Hvad er Münchausen by Proxy?

16x9
Gennem fem år tappede en kvinde fra Skjern blod fra sin søn. Hun led af Münchausen by Proxy. Foto: Illustration: Tina Burholt

Et sjældent fænomen har været omdrejningspunktet for to sager i dansk retshistorie. Her svarer en overlæge på spørgsmål om Münchausen by Proxy.

Münchausen by Proxy er et syndrom, der er så sjældent og svært at opdage, at det kun har ledt til to retssager i Danmark. I begge sager er mødre blevet idømt fængselsstraffe for at skade deres børn.

Torsdag sender TV 2 programmet 'En farlig mor', hvor Station 2 sætter fokus på de to sager. Fælles for dem er, at mødrene mishandlede deres børn for selv at få opmærksomhed fra deres omgivelser.

I 1988 blev en mor afsløret i at fremprovokere kvælningsanfald hos sin otte måneder gamle søn. Kvælningsanfaldene og drengens yderligere symptomer lignede dem, hans storebror havde haft frem til sin død halvandet år tidligere. Året efter blev kvinden dømt til seks års fængsel.

Og i februar 2019 blev en 36-årig mor til tre kendt skyldig i at have tappet blod fra sin ene søn over en periode på fem år. Drengen havde fået indopereret et venekateter i brystet, som han fik næring igennem. Men gennem selv samme venekateter tappede moderen systematisk drengen for blod. Det fik hun fire års fængsel for.

Kvinderne var begge under påvirkning af Münchausen by Proxy. Men hvad er Münchausen by Proxy, hvor udbredt er det, og kan det behandles? Det hjælper Karin Lassen, som er overlæge på børnehospitalet i Odense, her med at svare på.

Hvad er Münchausen by Proxy?

Hvilke grader findes syndromet i?

Hvorfor hedder det Münchausen by Proxy?

Hvad kendetegner personer med Münchausen by Proxy?

Hvad kan udløse det?

Hvor udbredt er Münchausen by Proxy?

Hvorfor er det så svært at opdage?

Hvad skete der i sagen fra 1989?

Hvad skete der i sagen fra 2019?

Kan man blive behandlet for Münchausen by Proxy?