

Ifølge arrangør Søren Warburg er det politiet, der har eskaleret tingene.

- Politiet har anholdt én rimelig brutalt, fordi han gik en halv meter ind over afspærringen og hængte en plakat op. De trak kniplerne og truede med hundene. Det er jo en sindssyg eskalering fra politiets side, synes jeg.

Søren Warburg fortæller videre, at demonstranterne er mødt op for at lægge pres på Kriminalforsorgen, der driver Udlændingecenter Ellebæk.

Skræmmende forhold

Udlændingecenter Ellebæk er et udrejsecenter for afviste udlændinge, der ikke har gjort noget kriminelt, men som nægter at forlade Danmark.

TV 2 har dette forår dokumenteret, hvordan de afviste asylansøgere lever under fængselslignede forhold, fordi myndighederne frygter, at de vil gå under jorden, inden udrejsepapirerne er klar.

- Det er familiefædre, der bliver taget fra deres børn og koner og bliver placeret her for at fremme deres motivation til at forlade Danmark. Det er skræmmende, at vi har det her i Danmark, siger Søren Warburg.

Den holdning deler den 71-årige demonstrant Kirstine Olafsson.

- Det er beskæmmende, at vi i Danmark er nået til at fængsle folk uden dom. Folk sidder her jo ikke for sjov. Det her er så urimeligt, siger hun til TV 2.

Ifølge en tillidsmand og fængselspræst på Udlændingecenter Ellebæk er der mange indsatte, som er for psykisk syge til at bo på Udlændingecenter Ellebæk.

I juni 2018 kom Ombudsmanden med et påbud, fordi der de seneste fem år havde været i alt syv sager, hvor indsatte havde forsøgt at hænge sig i sengetøj, lagener og lagenstrimler fra varmerørene i Ellebæks lofter.

Varmerørene er siden blevet dækket til.