Samfund

Paludans demonstration aflyst - politiet brugte tåregas mod uromagere

Otte er anholdt i Albertslund efter uroligheder oven på aflysningen af en demonstration planlagt af Rasmus Paludan.

Mandag aften opstod der uroligheder i Albertslund, hvor politiet måtte bruge tåregas mod uromagere, der blandt andet antændte affaldscontainere og kastede med sten mod politiet.

Det skete, efter at den yderligtgående islamkritiker Rasmus Paludan fra partiet Stram Kurs havde planlagt at afholde en demonstration i Albertslund, men som politiet valgte at aflyse.

- Det var overraskende for os, at der kom så mange moddemonstranter, der var så aggressive og i dårlig humør og skabte så dårlig stemning, som vi så, siger Mogens Lauridsen fra Københavns Vestegns Politi.

- Det kan ikke udelukkes, at man er blevet inspireret af begivenhederne i København, siger politiinspektør Mogens Lauridsen i Københavns Vestegns Politi med henvisning til urolighederne efter Rasmus Paludans demonstration på Nørrebro søndag.

Otte personer er anholdt for henholdsvis ildpåsættelse og maskering, og selv om Københavns Vestegns Politi melder om, at der nu er forholdsvis roligt i området, vil man fortsætte "tryghedsskabende patruljering" natten igennem.

Balladen i Albertslund opstod efter, at Rasmus Paludan havde anmeldt en demonstration i Albertslund mandag, hvilket politiet i første omgang gav tilladelse til.

Men mandag eftermiddag meddelte Københavns Vestegns Politi Paludan, at han havde fået forbud mod at demonstrere i politikredsens område frem til tirsdag klokken 12.

Det skete af hensyn til den offentlige fred, skrev politiet på Twitter. Københavns Vestegns Politi uddybede senere mandag, hvorfor man besluttede at aflyse Paludans demonstration.

- Vi havde i første omgang lavet et setup, der kunne håndtere det. Men på tidspunktet for demonstrationens start, begyndte det at strømme til med moddemonstranter, som var maskerede og i dårligt humør. Der var anslået mellem 3-400, siger politiinspektør Mogens Lauridsen.

- Der var dårlig stemning, de lavede ildspåsættelse, kastede med flasker og andet ballade. Vi vurderede, at hvis Paludan kom ud til denne gruppe, ville vi ikke kunne håndtere det, derfor valgte vi at forbyde det, siger politiinspektøren.

Overraskende mange moddemonstranter

Rasmus Paludan havde varslet demonstration i Havrens Kvarter i Albertslund og skulle være ankommet til stedet ved 16-17-tiden, men dukkede aldrig op.

To moddemonstrationer var varslet i samme område i samme tidsrum, og her var flere hundrede personer mødt op.

Jeg synes, det er en dårlig uge for demokratiet og grundloven.

Rasmus Paludan

Forud for aflysningen var der ifølge TV 2s reporter på stedet blevet kastet med æg og affyret fyrværkeri, men stemningen var ellers forholdsvis rolig blandt de fremmødte.

Siden opstod uroligheder i området, hvor affaldscontainere blev væltet ud på vejen og antændt, og et busstoppested blev ødelagt.

Og senere på aftenen er urolighederne taget yderligere til, hvilket fik politiet til at bruge tåregas mod uromagerne.

Vil demonstrere igen tirsdag

Mens moddemonstranterne ventede på, at Rasmus Paludan skulle møde op, oplyste han selv til TV 2, at politiet ikke gav ham lov til at køre ind i området, og senere bekræftede politiet, at demonstrationen var aflyst.

- Jeg synes, det er en dårlig uge for demokratiet og grundloven. Det er anden dag i træk, at jeg får forbud mod at demonstrere i politikredsen. Det er trist på demokratiets vegne, men min vilje til at demonstrere er kun blevet styrket, siger Rasmus Paludan.

Søndag førte en af Paludans demonstrationer ved Blågårds Plads på Nørrebro i København til store uroligheder flere steder i byen. Ifølge Paludan var det derfor forudsigeligt, at der kunne opstå problemer igen mandag, og han undrer sig over, at politiet ikke har sikret, at det var muligt at gennemføre demonstrationen.

- Truslen mod mig er ikke faldet siden i går, og det er politiets ansvar at sørge for, at sikkerheden er tilstrækkelig, siger han.

Der opstod uroligheder i Albertslund efter demonstration med den yderligtgående islamkritiker Rasmus Paludan blev aflyst. Video: Lars Bach Jørgensen

Rasmus Paludan har anmeldt nye demonstrationer i København tirsdag på henholdsvis Blågårds Plads klokken 13.30 og ved Værebroparken klokken 17.10. Han siger efter mandagens aflysning i Albertslund, at han fortsat regner med at få lov til at gennemføre demonstrationerne.

Ifølge Ritzau har ledelsen i Københavns Politi sent mandag eftermiddag ikke truffet beslutning om indgreb mod disse arrangementer.