Udenlandsk arbejdskraft slår rekord og giver b-hold – udlændinge får gammel skurvogn
Aldrig har så mange udlændinge arbejdet i Danmark. 384.000 havde sidste år job her i landet.
Når mennesker kan komme fra hele verden og arbejde i Danmark, udfordrer det hele det danske arbejdsmarked.
Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han inden påske åbnede for, at Danmark skal have en lovbestemt mindsteløn.
Og nu viser de seneste tal, at udfordringen aldrig har været større. I 2018 havde 384.000 udlændinge job i Danmark. Et historisk højt antal.
Udfordringen og tallene bekræftes blandt andet på en byggeplads i et af Danmarks dyreste villakvarterer nord for København.
Her må litauerne ikke bruge byggepladsens bad eller den skurvogn, som er stillet til rådighed for de danske og svenske håndværkere. De er i stedet henvist til deres egen skurvogn, som tydeligt bærer præg af ikke at være gjort ren i lang tid, og som hverken har bad, lys eller vand.
Og så tjener de 1500 euro om måneden – en løn, som de færreste danskere ville arbejde for, men som er omkring det dobbelte af, hvad de kunne tjene i Litauen.
Og dét er grunden til, at de udenlandske medarbejdere finder sig i det, siger Jens Arnholz, som er arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet.
- I forhold til det danske arbejdsmarked er det jo noget, vi ikke har set så meget før. Vi har jo ikke tidligere på den måde set, at der var et b-hold i den her kaliber. Vi snakker om nogle forhold, som vi ellers ikke normalt ville tilbyde danske arbejdstagere, siger han.
Ingen tegn på opbremsning
Det giver Saulius Mineikis ham ret i. Han er en af de litauiske murere, som har arbejdet på pladsen nord for København hele vinteren.
- Det er ok at arbejde i Danmark. Men det kunne være meget bedre. Vi laver det samme arbejde eller måske endda mere, men vi får en meget dårligere løn, og vi bliver behandlet dårligere, siger Saulius Mineikis.
På de danske byggepladser er andelen af udenlandske medarbejdere fordoblet fra 2008 til 2018. I dag er 16 procent af de ansatte i byggebranchen fra udlandet.
Ifølge en opgørelse, som Dansk Erhverv har leveret til TV 2, er næsten hver tiende medarbejder i Danmark nu udlænding. Og andelen bliver større hvert år.
Det er især i landbruget, i restaurationsbranchen og indenfor rengøring, at den udenlandske arbejdskraft fylder. I dag er cirka hver tredje ansatte indenfor landbrug, skovbrug og fiskeri udlænding.
Selvom der aldrig har været flere udlændinge på det danske arbejdsmarked, ser organisationen ingen tegn på en opbremsning.
- I forhold til andre lande er andelen af udlændinge på det danske arbejdsmarked ikke specielt høj. Og den kommer givetvis til at stige yderligere. For de her medarbejdere er helt nødvendige, hvis vi vil fastholde den økonomiske vækst, siger Peter Halkær, som er arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Erhverv.
Ifølge ham er der ingen øvre grænse for, hvor mange udlændinge der kan arbejde i Danmark.
Hvert eneste år, siden det nuværende registreringssystem blev indført i 2011, er antallet af udenlandske medarbejdere steget.
- Der er ikke noget, der tyder på, at vi kommer til at se færre udlændinge komme hertil for at arbejde. Tværtimod, siger Jens Arnholz og fortsætter:
- Selv om det er blevet nemmere at få arbejde og tjene en ordentlig løn i eksempelvis mange af de østeuropæiske lande, er der stadig kommet flere hertil hvert eneste år.
- De kan jo bare holde op
Da TV 2 konfronterer litauernes chef, den danske entreprenør Finn von Wurden, med forholdene i skurvognen og medarbejdernes oplysninger om deres løn, afviser han, at det er hans problem.
- Jamen, lige her og nu, så er det sådan her. Og andre tider, så er der ryddet op og ordentligt her.
Men det ser, ærligt talt, en smule uhumsk ud. Altså helt ærligt, ville du selv spise din mad herinde?
- Nej. Men sommetider er der ryddet op her, og det har jeg sagt til dem, at de selv må sørge for. Men de kan jo bare holde op, hvis de ikke kan lide at være hos mig.
I Dansk Erhverv anerkender arbejdsmarkedschef Peter Halkjær, at der er virksomheder, som ikke overholder reglerne, når de ansætter udenlandsk arbejdskraft. Men ifølge ham er det ikke det generelle billede, når man kigger på de 384.000 udenlandske medarbejdere i Danmark.
- De her medarbejdere er nødvendige og værdifulde, og der er heldigvis meget langt imellem virksomheder, der ansætter udlændinge på vilkår, der for eksempel ikke ligger inden for rammerne af en overenskomst, når der er en sådan. Eller at man i øvrigt ikke behandler sine ansatte ordentligt, siger Peter Halkjær.