Samfund

SF vil have klimakonto - alle i arbejde skal betale

SF vil indsamle i alt 18 milliarder kroner frem mod 2025 i en såkaldt klimaopsparing.

Der skal gøres mere for klimaet. Og det koster penge, som skal findes i skatteydernes lommer.

Det mener SF, der vil oprette en dansk klimaopsparing, som alle i arbejde skal betale ind til, og hvor der frem mod 2025 skal indsamles i alt 18 milliarder kroner til grønne formål.

- Det er et fælles ansvar, og det er rimeligt, at de bredeste skuldre bærer den største del af byrden, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr, til TV 2.

Pensionister og studerende slipper

Mere konkret betyder det:

  • En lavtlønnet med en årsindtægt på 250.000 kroner skal af med 52 kroner om måneden.
  • En middellønnet med 400.000 i årsindtægt bidrager med 83 kroner.
  • En med millionindkomst forvente at lægge 378 grønne kroner om måneden.

Pensionister, studerende samt folk på kontanthjælp, dagpenge og andre offentlige ydelser betaler som udgangspunkt ikke, medmindre de tjener over 50.000 kroner om året på bijob.

- Opsparingen er en måde at sørge for, at vi får løst vores generations største problem. Det her er en af vejene. Hvis vi ikke gør det nu, bliver det voldsomt dyrt i fremtiden - både for miljøet og økonomisk, siger Pia Olsen Dyhr.

Det tocifrede milliardbeløb skal blandt andet gå til at plante mere skov. Landmænd skal tage klimabelastende jord ud af produktion, der skal laves energisparetiltag i private boliger, og forbruget af fossile brændstoffer skal reduceres.

Forslaget om klimaopsparingen skal ifølge SF ses som et ekstra supplement til en række andre forslag, partiet har på klimaområdet.

Det gælder blandt andet en grøn omstilling af transportsektoren og landbruget samt flere vindmøller på land og til havs.

Differentierede skatter skal være et våben i klimakampen, siger SF's formand Pia Olsen Dyhr.

Opbakning fra danskerne trods øget skattetryk

Ifølge SF's formand vil den gode sags tjeneste overskygge, at de danske skatteydere nu kan se frem til at spæde mere i den fælles kasse.

- Jeg tror, rigtig mange danskere siger, at nu skal vi have løst klimaproblemet. Nu har vi haft nogle år, hvor vi igen og igen har fjernet skatter for eksempel på biler, og det betyder, at vi forurener mere, mener Pia Olsen Dyhr, som også peger på, at folk med de højeste indtægter samtidig er dem, der forurener mest i kraft af et større forbrug.

Hos Liberal Alliance er man enige med SF i, at der skal gøres noget på klimafronten. Men ikke i metoden.

- Det er den forkerte medicin at give danskerne flere skatter og afgifter. Vi skal gå den modsatte vej og skabe mere vækst, gøre de grønne valg billigere og skabe omstilling ad den vej, siger Christina Egelund, der er politisk ordfører i Liberal Alliance.

Med i SF's tanker om en grøn opsparing på tre milliarder om året frem til 2025 er også tanken om en klimareserve, der bruges til uforudsete merudgifter på klimaområdet.

SF vil oprette en dansk klimaopsparing, som alle i arbejde skal betale ind til. Samtidig siger Pia Olsen Dyhr, at det kun er rimeligt, at de bredeste skuldre bærer mest.