Forskere angriber danske solråd

16x9
I påskedagene kommer UV-indekset op på 3,8, viser prognoserne. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man beskytter sig mod solen, når tallet er over tre. Foto: Anja Knappe / Privatfoto

Kræftens Bekæmpelse ærgrer sig over angrebet på solrådene, fordi det er skadeligt med modsatrettede budskaber.

Solhat, skygge og solcreme.

Sådan lyder mantraet fra danske myndigheder og organisationer, når solens stråler står højt på himlen i Danmark.

For solens stråler er farlige og kan give kræft i hud og modermærker, og derfor opfordres danskere til at beskytte sig mod dem.

Men frygten for solen er overdreven og potentiel skadelig, lyder det fra flere forskere i en artikel i Politiken.

Ved at undgå solen går man nemlig glip af en række af de positive effekter, som solens stråler også har, lyder det.

- Vi hudlæger har brugt de sidste 100 år på at fokusere på alt det skadelige ved solen og har stort set ikke brugt tid på de gavnlige effekter, ud over at det skaber D-vitamin. Der har hudlægerne så sagt: "Undgå solen, og tag en vitaminpille". Men det råd dur ikke; solen har mange andre effekter end D-vitamin, siger Richard Weller, der er dermatolog og forsker i solens effekter på kroppen ved Edinburgh Universitet til Politiken.

Men ifølge forskerne lever folk, der får meget sol, længere end dem, der får lidt sol. De har desuden lavere blodtryk, færre tilfælde af hjertekarsygdomme og diabetes, færre tilfælde af lungesygdommen kol, færre tilfælde af brystkræft, prostatakræft og tarmkræft og sågar mindre Alzheimers, multipel sklerose og nærsynethed.

Richard Weller står bag et studie, hvor han han har fundet tegn på, at UV-stråler har positive effekter i forhold til at sænke blodtrykket hos mennesker.

Kræft i huden

Omkring 110.000 danskere har været i behandling for almindelig hudkræft.

Det gør hudkræft til den hyppigste kræftform blandt danskere.

Kun få dør af sygdommen.

Omkring 13.000 danskere har været i behandling for modermærkekræft. Mere end 80 procent overlever sygdommen.

I Danmark har unge kvinder verdensrekorden i tilfælde af modermærkekræft.

Den hyppigste årsag til både almindelig hudkræft og modermærkekræft er ultraviolet stråling fra solen og fra solarier.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Solråd er for skrappe

Professor Børge Nordestgaard fra Herlev-Gentofte Hospital er en af Danmarks internationalt mest anerkendte eksperter i hjertesygdomme. Han mener også, at hudlægernes og myndighedernes solråd er for skrappe.

Han påpeger, at sygdomme som hjertekarsygdomme, kræft, kol og diabetes i befolkningsundersøgelser især rammer personer, der har et lavt niveau af D-vitamin. Og den største årsag til lavt D-vitamin-niveau er ikke at være i solen.

- Hvis man starter om foråret med at få små doser sol og opbygge noget hærdning, og hvis man har en hudtype, der bliver brun, kan man godt tåle at være i solen, siger han til Politiken.

Folk er sundere på grund af fysisk aktivitet

Men hos Kræftens Bekæmpelse ærgrer man sig over forskernes budskab i Politiken. Det er skadeligt med modsatrettede budskaber, når det hviler på så tyndt et grundlag, siger seniorforsker og ansvarlig for forskning i sol og UV-stråling Brian Køster til TV 2.

Han påpeger, at forskningen i solens gavnlige effekter på blodtrykket er på et meget tidligt stadie, og at der desuden ikke er evidens for, at det skyldes solens stråler, når folk, der er meget ude, er sundere.

Det kan ligeså godt være, at dem, der får meget sol, generelt er sundere, fordi de er fysisk aktive, mens de er udendørs, lyder det.

- Studierne, som er refereret, siger ingenting om årsagssammenhænge. Mennesker, som er ude og fysisk aktive, er i forvejen meget sunde, og mennesker, der sidder på et plejehjem eller ligger på et hospital og ikke får sol, er typisk mindre sunde, siger Brian Køster.

Han understreger, at der er klokkeklar evidens for - og desuden meget bred opbakning til - organisationens og myndighedernes solråd.

- Jo mere stråling, man får, jo højere er risikoen for, at man får kræft i huden, siger seniorforskeren.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man finder skygge mellem klokken 12 og 15, mens UV-strålingen er stærkest. Hvis man ikke har mulighed for at være i skyggen, kan man beskytte sig med solhat eller tøj. Sidst men ikke mindst anbefales det, at man bruger solcreme med faktor 15 i Danmark og faktor 30 i lande med stærkere sol.

Frygter ikke solen

Ifølge Brian Køster er solrådene allerede nuancerede og balancerede, og de kommer ikke til at ændre sig.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler ikke, at man bliver indendørs, når solen skinner, eller at man helt skal undgå at blive ramt af solens stråler. Det handler om at beskytte sig i de timer, hvor solen er skarpest og undgå at blive forbrændt.

- Vi vil gerne have, at danskerne ikke får for meget stråling, men vi vil heller ikke skræmme danskerne fra at gå udendørs. Vi synes jo også, at man skal komme ud og nyde solen - hvis bare man lige husker solrådene samtidig, siger Brian Køster.

Han mener desuden ikke, at der er grund til at antage, at der findes en "frygt for solen" i befolkningen.

Højt UV-indeks i påsken

Solrådene er relevante netop nu, da solen i påskedagene vil være skarp.

I påsken vil der nemlig være tendens til et tyndere ozonlag over Danmark. Ozonlaget blokerer for en stor del af den skadelig UV-stråling, og er ozonlaget tyndt, vil en større mængde UV-stråling kunne nå Jorden.

Kombinationen af den skarpe sol og det tyndere ozonlag sender i påskedagene UV-indekset op over tre. Ifølge prognoserne forventes et UV-indeks på op til 3,8 på skærtorsdag.

Er UV-indekset over tre, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man beskytter sig.