Samfund

Fredens Havns skæbne er afgjort - bliver ryddet til efteråret

Igennem en længere årrække har det flydende fristed været til stor irritation for naboerne.

Skæbnen er endelig blevet afgjort for den flydende bådkoloni Fredens Havn ud for Christiania.

Havneslummen, der består af gamle skibe og skibsvrag og huser omkring 45 mennesker, skal væk.

Det har Miljø- og Fødevareministeriet i samarbejde med Københavns Kommune torsdag besluttet.

- Der er en lang række fartøjer, som ikke har tilladelse til at være der, og nu er der kommet midler til, at vi kan få de vragdele ryddet væk fra havnen, siger Hans Erik Cutoi-Toft, der er områdechef hos Kystdirektoratet, til TV 2.

Oprydning forventes at koste op mod 26 millioner kroner samlet set. Af den sum skal Københavns Kommune betale 10 millioner kroner, mens Miljø- og fødevareministeriet finansierer resten.

- Tidspunktet er ikke helt fastlagt endnu, men vi ved, at det tidligst kommer til at ske i efteråret. Nu skal en længere proces i gang, uddyber Hans Erik Cutoi-Toft.

I alt skal omkring 150 fartøjer, vrag og anlæg fjernes fra havnen.

Lagt for had længe

Igennem en længere årrække har Fredens Havn været lagt for had af blandt andre stedets naboer, da en stor del af fartøjerne i havnen er sunket eller forladte.

I 2006 begyndte de første bådejere at kalde stedet for deres hjem, men det var imod loven, besluttede Kystdirektoratet i 2015. Herefter fik ejerne påbud om at fjerne bådene. Men det skete ikke.

Derfor indgik miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), i februar en aftale, der skulle sikre oprydning af Erdkehlgraven, hvor Fredens Havn ligger, langs Refshalevej nær Christiania.

Dengang lød det, at ejerne fik fire uger til at fjerne deres både - ellers ville myndighederne indlede arbejdet med at få ryddet op i havnen.

Og det er det arbejde, der torsdag blev fastlagt en plan for.