Da Barack Obama lå søvnløs vidste hun, at der ventede et liv i politik

16x9
Michelle Obama havde aldrig drømt om at leve et politisk liv. Slet ikke. Men hun overgav sig en sensommeraften, da hun var blevet forelsket i Barack Obama. Foto: Yuri Gripas / Scanpix Denmark

I aften går Michelle Obama på scenen i København foran 11.000 gæster, der har betalt flere tusinde kroner for at se hende.

- Men du gjorde da et forsøg, skat.

Det var de ord, Michelle Obama planlagde at sige til sin mand den aften i november 2008, hvor han blev valgt som USA’s første afroamerikanske præsident.

For det var nemlig en afgørende årsag til, at hun støttede hans valgkamp; at hun aldrig for alvor forventede en sejr.

I selvbiografien ’Min historie’ - der er solgt i over ti millioner eksemplarer verden over, siden den kom på boghandlernes hylder i november - skriver Michelle Obama godt nok, at hun ”elskede ham og troede på det, han ønskede at opnå”.

- Men inderst inde havde jeg det sådan, at ”der er ingen chance for, at han vinder”, fortalte hun en pakket sal, der brød ud i latter, da hun besøgte London i december.

- Og så kunne vi ligesom få det ud af verden. Det var min plan, sagde hun som en selvfølge og med et skævt smil.

Michelle Obama var ikke imponeret, den sommerdag Barack Obama mødte op i hendes advokatfirma. Men da sommeren var slut, var deres historie kun ved at begynde.
Michelle Obama var ikke imponeret, den sommerdag Barack Obama mødte op i hendes advokatfirma. Men da sommeren var slut, var deres historie kun ved at begynde. Foto: Saul Loeb / Ritzau Scanpix

Men hendes plan slog fejl, og i januar 2009 flyttede de ind i Det Hvide Hus, og Michelle Obama blev den førstedame, hun aldrig havde drømt om at blive.

I aften taler hun for 11.000 mennesker i Royal Arena i København om netop det.

Og om hendes ægteskab med den politisk ambitiøse Barack Obama og hendes vej fra lille pige i den fattige del af Chicago til USA’s første afroamerikanske førstedame.

Rockstjerne i sin egen ret

Ingen kan beskylde Michelle Obama for at gemme sig i sin mands skygge.

Men dengang var det langt fra forventet, at hun ville gribe rollen som førstedame og forme den efter sin egen ambition om at skabe et USA, hvor der er muligheder for alle. Og derefter flytte fra Pennsylvania Avenue 1600 som en rock star i sin egen ret.

Men det var akkurat, hvad der skete.

- Du vil ikke altid kunne løse alle verdens problemer på en gang, men undervurder aldrig den betydning, du kan have, skriver Michelle Obama i sin bog.

Derfor anlagde hun en køkkenhave for at fremme bedre kostvaner hos amerikanerne og brugte sin fortid som hospitalsadministrator til at promovere Obamas sundhedsreform.

Som førstedame anlagde Michelle Obama en køkkenhave ved Det Hvide Hus for at for at fremme bedre kostvaner hos amerikanerne.
Som førstedame anlagde Michelle Obama en køkkenhave ved Det Hvide Hus for at for at fremme bedre kostvaner hos amerikanerne. Foto: Mike Theiler/Reuters / Ritzau Scanpix

Succes skabt fra barnsben

Som barn af Chicagos belastede South Side var politik ellers en fjern verden for hende.

Den nu 55-årige Michelle Obama er vokset op i en fattig arbejderfamilie, hvor moren gik hjemme, og faren arbejdede, selv om han led af sklerose.

Som stort set alt andet i hendes liv er succesen ikke kommet af sig selv.

Det er beslutsomhed og benhårdt arbejde fra barnsben, der har banet vejen for jurastudier på de bedste universiteter, jobs som vellønnet advokat og populær førstedame - og nu succesfuld foredragsholder med verden som arbejdsplads.

Det stod bestemt ikke i stjernerne, som de stod ud for Chicagos South Side.

- Jeg havde ikke megen tiltro til politik, skriver hun i bogen ’Min historie’.

Michelle Obama havde heller ikke megen tiltro til politikere og var derfor heller ikke begejstret over, at hendes kæreste og senere mand, Barack Obama, selv blev en.

- I mit hjerte var jeg af den overbevisning, at der var bedre måder for et godt menneske at gøre en forskel på, som Michelle Obama bekender i bogen.

