Dronningen har indviet nyt pandaanlæg - se billederne her
Flere års forarbejde kulminerede onsdag aften, da pandaanlægget i København Zoo blev indviet.
Med den ene pote fast knyttet om en bambuspind og den anden beskæftiget med at skovle bambusblade indenbords viste København Zoos nye kinesiske tilflyttere sig frem onsdag, hvor pandaanlægget i haven blev officielt indviet.
Det skete ved en gallaåbning, hvor blandt andet dronning Margrethe og kronprinsesse Mary, der er protektor for Københavns Zoo, deltog.
De kongelige gæster ankom til åbningen under tilråb fra demonstranter, der havde samlet sig uden for København Zoos hovedindgang.
Bag demonstrationen stod Støttekomitéen for Tibet. De har kritiseret, at Danmark for at pleje relationerne til Kina vedtog en såkaldt verbal-note, der bakkede helt op om Kinas politiske linje over for Tibet. Derudover henviser komitéen til Tibet-sagen, hvor dansk politi i 2012 efter kinesisk ønske skærmede Kinas præsident fra at se demonstranter i København.
Inden for i haven lod kulturminister Mette Bock (LA) en kommentar til kritikerne af den kinesiske duo falde, da hun trådte op på talerstolen under åbningsceremonien.
- Det er en ære for Danmark at tage imod de kinesiske pandaer Xing Er og Mao Sun. De styrker venskabet mellem de to lande. Pandaer er symbolpolitik, når det er allerbedst, sagde ministeren.
Kongelig åbning
Som sidste taler trådte Dronning Margrethe frem og tog ordet.
- Jeg troede næsten ikke, det var sandt, første gang jeg hørte, det var muligt at få to pandaer til Danmark, fortalte hun og lykønskede alle danskere med tilflytterne, som hun håber vil samle generationer.
Hun og Prins Henrik var sammen i Kina i 2014 som en del af det arbejde, der er gået forud for, at hun onsdag kunne løsne båndet til det nye pandaanlæg.
Vild med dansk bambus
Det er stjernearkitekter fra Bjarke Ingels Group, der har tegnet pandaernes nye danske bolig. De har fået 1300 kvadratmeter til en pris af 160 millioner kroner at boltre sig på.
De lader til at befinde sig godt, fortæller dyrepasser i København Zoo Nadja Søndergaard til TV 2.
- Dyrene oplever andre dufte og lyde, end de er vant til, men generelt tager de det roligt og trives. Hunnen Mao Sun er en smule mere påvirket af flytningen end hannen, men om aftenen, når der er roligt i zoo, spiser og sover de gerne ude begge to, fortæller hun.
Pandaerne ankom til Danmark 4. april sammen med en kæmpe madpakke med flere hundrede kilo kinesisk bambus. Det var uvist, hvordan de ville tage imod det danske af slagsen, der gros på Sydsjælland.
De tager dog godt for sig, fortæller zoolog Mikkel Stelvig til TV 2. Derfor har zoo delt den kinesiske bambus ud til andre af havens dyr.
Kun til låns
Det yin-yang-formede anlæg, der nu er officielt åbnet, er pandaernes hjem de næste 15 år.
Det er så længe, udlånsaftalen mellem Kina og Danmark løber. Hvert år skal Danmark betale 6,6 millioner kroner for de bløde bjørne.
Danmark er det 19. land, der pt. har kinesiske pandaer til låns.
En forskergruppe på universitetet i Oxford konkluderede i en undersøgelse fra 2013, at de kinesiske pandaudlån hænger sammen med gode handelsforhold mellem Kina og lånelandet.
Se, hvor der aktuelt også er kinesiske lånepandaer her.