Vil du være den danske Trump? Her er 34 ting, seerne ville vide om iværksætter-milliardær

Hvordan har det påvirket dig at miste din far tidligt? Hvad gør du for at holde dig i form? Lars Seier Christensen svarede på mange ting i seer-chat.

Sent mandag aften efter 'Vejen til Seier' chattede den danske milliardær Lars Seier Christensen med seerne.

Der kom flere hundrede spørgsmål, og den karismatiske serieinvestor nåede at svare på rigtig mange af dem. Blandt andet svarede han på, hvor gammel han var, da han tjente sin første million, og hvem hans egne forbilleder er.

Herunder er samlet et udvalg af Lars Seier Christensens svar - opdelt i kategorier. Du kan også se hele chatten her.

Om 'Vejen til Seier':

Hvorfor vælger du så mange iværksættere fra i 'Vejen til Seier'?

Jeg får mellem 50 og 100 henvendelser per måned fra håbefulde iværksættere, så jeg er nødt til at sortere ret hårdt i dem, desværre. Sådan er det også i programmet.

Du har en særlig svaghed for iværksættere, der starter en gourmet-restaurant. Men er en restaurant overhovedet en god investering?

Restaurationsbranchen er en vanskelig branche. Men flere af de danske top gourmetrestauranter er relativt profitable, og for det meste har vi da også overskud på Restaurant Geranium. Men der er stor konkurrence.

Hvorfor sendte du ikke MyRainbowTee videre, da de havde nået jeres mål i pop-up-shoppen?

Det var nu deres eget mål, men det var da flot klaret. Det var en samlet vurdering, baseret også på ekspertens input. Men forhåbentlig tog jeg fejl, og jeg håber, at det kommer til at gå dem godt.

Når I vælger deltagere fra, vejleder I dem så i at komme videre?

Ja, men det er desværre vilkårene, når man er investor. Antallet af projekter er meget stort, og derfor er man nødt til at træffe hårde beslutninger. Jeg er ikke specielt vild med at skuffe folk, men det kommer man ikke udenom. Vi giver nogle gange, hvis folk beder om det, lidt feedback, men da jeg i den virkelige verden får 50-100 forslag om måneden, er det naturligvis begrænset, hvor dybdegående det kan blive.

Hvordan kan det betale sig at holde møder på et dyrt hotel i stedet for at have sit eget sted?

Jeg bor helst på d'Angleterre, når jeg er i Danmark, og så kan jeg lige så godt bede folk om at møde mig der.

Kommer der en sæson 2, og i så fald hvordan melder man sig til?

Det vides ikke endnu. Det kommer nok til at afhænge af seertallene.

Om livsværdier og forbilleder:

Hvad er din største drivkraft?

Ønsket om frihed.

Hvem er dine egne største forbilleder?

Jeg har haft fornøjelsen af at møde Jack Welch (amerikansk forfatter, der bl.a. skriver om ledelsesstil, red.) nogle gange. Han er meget inspirerende og god til at komme ind til benet af en problemstilling hurtigt. Herudover er jeg meget inspireret af den russisk-amerikanske filosof Ayn Rand.

Hvad betyder work-life-balance for dig?

Jeg er ikke så vild med det udtryk, da det lægger op til en meget skarp afgrænsning mellem de to. For mig er arbejdet en meget væsentlig del af livet.

Om forretninger:

Hvor meget betyder mavefornemmelsen for at lave en god forretning?

Jeg tror, at man skal forholde sig så objektivt som muligt. Men det er også vigtigt at have hjertet med, hvis man skal arbejde på noget i mange år, og min mavefornemmelse stoler jeg ikke særlig meget på.

Hvilken virksomhed startede du først? Og hvad var de største "fejl", du begik?

Det var jo baren i Spanien, og selv om jeg altid rådgiver folk til at få lidt praktisk erfaring, før de kaster sig ud i deres egen virksomhed, lyttede jeg ikke rigtig til det selv. Så vi havde meget at lære, men vi overlevede da i fem-seks år.

Hvad betød din tid som børsmægler i London for dig - fagligt og personligt - udover stiftelsen af Saxo Bank?

Det var meget vigtigt at få en god forståelse for, hvad der virkede, og hvad der ikke virkede ved først at arbejde på den store scene i London, og jeg tror, det var afgørende for vores efterfølgende succes. Så tag dig altid tid til at sætte dig grundigt ind i det område, du vil være iværksætter indenfor.

Hvad har været din hidtil bedste investering som serieinvestor?

Saxo Bank.

Hvilket kendt produkt eller firma har du fortrudt, at du ikke investerede i, selv om du fik tilbudt det, før det blev en succes?

Jeg var tæt på at købe fire procent af Ethereum Tokens (verdens næststørste kryptovaluta, red.) ved deres oprindelige lancering. Men de ville ikke modtage dollars.

Hvor sikker er du på, at en forretningsidé, du ender med at støtte, rent faktisk bliver succesfuld? Hvor stor risiko tager du normalt?

