Samfund

Nordea leverede for en kvart milliard til hvidvaskdømt veksel-direktør

Leveringerne skete næsten udelukkende i 500- og 200-eurosedler, og en del af millionerne endte i lommerne på kriminelle.

I fredags blev direktøren for vekselbureaet Moneygroup på Nørrebrogade i København idømt fire års fængsel for groft hæleri og hvidvask, blandt andet for at have hjulpet kriminelle med at hvidvaske narkopenge.

Direktøren har anket dommen til landsretten.

TV 2 har fået aktindsigt i dombogen i sagen, og af den fremgår det, at det var Nordea, der leverede kontanter til vekselbureaet. Helt præcist leverede Nordea i 2014 og 2015 for i alt 245 millioner kroner. Størstedelen blev leveret i 500- og 200-eurosedler.

Hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft fra rådgivningsvirksomheden Revisorjura er ikke imponeret af Nordeas ageren i sagen.

- Banken har ikke haft det fornødne setup til at undgå hvidvask. Det har simpelthen været for nemt for kriminelle at bruge banken til hvidvask, skriver han i en mail til TV 2.

Med den seneste dom er det nu fjerde gang, at et vekselbureau på Nørrebrogade i København bliver dømt for at have hjulpet kriminelle med omfattende hvidvask. Og det er fjerde gang, Nordea har leveret kontanterne.

Nordea har samlet set leveret 1,24 milliarder kroner til de fire vekselbureauer i den periode, bureauerne er dømt for hvidvask. Stort set det hele er sket med 500-eurosedler.

Operation X har ellers tidligere afsløret, hvordan Nordea tilbage i 2011 netop blev advaret om at sælge 500-eurosedler, da de oftest bruges af kriminelle.

- Det lyder, som om der har været et systematisk svigt i forhold til overholdelse af hvidvaskreglerne og ikke en enkelt smutter. Det er ved at være en ret alvorlig sag, skriver Jakob Dedenroth Bernhoft.

Fra 500-eurosedler til 200-eurosedler

Nordea stoppede med at levere 500-eurosedler til vekselbranchen i marts 2015. Blandt andet fordi banken havde fået oplyst af eksterne kilder, at 500-eurosedler i mange tilfælde blev brugt til ikke-legitime formål.

Men i sagen om vekselbureauet Moneygroup forklarede direktøren til dombogen, at vekselbureauet efter skæringsdatoen 1. marts 2015 gik over til kun at bestilte 200-eurosedler af Nordea.

Og netop det mener Jakob Dedenroth Bernhoft, at Nordea skulle have været mere opmærksomme på.

- Hvidvask bliver jo ikke forhindret ved at udlevere 200-eurosedler i stedet for 500-eurosedler. Man skulle have været mere mistænksom og spurgt ind til kundens forretning, hvordan omsætningen var blevet så stor, og hvem kunderne var.

Nordea undersøges for hvidvask

Nordea kan ikke kommentere på konkrete kundeforhold, men skriver i en mail til TV 2, at de overordnet kan sige, at de løbende har foretaget indberetninger til Hvidvasksekretariatet, når de har haft mistanke om kriminel ageren hos deres kunder.

- Vi kan af hensyn til vores tavshedspligt ikke sige noget om dette konkrete vekselbureau, men vi noterer os, at der nu er faldet dom i en af de sager, Nordea er blevet sat i forbindelse med. Det er godt at se, at systemet generelt virker, og at nogle af de mange indberetninger fører til resultat, skriver Nordeas presseafdeling til TV 2.

Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, i dagligt tale kaldet Bagmandspolitiet, undersøger Nordea for muligt brud på hvidvaskloven, herunder for manglende systemovervågning af vekselbureauerne.