Samfund

Aktivister på plads, da køer løb ud på græs

Den årlige Økodag gennemføres i samarbejde med en række store mejerier og økologiske landbrug.

De økologiske køer er netop kommet på græs.

Det skete klokken 12.00 på økologiske landbrug landet over, og mange tusinde danskere var gæster ved foldene, da køerne spjættede og hylede af glæde.

Men det er ikke kun børnefamilier, der havde fundet vej på landet.

Fire steder var medlemmer af dyreaktivistgruppen Vegan Change mødt op med bannere, der havde påskrifter som ”Mælk kommer fra sørgende mødre”, og ”Jeg er ingen mælkemaskine”.

- Vi er her for at tale dyrenes sag. Og de mennesker, der kommer her i dag, går rigtigt meget op i, hvordan vi behandler dyr. Så vi møder nogle mennesker, der går rigtigt meget op i det.

- Derfor foreslår vi , at de helt lader være med at støtte en industri, der udnytter og dræber dyr og i stedet vælger vegansk, siger Ulrik Myrtue, dyrettighedsaktivist fra Vegan Change foran en gård i Kirke Hyllinge på Sjælland.

Ville ikke ind på gården

Aktivisterne havde valgt dagen i dag, da det er årets Økodag, som Økologisk Forening står bag.

Her åbner gårde over hele landet folde og døre op og inviterer indenfor.

De er meget velkommen til at komme ind, men det vil de ikke.

Henning Jensen, landmand.

I 2005 løb den første Økodag af stablen, og siden har mere end én million gæster deltaget, skriver foreningen. I 2018 deltog mere end 232.000 danskere.

På fire gårde var medlemmer af dyreaktivistgruppen Vegan Change mødt op med bannere, der havde påskrifter som ”Mælk kommer fra sørgende mødre” og ”Jeg er ingen mælkemaskine” til årets Økodag. Video: Kasper B. Andreasen

Men aktivisterne i Kirke Hyllinge var i år ikke en del af dem. De kom slet ikke ud på marken. De blev uden for gårdens matrikel.

Det fortæller Henning Nielsen, der er økologisk landmand og ejer af landbruget.

- De er meget velkommen til at komme ind, men det vil de ikke. De vil hellere stå derude og protestere. Og det er fair nok. Det er et demokrati, som vi lever i, siger han.

Han fortæller, at han havde en god dialog med aktivisterne, men at de havde svært ved at nå hinanden på området omkring aflivning af dyr og dyrevelfærd.

Henning Nielsen mener, at særligt det økologiske landbrug godt kan forsvare den dyrevelfærd, som de har i Danmark. Men han vil godt være med til at diskutere i hvilket omfang, der overhovedet skal produceres kød den dag i dag.

- Vi kunne jo brødføde flere mennesker med planteproduktion, men jeg siger så, at så længe forbrugerne gerne vil have kød og mælk, vil vi også gerne producere det. Det med at sige alt eller intet, synes jeg er voldsomt, siger han.

Forening: Dagen giver åbenhedfore

Og det er netop her, hvor de to parter kan have svært ved at nå hinanden.

- Vi har slet ikke behov for at drikke mere mælk. Og Økodag er en markedsføringsdag for at drikke mere mælk. Vi stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor vi overhovedet drikker mælk, når vi kan gøre noget, der er mere bæredygtigt, meget mere dyrevenligt og også er sundere for ens krop, siger Ulrik Myrtue

Aktivister fra gruppen Vegan Change var mødt op på gårde i hele landet for at demonstrere, men de ville ikke ind på gården i Kirke Hyllinge, siger landmand Henning Jensen. Video: Kasper B. Andreasen

Vegan Change skriver i en pressemeddelelse, at man kan ”forbedre sin personlige sundhed samt undgå en masse livsstilssygdomme”, hvis man spiser vegansk.

Fødevarestyrelses kostråd siger imidlertid, at en halv til en kvart liter magre mælkeprodukter dagligt er passende, hvis man skal have en krop i balance.

Spørger man Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, er køernes begejstring fuldstændig ”som en galophest, der bliver sluppet løs”.

Og så kan dagen noget mere:

- Det handler om åbenhed og troværdighed og om den livsglæde, der ligger i at opleve de her dejlige dyr, når de springer ud på græsset.

- Den troværdighed, økologien er bygget på, kan man komme og se ved selvsyn, siger Per Kølster til nyhedsbureauet Ritzau.

Økodag 2019 gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med mejerierne Arla, Thise, Naturmælk, Øllingegaard, Them, Løgismose og Hansens Mejeri.

Flere veganske foreninger har i løbet af de seneste år taget kampen op mod den øgede kødproduktion på verdensplan, der af FN’s fødevareorganisation, FAO, er blevet nævnt som en af de helt store klimasyndere, som vi bør gør noget ved.

En international rapport fra det schweiziske forskningscenter Fibl viser, at vi danskere er dem, der køber flest økologiske varer.