Samfund

Multiresistent og dødelig svamp spreder sig

Multiresistente bakterier og infektioner er blevet kaldt en af de største trusler mod menneskeheden, og nu har en dødelig svamp spredt sig til hele verden. Arkivfoto.

Den dødelige svampeart har kun været kendt siden 2009.

Det har tidligere fremgået af artiklen, at der har været tilfælde af Candida auris i Danmark. Dette er ikke korrekt.

Infektionen fra svampen Candida auris er nærmest umulig at håndtere, ekstremt smitsom og kan i værste tilfælde være dødelig. Nu er den kommet på USA’s Center for Disease Control and Preventions liste over infektioner, der udgør en akut trussel.

Dr. Lynn Sosa, som er vice-epidemiolog i Connecticut i USA, siger til New York Times, at hun betragter Candida auris som den værste af de resistente infektioner, der findes. Til avisen siger hun, at den er stort set umulig at komme til livs og svær at identificere.

Candida auris blev først set i Asien i 2009.

Svampen var overalt

På et hospital i New York blev en ældre mand fra Brooklyn indlagt i maj sidste år. Han skulle opereres i maven, og det var her, da lægerne havde åbnet ham, at de fandt Candida auris. Hospitalet fik hurtigt isoleret manden, der 90 dage senere var død. Det skriver New York Times.

Jo mere udbredt denne type af Candida bliver, desto større trussel bliver den også

Maiken Cavling Arendrup

Andre svampetyper bryder sig normalt ikke om desinfektionsmidler eller møbeloverflader, men sådan har Candida auris det ikke.

Hospitalet lavede prøver på den afdøde mands stue, og her viste det sig, at svampen ikke bare var i ham og på hans lagner. Den var overalt. Den var på vægge, på borde, i loftet.

Før de kunne få bugt med svampen og igen tage stuen i brug, var hospitalet nødt til at bruge et særligt rengøringsmiddel, rive noget af loftet ned og tage gulvfliser op.

Resistent over for medicin

Et af de største problemer med svampen er, at den er resistent over for de behandlingsmetoder, sundhedsvæsenet bruger. For når det kommer til behandling af svampeinfektioner, er der kun tre lægemidler at gøre godt med.

Dette skyldes, at svampe- og menneskeceller ligner hinanden modsat eksempelvis bakterier og menneskeceller. Så fordi svampeceller og menneskeceller nærmest er ens, er det langt mere vanskeligt at lave medicin, der specifikt rammer svampecellerne og ikke menneskecellerne.

- Ligheden gør det svært at skyde på den ene uden at ramme den anden. Derfor har vi kun tre lægemiddelgrupper, vi kan bruge til alvorlige svampeinfektioner, hvor man har langt flere lægemiddelgrupper til behandling af bakterier, siger Maiken Cavling Arendrup, der er professor og overlæge hos Statens Serum Institut, til TV 2.

Kamuflerer sig i huden og spreder sig som en steppebrand

I udlandet er der eksempler fra London og Madrid, hvor flere personer på en afdeling pludselig er blevet smittet med svampen.

Den er ekstremt dygtig til at blande sig med menneskets normale slimhinde og hudflora, som er det lag, der beskytter mod udefrakommende skadelige bakterier. Ligeledes er det nemt for sundhedspersonale at transportere svampen fra en patient til den næste, hvis ikke man er ekstra opmærksom på hygiejnen.

Og ifølge Statens Serum Institut er netop den gode hygiejne på vores hospitaler en af grundene til, at vi har været forskånede voldsomme udbrud i Danmark.

Livsfarlig for sårbare personer

Selvom svampen kan være fatal, så er det altså langtfra alle, der bliver inficeret af den, der går hen og dør.

Candida giver ofte nogle banale infektioner. De mere alvorlige og dødelige infektioner opstår kun hos personer, der i forvejen er svækkede, er blevet opereret eller har fået drop, hvor svampen har siddet på huden før penetrering med nål eller skalpel.

- På nuværende tidspunkt ser vi det ikke som en trussel mod folkesundheden, men jo mere udbredt denne type af Candida bliver, desto større trussel bliver den også. Det er vigtigt at sige, at risikogruppen trods alt er en minoritet, siger Maiken Cavling Arendrup.

I udlandet, særligt i Spanien, Sydafrika, Indien og Pakistan, har de oplevet en del dødsfald som direkte følge af Candida auris. Når vi får tilfælde i for eksempel Europa eller USA, er det ofte fra folk, der har rejst og været indlagt i lande, hvor de har problemer med svampen.

- Dødeligheden, vi har set i andre lande, og som er relativ høj, skyldes ofte, at man på det pågældende hospital ikke har set denne type Candida før og derfor ikke har været opmærksom på, at der skulle en anden behandling til. Når man ikke får den rette behandling tidligt nok, så vil det give en højere dødelighed.

Indtil videre ved eksperterne ikke, hvor Candida auris stammer fra.