Samfund

Uro, bål og brand i København - otte personer anholdt

Rasmus Paludan planlægger nye demonstrationer mandag og tirsdag.

Søndag var præget af uro, bål og brand i Danmarks hovedstad.

Fra klokken 22 til midnat blev der registreret over 20 mindre brande i forskellige dele af København. Flere af brandene var i containere, biler og skraldespande.

- Det svarer lidt til en nytårsaften, når klokken er ved at være tolv, siger operationschef Hans Jørgen Larsen fra Københavns Beredskab til TV 2.

Islamkritisk demonstration tændte vreden

Uroen begyndte med en demonstration på Blågårds Plads i København, hvor den yderligtgående islamkritiker Rasmus Paludan var troppet op for at tale dunder om koranen og religionen islam.

Kort inde i demonstrationen blev Rasmus Paludan trods et stort politiopbud angrebet af en person. Det fik politiet til at lukke demonstrationen ned og transportere Rasmus Paludan væk.

Søndag har der været uroligheder på Nørrebro. Video: Sebastian Goos

Efterfølgende blev der kastet brosten mod politiet, bygget barrikader i gaderne og sat ild til genstande.

Søndag nat lød status fra Københavns Politi, at man efter en lang dag med uro havde anholdt otte personer for uro i løbet af dagen.

- Status er, at vi stadig er rundt omkring i byen, men det er lidt, som om det er ved at falde til ro rundt omkring, siger vicepolitiinspektør Allan Wadsworth-Hansen natten til mandag.

Tåregas i brug flere steder

Selvom arnestedet for uroen var Nørrebro, så spredte det sig i løbet af søndagen til andre bydele. Ved flere lejligheder måtte politiet bruge tåregas for at få de ophidsede masser til at forsvinde.

Uroen fik også i første omgang Københavns Politi til at udstede et påbud til Rasmus Paludan, som fik forbud mod at demonstrere mere i politikredsen søndag. Derfor forsøgte han at arrangere en demonstration i Københavns Vestegns Politikreds, hvilket han også fik et nej til.

Der er blandt andet kastet brosten mod politiet. Video: Sebastian Goos

Seneste melding fra Rasmus Paludan er, at han mandag klokken 17 vil holde en demonstration i Albertslund. Derefter er det hans plan, at han tirsdag holder en ny demonstration på Blågårds Plads i København.

I første omgang var det meningen, at søndagens demonstration skulle have fundet sted i Mjølnerparken på Ydre Nørrebro. Men grundet en bileksplosion natten til søndag blev det besluttet af politiet, at demonstrationen måtte rykkes til en anden del af Nørrebro. Her faldt valget så på Blågårds Plads.

Statsminister tog afstand

Uroen har også ført til en del røre i de politiske farvande.

For eksempel har landets statsminister skrevet på Twitter, at han "tager kraftig afstand fra Paludans meningsløse provokationer, der ikke har andet formål end at så splid". Men statsminister Lars Løkke Rasmussen fortsætter med at skrive, at volden er uacceptabel: "Mød ham med argumenter - ikke med vold. Værn om demokratiet og ytringsfriheden".

Fra Socialdemokratiet lyder det, at dagens optøjer har været med til at give Rasmus Paludan den platform, han ifølge partiet gerne vil have:

- På alle måder er det her meningsløst. Hvis man ønsker at gå imod det, Rasmus Paludan står for, så skal man ikke give ham så meget rampelys, som han får nu, siger partiets retsordfører, Trine Bramsen, til TV 2 NEWS.

Rasmus Paludan var også genstand for politisk debat lørdag, hvor beregninger fra Justitsministeriet så dagens lys i form af et svar til Folketingets Retsudvalg.

Beregningerne viste, at foranstaltninger ved Rasmus Paludans demonstrationer som den søndag indtil videre har kostet knap seks millioner kroner i 2019.

Det svarer til omkring otte årsværk fordelt på de demonstrationer, som har fundet sted frem til 7. april.