Samfund

Hårde krav til danske pandaer - skal indtjene mindst 100 millioner kroner

I Københavns Zoo mener man, at pandaerne vil give mange flere besøgende og dermed være med til at tjene nogle af de investerede penge hjem.

Der er store forventninger til beboerne i København Zoos nye pandaanlæg, som indvies onsdag aften af dronning Margrethe. De to sorthvide bjørne Mao Sun og Zing Er skal nemlig indbringe mere end 100 millioner kroner de kommende år, hvis investeringen skal tjene sig selv hjem.

Det skal ske ved et stigende billetsalg, øget salg af årskort og større salg i havens spisesteder. Og det mener København Zoos kommercielle direktør, Christian Higraff, nok skal kunne lade sig gøre.

- Pandaerne er med til at sætte fokus på Zoo. Vi får helt nye målgrupper i tale, siger han.

180.000 ekstra besøgende

De to nyankomne pandaer har givet enorm medieomtale de seneste par uger, og haven budgetterer med, at bjørnene vil løfte besøgstallet med 15 procent det første år. Københavns Zoo har i forvejen et årligt besøgstal på omkring 1,2 millioner personer, så en stigning i den størrelsesorden svarer til, at ekstra 180.000 personer vil gå ind ad porten til den 160 år gamle have.

I de kommende år håber Zoo på fortsatte, men dog mindre, stigninger i besøgstallet, oplyser Christian Higraff.

- Der er kun få zoologiske haver i verden, der har pandaer, og dermed vil vi også blive interessante for turister i en helt anden grad, end vi har været vant til.

København Zoo opgiver ikke et fuldstændigt regnskab over, hvor meget man har investeret i pandaerne. Men alene lejen til Kina løber op i omkring 100 millioner kroner over de næste 15 år. Dertil kommer udgifter til drift af en bambusplantage ved Vordingborg samt omkostninger til et utal af ture til Kina og andre zoologiske haver med pandaer i de ni år, forarbejdet har stået på. Derimod er udgifterne til stjernearkitekten Bjarke Ingels 160 millioner kroner dyre pandaanlæg dækket af eksterne sponsorer.

Høje forventninger

De københavnske forventninger til stigende publikumsinteresse ligger i den høje ende, når man sammenligner med, hvordan det er gået i andre europæiske haver med pandaer.

I Tyskland, Belgien og Holland er der også kommet pandaer, og her melder de zoologiske haver om stigninger på seks til ni procent i besøgstallet efter pandaernes ankomst. Tallene på 'pandaeffekten' er præget af stor usikkerhed, fordi også vejrforhold spiller ind på, hvordan besøgstallene udvikler sig.

Publikumstal i udlandet:

Tyskland: Pandaer ankommer juni 2017

  • 2016: 3,2 mio. besøgende
  • 2017: 3,5 mio. besøgende
  • 2018: 3,5 mio. besøgende

Belgien: Pandaer ankommer februar 2014

  • 2013: 1,3 mio. besøgende
  • 2014: 1,4 mio. besøgende

Holland: Pandaer ankommer april 2017

  • 2016: 1,0 mio. besøgende
  • 2017: 1,1 mio. besøgende
  • 2018: 1,1 mio. besøgende