Samfund

Radiovært 'flammende arrig' over tonen i populær mord-podcast

I podcasten Mørkeland genfortæller to værter gamle mordsager. Men det er usmageligt, lyder det fra en pårørende til en myrdet.

En af Danmarks mest populære podcasts udsættes nu for hård kritik.

Det drejer sig om udsendelsen Mørkeland, hvor de to værter, Camilla Bjerregaard Aurvig og Kristine Sofie Bugbee, hver uge dykker ned i mordsager fra det virkelige liv.

De har ikke nogen faglig baggrund for det, og stemningen er uformel. Og dét er både respektløst og usmageligt, lyder det fra radiovært Sandie Westh, der selv er pårørende i en mordsag. Det siger hun i Radio24syvs udsendelse AK24syv.

- Jeg mistede min søster for 12 år siden. Hun blev myrdet. Og jeg ville personligt have det dårligt, hvis den sag blev taget op i en podcast, som primært lyder som sniksnak. Jeg synes ikke, mord er passede at diskutere på den måde, siger hun til TV 2.

Flammende arrig

De to værter på Mørkeland taler om danske og udenlandske mordsager. I udsendelsen gennemgår de sagerne og kommenterer undervejs. I en af udsendelserne fortæller værterne om en kvinde, der er blevet fundet død med 179 kniv- og stiksår på kroppen i 2003. Dødsfaldet bliver trods de mange knivstik afvist som selvmord, fortæller de i podcasten.

- Hun er virkelig faldet seriøst på den kniv, kommenterer den ene vært.

- Shit! Ej, den er vild, siger den anden.

Værterne spekulerer i, at manden nødvendigvis må være gerningsmanden.

Blandt andet den scene er Sandie Westh forarget over, fordi de fniser, mens de gennemgår detaljerne.

- Det handler om, at folk skal finde ud af, hvad der er underholdning, og hvad der ikke er underholdning – og rigtige mord er ikke underholdning, siger Sandie Westh og fortsætter:

- For det første kunne de forsøge at lyde som om, de tager det bare lidt alvorligt. Hele tonen i den her podcast er fuldstændig absurd og gør mig flammende arrig, siger Sandie Westh.

Hun mener samtidig, at det er problematisk, at værterne motivforsker.

Ikke underlagt regler

I Mørkeland understreger de to kvinder, at de ikke er eksperter, men blot har en interesse for mordsager gennem tiden.

De er som udgangspunkt heller ikke forpligtet til at overholde god presseskik og behandle mordsager på samme måde, som medier er forpligtet til. Og det er underordnet, at de snakker om mordene i en podcast, som alle kan høre, fortæller Vibeke Borberg, der er advokat med speciale i presseetik.

- Medieansvarloven gælder for medier, og det gælder kun, hvis de er tilmeldt Pressenævnet. Men alle skal overholde grænserne for ytringsfriheden - det skal de (værterne på Mørkeland, red.) også. De er ikke stillet på nogen særlig måde, siger hun til TV 2.

Det kan for eksempel gøre sig gældende, hvis de i Mørkeland udtaler sig om skyldsspørgsmål. Her kan man lægge sag an, hvis man mener, man bliver stillet i et ufordelagtigt lys eller får kastet en mistanke på sig, forklarer advokaten.

- Så ville det være op til domstolene at afgøre, om det er injurierende, siger hun.

Skru op for seriøsiteten

Hvis man bliver stødt af at lytte til podcasten, ville nogle måske mene, at man blot skal lade være med at lytte til den. Men for Sandie Westh er det ikke det, det handler om.

- Det handler om, at vi skal have respekt for hinanden og respekt for vores medmennesker. Og at vi i øvrigt også skal have respekt for den dræbte, siger hun.

Radioværten vil samtidig gerne have både værter på og lyttere af Mørkeland til at overveje, hvordan de selv ville have det, hvis det var deres mor, far, søster eller bror, der blev omtalt. Og hun har en appel til Camilla Bjerregaard Aurvig og Kristine Sofie Bugbee:

- Jeg synes, I skal skrue op for seriøsiteten og ned for den lette tone, og så skal I overveje, om I skal blive ved med at lave den her podcast.

Opbakning fra lyttere

Kritikken er ikke kun rettet mod skaberne af podcasten, men også dens mange lyttere. Mørkeland ligger i øjeblikket nummer tre på Appels podcast-app, og på Facebook følger mere end 18.000 med.

En del af dem er da også kommet til tasterne på det sociale medie, hvor Radio24syv har delt udsendelsen. Her er der massiv opbakning til de to værter.

Flere taler for, at mord rent faktisk er underholdning, fordi true crime-genren er så stor i øjeblikket. Der bliver også argumenteret for, at man skal kunne tale om det - lige meget hvor forfærdeligt det så er.

De fleste er også enige om, at fremstillingen af Mørkeland-podcasten er forkert, og at Camilla og Kristine vægter etik og moral højt i deres fremstilling. Noget, som man ifølge flere brugere ikke får fornemmelsen af i de udpluk, der bliver afspillet i Radio24syvs udsendelse.

Vil udgive særafsnit

Mørkelandværterne var ikke med i Radio24syvs udsendelse, men har i et skriftligt svar til stationen sagt, at de godt kunne forsvare sig, men ikke mente, at setuppet var det rigtige.

TV 2 har derefter kontaktet Mørkelands skabere for at få svar på Sandie Wesths kritik og høre, om de har haft nogle etiske overvejelser i forbindelse med deres podcast.

De to kvinder har ikke ønsket at medvirke i et interview, men skriver i en mail:

- Vi tager på os, at vi ikke har været gode nok til at forklare, hvad de journalistiske og etiske overvejelser bag vores podcast er, og derfor har vi besluttet at samle vores respons i et særafsnit til vores lyttere, som vi forventer at udgive i næste uge.