Desværre er den barske virkelighed, at de fleste iværksættervirksomheder ikke lykkes. Det gælder også for mine investeringer. Men det tager man højde for i sin risikoafvejning. Det vigtige er, at dem, der lykkes, bliver så succesfulde, at de også kan betale for de mange ting, der ikke lykkes.

Hvad er dine forventninger til din investering i Parken Sport og Entertainment?

Jeg tror, at Parken kan udvikles på flere områder. Både hvad angår fodbolden samt de øvrige aktiviteter, hvor eksempelvis Lalandia meget snart starter salget af deres nye projekt ved Vesterhavet i Søndervig.

Hvor gammel var du, da du tjente din første million?

Omkring 26 - da jeg arbejdede som børsmægler i London.

Hvilken branche interesserer du dig mest for i forbindelse med en investering?

Jeg interesserer mig for en del forskellige ting. Især teknologi og life style.

Om sport:

Hvad gør du for at holde dig i form?

I øjeblikket alt for lidt, som man sikkert kan se i tv-programmet. Men i perioder er jeg meget god til at gå til fitness.

Jeg har læst, at du er en stor Arsenal-fan. Hvordan synes du, det går for dem nu? Og hvad ville du eventuelt ændre, hvis du var manager?

Det er rigtigt. Jeg synes, de viser gode tegn i denne sæson. Jeg vil jo gerne se dem tilbage i Champions League, så jeg må hellere lade være med at blande mig.

Vil vi til næste år kunne se et danskbaseret cykelhold deltage i Flandern Rundt og de andre store klassikere?

Vores kvindehold vandt rent faktisk Flandern Rundt i går!

Er du ikke glad for, at Rungsted ishockey er i finalen?

Jeg er meget glad og oplevede vores sejr på første hånd i Frederikshavn søndag. Det var en stor oplevelse at se Rungsted kvalificere sig til DM-finalen for første gang i 17 år.

Hvad tror du, chancerne er for at se et dansk cykelhold til Tour-start i Danmark?

Fifty-fifty.

I am from Italy. Do you like Italian calcio (fodbold). If yes - Why NOT invest in AC Milan?

I'm not rich enough, but Arsenal would be on my list before AC Milan, if I was.

Om politik:

Tror Lars Seier, at han kan lave en dansk 'The Apprentice'? Vil han være den danske Trump? Har han en statsminister i maven?

Det behøver du ikke være bange for. Jeg vil hellere sidde i tandlægestolen end i Folketinget.

Har du på noget tidspunkt overvejet at stille op i politik?

Da jeg gik i gymnasiet, var jeg medlem af KU (Konservativ Ungdom, red.) og overvejede det måske lidt dengang. Siden er jeg heldigvis blevet klogere. Så det behøver du ikke være bange for.

Kommer du til folkemøde på Bornholm og holder foredrag i år?

Ja, jeg kommer også i år og har allerede en fem-seks arrangementer i kalenderen.

Om livet:

Hvordan kan det være, at du tog til Spanien og åbnede en bar allerede som 18-årig? Din mor har vel været bekymret?

Jeg gad ikke fortsætte på universitetet umiddelbart efter min studentereksamen, så jeg tænkte jeg ville opleve lidt af verden. Jeg regnede egentlig med at komme tilbage til universitetet, men sådan skulle det ikke være. Og du har sikkert ret i, at min mor af og til har været bekymret. Men jeg håber, hun er mere rolig nu til dags.

Hvordan har det påvirket dig, at du mistede din far i så ung en alder?

Det var selvfølgelig en meget ubehagelig situation. Men måske har den været medvirkende til, at jeg fra et tidligt tidspunkt (som 15-årig, red.) har måttet tage mere ansvar for min egen situation end mange andre.

Super fed personlighed, du har! Hvilken uddannelsesmæssig baggrund har du?

Tusind tak. Jeg er klassisk sproglig student.

Hvordan kunne du blive børsmægler i London uden relevant uddannelse eller baggrund?

Der findes jo ikke rigtig nogen uddannelse, der hedder "børsmægler", og slet ikke tilbage i slut 80'erne. Så der måtte man lære som en slags elev.

Hvad var dit drømmejob som barn?

Jeg ville gerne være arkæolog, da jeg interesserede mig meget for oldtiden.

Hvordan har du prioriteret tiden med familien kontra tiden med “drømmen” om iværksætteri?

Jeg har haft meget travlt i mit liv, og derfor har jeg nok ikke altid haft den tid til familien, som jeg gerne ville have givet den. Til gengæld giver vi den gas, når vi er sammen.

Du har boet i Schweiz. Muligvis stadigvæk. Hvorfor?

Min familie er international. Min kone er englænder, og mine tre ældste børn er født i London. Så det har også været vigtigt for mig, at de så mere af verden. Schweiz er et dejligt, velfungerende land, som jeg er glad for at bo i i en periode.