Samfund

I dag vil 200.000 danskere se køerne løbe på græs - veganere vil protestere flere steder

Vegan Change vil protestere på fire gårde i landet. Køerne vil blive lukket ud præcis klokken 12.00.

Sol, grønne marker og hoppende køer.

Det er søndag, og i dag bliver de økologiske køer lukket ud på græs for første gang efter en lang vinter.

Mere end 200.000 danskere forventes at se med, når køerne spjætter og hyler som glade festivalgængere, der vil først frem til Orange scene.

Men det er intet andet end et markedsføringstunt fra det økologiske erhverv, der ”leder velmenende forbrugere og deres børn bag lyset”. Det mener dyreaktivistgruppen Vegan Change, der vil protestere fire steder i landet.

- Vi synes, at det er grundlæggende forkert at udnytte og bruge dyr på denne her måde. Til Økodagen bruger Økologisk Landsforening jo dagen til at vise, at køerne har det rigtigt godt, men det er altså også den dag på året, hvor køerne netop er glade, siger Ulrik Myrtue, dyrettighedsaktivist, Vegan Change.

Vi ser ikke tvangsinsemineringen af dyrene, vi ser ikke, når de bliver slagtet.

Ulrik Myrtue, dyrettighedsaktivist.

- Vi ser ikke tvangsinsemineringen af dyrene, vi ser ikke, når de bliver slagtet, og vi ser ikke, når de får taget kalven fra sig. Derfor er vi til stede for at vise den anden side af denne her industri.

Ikke et markedsføringsstunt

Den præmis vil Økologisk Landsforening dog ikke gå med på.

Der er 365 dage på et år, og det er ikke kun én søndag i foråret, hvor køerne er glade og holder fest, siger Paul Holmbeck, der er politisk direktør i Økologisk Landsforening.

Jeg tror ikke, at man kan kalde det et stunt. Dagen går mange år tilbage.

Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening.

- Jeg ved ikke, om man kan sige, at det er deres lykkeligste dag. Jeg tror, at økologiske køer har mange lykkelige dage, når de er ude på græs i det fri. Og det er det, som Økodag fejrer den ene dag.

Økologisk Landsforening står for Økodagen, og de forventer mere end 200.000 besøgende på danske gårde. Video: Kasper B. Andreasen

- Jeg tror ikke, at man kan kalde det et stunt. Den dag hvor køerne kommer på græs går mange år tilbage. Det eneste, som vi har gjort, er at åbne dørene og tilbyde, at forbrugerne også kan være med, siger han.

I 2018 var 232.000 danskere ifølge Økologisk Landsforening med til at lukke køerne ud. I 2005 løb den første Økodag af stablen, og siden har mere end én million gæster deltaget, skriver foreningen.

Her løber køerne ud på marken for første gang efter en lang vinter. Video: Carina Buus

Og danskerne er da også glade for økologiske fødevarer.

Således viser en international rapport fra det schweiziske forskningscenter Fibl, at danskerne køber flere økologiske fødevarer end alle andre. Faktisk er den økologiske andel 9,7 procent af det samlede fødevaresalg. Tættest lå Luxembourg med 8,6 procent og Schweiz med 8,4 procent.

Giver ikke meget for Fødevarestyrelsens kostråd

Derfor er en dag som i dag god, mener Paul Holmbeck.

Det er 200.000 mennesker, der kommer ud og får kontakt med og større empati for dyrene.

Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening.

For den kan hjælpe danskerne til at få en bedre og større forståelse for det økologiske landbrug.

- Det er 200.000 mennesker, der kommer ud og får kontakt med og større empati for dyrene den dag, og det synes vi er meget positivt. Det er med til at styrke forbrugernes interesse i dyrevelfærd, siger Paul Holmbeck, der er politisk direktør i Økologisk Landsforening.

Vegan Change skriver i deres pressemeddelelse, at man kan ”forbedre sin personlige sundhed samt undgå en masse livsstilssygdomme”, hvis man dropper mælkeprodukter og vælger vegansk. Og at ”mælk hverken er bæredygtigt, dyrevenligt eller nødvendigt at indtage”.

Men ifølge Fødevarestyrelses kostråd er en halv til en kvart liter magert mælkeprodukt dagligt passende, hvis man skal have en krop i balance.

Det giver Vegan Change dog ikke meget for:

- Fødevarestyrelsens kostråd bygger på, hvad danskerne spiser og drikker i forvejen. Derfor er sådan noget som mælk med, da det er en del af vores samfund.

- Men det, vi har fokus på, er jo, at dyrene lider, og danskerne er glade for dyr. Og de vil netop gerne have, at dyrene har det godt. Derfor prøver vi at vise, at hvis man vil gøre noget godt for dyrene, så skal man lade være med at støtte sådan en industri, der udnytter dyrene, som i sidste ende ender på slagteriet som bøffer, siger Ulrik Myrtue.

Vegan Change vil protestere på fire gårde i landet liggende ved Aalborg, Silkeborg, Randers og Roskilde. Omkring 80 personer har tilmeldt sig de fire events på Facebook.

Økodag 2019 gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med mejerierne Arla, Thise, Naturmælk, Øllingegaard, Them, Løgismose og Hansens Mejeri. Eventet foregår på gårde over hele landet fra klokken 10-14, mens køerne vil blive lukket ud præcis klokken 12.00.

Flere veganske foreninger har i løbet af de seneste år taget kampen op mod den øgede kødproduktion på verdensplan, der af FN’s fødevareorganisation, FAO, er blevet nævnt som en af de helt store klimasyndere, som vi bør gør noget ved.

Særligt en episode ved Aarhus Slagtehus trak overskrifter, da Nicolaj Christoffersen fra veganergruppen The Save Movement brød sammen i tårer, da han så køerne blive ført til slagtning.

Aktivisterne vil udvise omsorg for køerne på deres sidste rejse og vise danskerne billeder af det, som de har betegnet som ’en holocaust’ for køer.