Samfund

DF trækker minister i samråd om aflyste Paludan-demoer: Ytringsfriheden er ude på et skråplan

Kristian Thulesen Dahl melder sig nu ind i debatten om den racismedømte partistifter Rasmus Paludan.

Det er et anslag mod ytringsfriheden, når den yderligtgående islamkritiker Rasmus Paludan ikke kan få lov at gennemføre sine planlagte demonstrationer på Nørrebro og Københavns Vestegn.

Sådan siger Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, efter at Københavns Politi satte foden i på grund af fare for den offentlige fred.

- Reelt diskuterer vi her en indskrænkning af ytringfriheden, for når politiet nedlægger forbud, er vi ude på et skråplan, fastslår Thulesen Dahl til TV 2.

Minister kaldt i samråd

Rasmus Paludan havde oplyst, at han tirsdag ville afholde demonstration først på Blågårds Plads og dernæst Emblasgade, der ligger henholdsvis på Nørrebro og Østerbro i København. Begge er dog blevet stoppet af politiet. Heller ikke en planlagt demonstration tirsdag klokken 17.10 på et område nær Bagsværd Hovedgade har fået grønt lys.

Forbuddet mod at demonstrere gælder i et døgn, meddeler Københavns Vestegns Politi. Indgrebet skyldes "nye efterretninger", lyder det i en meddelelse fra politiet ved 15.30-tiden tirsdag.

DF-lederen vil nu have justitsminister Søren Pape Poulsen indkaldt i hastesamråd for at få klarlagt, hvad regeringen vil gøre for at sikre danskernes ytringsfrihed.

- Jeg bakker principielt politiet op i det her, men det duer ikke, hvis vi bøjer os for bøllerne. Det skal stoppes nu, og politiet skal have redskaberne til det, mener Thulesen Dahl.

Mandag aften måtte Rasmus Paludan opgive at gennemføre en planlagt demonstration i Albertslund, da der opstod uroligheder i timerne forinden. Her blev der kastet med sten og affyret fyrværkeri mod politiet, der efter timers uroligheder og otte anholdelser patruljerede natten igennem frem til tirsdag morgen.

Brændte biler og hærværk

Konfrontationen mellem den racismedømte partileder og moddemonstranter eskalerede allerede søndag eftermiddag, da flere blev provokeret af Rasmus Paludans optræden på Blågårds Plads, hvor han blandt andet kastede med en koran.

Det udviklede sig til deciderede kampe mellem ballademagere og politiet, som fortsatte dagen igennem hele søndagen og natten til mandag med afbrændte biler og og hærværkshærgen.

Men selv om det har en pris at holde ytringsfrihedens fane høj på vegne af Rasmus Paludan, er der ingen vej udenom, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Grundlæggende må man bare tage regningen. Vi skal holde fast i ytringsfriheden, og hvis det stod til mig, skulle Rasmus Paludan have lov at demonstrere på Blågårds Plads.

Som konsekvens af de seneste dages ballade valgte politiet mandag at indføre såkaldte strafzoner i henholdsvis København Nordvest, Urbanplanen på Amager, Christianshavn og Tingbjerg.