Samfund

Klimaforskere vil bremse Jordens befolkningsvækst med etbarnspolitik

Overbefolkning truer klimaet, derfor vil klimaforskere begrænse retten til at få børn.

Klodens voksende befolkning er det suverænt største klimaproblem, mener flere klima- og miljøeksperter, der foreslår at indføre etbarnspolitik i lande med rigtig mange unge for at komme udfordringen til livs.

Det skal ske, inden det stigende antal mennesker - efter deres mening - gør endnu mere skade. Det skriver Jyllands-Posten.

Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet foreslår en model på linje med den kinesiske, hvor det fra 1979 til 2015 kun var lovligt at få et barn.

Udvikling er løbet løbsk

- Problemstillingen er, at der bliver flere mennesker, og at vi bliver rigere, hvilket fører til stigende forbrug og udledning af CO2 og andre klimagasser.

- Så jo færre mennesker, der er til at øge forbruget, jo mindre vil problemet være, siger Jørgen E. Olesen til Ritzau.

Han har i årevis været medlem af FN’s klimapanel, IPCC, og peger på Indien med godt 1,3 milliarder indbyggere som et land, hvor udviklingen er løbet løbsk.

Jørgen E. Olesen mener, at billedet er det samme i en række lande i Afrika.

Overbefolkning et tabu

Klimaprofessor Eigil Kaas, Københavns Universitet, kalder overbefolkning for hovedproblemet for klimaet.

Han nævner også etbarnspolitik som en mulighed i flere lande.

- Jeg er fuldstændig enig i, at man bør indføre en begrænsning. FN burde presse meget mere på, men det er svært, når der kommer noget religiøst ind over som prævention og abort, siger han til Jyllands-Posten.

Kaj Sand-Jensen, professor i ferskvandsøkologi ved Københavns Universitet, kalder overbefolkning for et tabu.

- Men det er helt afgørende at få gjort noget ved det, siger han til Jyllands-Posten.

Selv om det ifølge Kaj Sand-Jensen formentlig vil blive opfattet som et overgreb både kulturelt og religiøst, mener han, at det kan være en god idé at indføre en etbarnspolitik i et land som Indien, der har firdoblet indbyggertallet, siden landet blev selvstændigt i 1947.

Kina droppede etbarnspolitik

I Kina indførte man en etbarnspolitik i slutningen af 1970'erne for at dæmme op for befolkningstilvæksten. Den medførte blandt andet aborter af mange pigefostre, da mange familier ønskede, at deres eneste barn blev en dreng.

Resultatet er, at der ifølge det officielle kinesiske nyhedsbureau er et underskud på mere end 30 millioner kvinder sammenlignet med antallet af mænd.

I 2015 erstattede Kina etbarnspolitikken med en ny lov, der tillader alle gifte par at få to børn. Det skete ikke mindst på baggrund af problemer med en aldrende befolkning og en stadigt mindre arbejdsstyrke.

Det fik dog ikke den store effekt, og forud for det årlige møde i Den Nationale Folkekongres (Kinas parlament) sidste år, blev det forslået at ændre tobarnspolitikken til en trebarnspolitik.

Kinesiske kvinder får i gennemsnit kun 1,6 barn hver, og det ligger ifølge OECD under gennemsnittet i den udviklede del af verden.