Samfund

Øl-tvillingers strid om adresse går år tilbage: - Jeg har en bror, som jeg ikke taler med

De er begge blandt verdens bedste ølbryggere, og så er de tvillinger. Men de er ikke på talefod, og det har de ikke været i årevis.

De to hippeste ølmærker i Danmark – Mikkeller og Evil Twin – er ejet af tvillingebrødrene Mikkel Borg Bjergsø og Jeppe Jarnit-Bjergsø.

En adresse på den trafikerede Åboulevarden i København er årsagen til, at en årelang strid mellem de to er blusset op igen.

Jeppe Jarnit-Bjergsø er stifter af baren Himmeriget, der ligger på Åboulevarden 27 til højre.

For nylig lejede Mikkel Borg Bjergsø sig ind i de ledige restaurantlokaler på Åboulevarden 27 til venstre.

At de to tvillinger med hver deres ølmærke skulle drive ølbar side om side, betyder langt fra, at de har lagt fortidens konflikter bag sig. Måske tværtimod.

Men nu har Mikkel Borg Bjergsø afblæst planerne om en tysk bierstube på Åboulevarden 27 til venstre, skriver han på Facebook. I stedet leder han efter en ny adresse i København.

Prøver at ødelægge alt

Jeppe Jarnit-Bjergsø var med til at grundlægge Himmeriget. Han er ikke længere en del af ejerkredsen, men hans bryggeri – Evil Twin Brewing – leverer fortsat øl til baren på Åboulevarden.

Han så det derfor som en provokation, da han opdagede, at hans bror ville overtage den kinesiske naborestaurant på Åboulevarden 27 til venstre, fortalte han i et interview med Radio24Syv i sidste uge.

- Jeg tror, at det er en kombination af, at han har ufatteligt svært ved at se, at jeg har succes, og siden starten har prøvet at ødelægge alt for mig. Det er også grunden til, at vi ikke kommer så godt ud af det med hinanden.

Det undrer også Jeppe Jarnit-Bjergsø, at Mikkeller overhovedet vil have en bierstube på Åboulevarden, fordi det ikke er nogen god placering. Den er trafikeret, og der kommer kun få gående. Det understreger bare hans mistanke om, at der ligger andre motiver bag.

- Jeg er involveret i en lillebitte selvstændig bar i København ejet af nogle små mennesker uden specielt mange penge. Og så skal store pengemaskine-Mikkeller guddødemig lægge sig på fuldstændig samme adresse. Ikke samme nabolag eller samme vej. Men samme adresse. 27 til venstre og 27 til højre. Det bliver fandme da ikke mere in your face, sagde han i radioen.

Har ikke millioner til at provokere

Men Mikkel Borg Bjergsø forsikrer, at han ikke har valgt stedet for at provokere sin bror. Han undrer sig over, at broren opfatter det sådan, når han nu ikke længere ejer Himmeriget.

- Der ligger overhovedet ingen provokation bag. Jeg kommer til at bruge en del penge på det her sted. Det går fint for Mikkeller, men det er jo ikke fordi, jeg har en masse millioner til at provokere andre mennesker. Hvis jeg ikke troede på, det her sted var det rigtige til vores koncept, havde jeg ikke lejet det, har Mikkel Borg Bjergsø udtalt til Politiken.

Han fortæller til avisen, at han ikke havde lejet Åboulevarden, hvis broren fortsat var i ejerkredsen for nabobaren, for så kunne han ”godt regne ud, der ville komme problemer ud af det".

En konflikt under opsejling

De to brødres konflikt går langt tilbage, og den har været beskrevet i medierne flere gange de seneste år. Men hvordan den præcist er opstået, er der mere end én udlægning af.

En af forklaringerne går på, at da Mikkeller åbnede sin første bar i Viktoriagade i København i 2010, skulle den gå i konkurrence med en ølbutik, som Jeppe Jarnit-Bjergsø havde åbnet året forinden.

I 2014 bragte New York Times en artikel med overskriften 'A fight is brewing' ('En konflikt er under opsejling', red.), hvor det amerikanske medie gennem samtaler med begge tvillingers venner og familier beskrev et konfliktfyldt og konkurrencepræget forhold.

Begge brødre brygger øl, og det er de gode til. I januar 2018 udgav verdens største øl-site Ratebeer en liste over verdens ti bedste bryggerier. Her lå Mikkeller på niendepladsen. På tiendepladsen kom Evil Twin Brewing.

Mikkeller ejer 21 beværtninger i Danmark, hvoraf 18 af dem ligger i København. Jeppe Jarnit-Bjergsø holder til i New York, og Åboulevarden 27 til højre er den eneste danske bar, han er involveret i.

Ville ønske, at det stoppede

I et interview med Berlingske i weekenden gav Mikkel Borg Bjergsø udtryk for, at han er ked af den kolde luft mellem de to.

- Konflikter er jo bare noget pis, ikke? Desværre ser man, at folk ikke taler sammen, men det påvirker jo en. Jeg har en bror, som jeg ikke taler med. Nogle nevøer, jeg ikke ser. Og når folk spørger, er det eneste svar, jeg kan give: Jeg ville ønske, at det ikke var sådan, lød det i weekendens avis.

Ifølge Mikkel Borg Bjergsø selv har han forsøgt at bilægge striden i flere forsøg, men forgæves.

- Jeg ville ønske, at det bare stoppede. At Jeppe kunne komme ind ad døren, så vi kunne give hinanden hånden eller et venskabeligt kram og sige: "Tillykke med din succes. Lad os nyde det".