Blev forelsket i praktikanten – og hans politik

Og Barack Obama var i den grad et godt menneske i hendes øjne.

De to mødte hinanden, da han som 27-årig jurastuderende blev ansat som sommerpraktikant i et advokatfirma i Chicago og fik Michelle Obama som mentor.

Som advokat fra de to prestigeuniversiteter Princeton og Harvard gav den 25-årige og fremadstormende Michelle ikke meget for den forpjuskede Barack Obama, der kom for sent den første dag og var gennemblødt af regnen.

Men de to faldt langsomt for hinanden - efter Michelle havde forsøgt at fikse ham op med flere af sine veninder - og da sommeren slap sit tag i Chicago, tog Barack Obama hendes hånd og slap den aldrig igen.

En sensommeraften opdagede Michelle, at Barack Obama lå og stirrede op i loftet.

- Hvad tænker du på? spurgte hun forsigtigt af frygt for, at det var deres snart langdistanceforhold, der holdt ham vågen.

- Forskellen på folks indkomster, svarede han.

Derfra gav hun efter for hans politiske ambitioner, skriver hun i sin biografi.

Michelle Obamas åbenhed om barndommen og problemer i ægteskabet med Barack Obama har givet hende stjernestatus.
Michelle Obamas åbenhed om barndommen og problemer i ægteskabet med Barack Obama har givet hende stjernestatus. Foto: Drew Angerer / Ritzau Scanpix

Overgav sig efter forhandlinger med Obama

Barack Obama blev snart delstatssenator og senere senator i Washington DC, og derfra voksede ambitionen om at tage over som USA’s præsident.

Men det blev en livslang kamp for hende at acceptere det politiske liv.

Og det blev ikke bedre af, at de to som nygifte havde store problemer med at blive gravide, selv om han med Michelle Obamas ord ”trådte speederen i bund op ad motorvejen efter en sen afstemning for at nå hjem, mens jeg havde ægløsning”.

Derfor vendte de sig mod kunstig befrugtning, og Michelle Obama var alene om at tage indsprøjtninger og trøste sig, mens hormonerne rasede rundt i kroppen.

Det beskriver Michelle Obama åbenhjertigt i bogen, og netop det, at man fornemmer hendes tøven og langsomme erkendelser, gør bogen mere spændende end forventet.

Men dengang var hun flov. Det var i den tid, hun for alvor begyndte at hade, hvad politik gjorde ved hendes liv. Men det var også i den tid, at Barack og Michelle Obama gik i parterapi, og hun blev klar over, at hun var ansvarlig for sin egen lykke.

De to fik pigerne Malia og Sasha og blev den familie, Michelle Obama havde drømt om.

Barack og Michelle Obama med deres to døtre Malia (tv.) og Sasha (th.)
Barack og Michelle Obama med deres to døtre Malia (tv.) og Sasha (th.) Foto: Jewel Samad / AFP/Scanpix

Derfor var hun ikke venligt stemt, da Obama ville være præsident. Men efter forhandlinger sagde hun ja til at bakke ham op – på en betingelse: Barack Obama skulle holde op med at ryge.

Sådan blev det, og er nogen i tvivl om, hvorvidt Michelle Obama overholdt sin del af aftalen, er det blot at spole otte år frem.

Da Barack og Michelle Obama sammen med deres to børn pakkede sammen i Det Hvide Hus, var hun Demokraternes mest populære person.

Det er enestående for en førstedame.

Afviser at stille op i 2020

Og det er med den historie i bagagen, at Michelle Obama flyver ind til København for en aften. Den sorte pige fra det kvarter i Chicago, der mod alle odds arbejdede sig op og vred sig fri af besnærende opfattelser af race, køn og baggrund.

Michelle og Barack Obama har tilsammen fået 65 millioner kroner for at udgive hver sin selvbiografi.

Derudover har de sagt ja til en serie Netflix-programmer.

Oprah Winfrey og Michelle Obama er gode venner og tog hul på Obamas turné sammen i anledning af hendes bog 'Min historie'.
Oprah Winfrey og Michelle Obama er gode venner og tog hul på Obamas turné sammen i anledning af hendes bog 'Min historie'. Foto: Kamil Krzaczynski / Ritzau Scanpix

Michelle Obama er gentagne gange blevet opfordret til at stille op for Demokraterne til præsidentvalget i 2020, men har afvist det hver gang.

- Jeg er ikke fan af politik, og min erfaring fra de seneste ti år har intet gjort, der kan ændre det synspunkt, skriver hun i sin biografi ’Min historie’.