GO'

7-årig vinder 14 medaljer på 10 måneder - men det skyldes ikke talent, lyder det fra træner

Syvårige Evolet Elise Boris træner fem gange om ugen og har på rekordtid høstet medaljer i kampsporten brasiliansk jiu-jitsu.

Hårde ryk i overkroppen, kast mod gulvet og ben, der låser modstanderen i et fast tag.

Det kan se voldsomt ud, når syvårige Evolet Elise Boris går i kødet på sine modstandere, og nogle gange kan det også gøre ondt, men hun elsker det.

"Klap, klap". To tap med hånden på underlaget.

Det er lyden af sejr.

Klappene er signal om, at modstanderen har givet op.

Og Evolet Elise Boris har vist sig at have et stort talent for at få sine modstandere til at slå hånden i gulvet.

På kun ti måneder er det lykkedes den syvårige pige at vinde 14 medaljer i turneringeroveri hele verden - i England, Tyskland, USA og senest i Bukarest i Rumænien, hvor hun blev europamester i kampsporten brasiliansk jiu-jitsu i sin alders- og vægtklasse.

- Jeg er meget stolt, lyder det fra Evolet Elise Boris' træner, Brian Berggren i 'Go' morgen Danmark'.

Men hendes bedrifter skyldes ikke kun, at hun har talent. Evolet Elise Boris' sejrsstribe skyldes hovedsageligt hendes dedikation og hårde arbejde, lyder det.

- Jeg vil ikke kalde det talent. Hendes dedikation og lyst til at træne er bare udover det normale, siger Brian Berggren.

Evolet Elise Boris gør det kun for sjov, siger hun selv.

Lærer kvælergreb og greb, der kan brække en arm

Evolet Elise Boris begyndte at dyrke brasiliansk jiu-jitsu for tre år siden, men det var først i august sidste år, at hun stillede op til turnering.

Selve teknikkerne i Brasiliansk jiu jitsu er baseret på logiske bevægelser, der lægger vægt på gulvkamp, ledlåse og kvælningsgreb.

De kan bruges og udføres af alle uanset køn og er ikke baseret på styrke, og netop derfor kan jiu-jitsu-formen bruges både som selvforsvar og sport uanset alder og køn.

- De fleste træner det, fordi de synes, det er sjovt, og det startede Evolet også med, siger Brian Berggren.

I begyndelsen trænede hun et par gange om ugen. I dag træner hun fire gange om ugen på et hold, får en times privatundervisning og har lært greb som arm bar og choke.

- Arm bar er, når man brækker armen, fortæller den syvårige.

- Man tager fat i ens arm, og så løfter man op sådan her, og så tapper den anden, når det gør ondt, forklarer Evolet Elise Boris i 'Go' morgen Danmark' og viser grebet med armene.

Det andet kampgreb, Choke, går ud på, at man lægger sin modstander i en kvælende armlås.

Det kan lyde voldsomt, medgiver hendes træner, men det er kun for sjov.

- Det lyder også voldsomt at køre i Ferrari, hvis folk er vant til at køre på cykel, men når du er vant til at lave det, så er det ikke så voldsomt. siger Brian Berggren.

En af Evolets styrker er, at hun ikke lader sig påvirke af, om hendes modstander er større end hende, om det er drenge, eller om de har højere bæltegrad, fortæller hendes træner. Her ses den syvårige i kamp i en svensk turnering. Video: Thomas Jørgen Seerup

Rejser med mor, far og søster

Det er primært drenge, der dyrker kampsporten.

Derfor må Evolet Elise Boris kæmpe mod både piger og drenge til træning og turneringer. Hun har en alder, hvor hun ikke tænker over det, fortæller hendes træner.

Medaljerne er hun glad for, men hun snakker næsten aldrig om dem.

- Om hun går til turnering i Sverige, lokalturnering eller britisk mester, så er en turnering bare en turnering for hende. Så længe hun har det sjovt, er det godt. Det er også meget vigtigt for mig. Vi holder meget øje med børnene. Det er så vigtigt, at børnene ikke bare bliver pacet, men det er tydeligt at se, at Evolet har en stor glæde ved det. Hun elsker det bare, siger Brian Berggren.

- Hun vil det, og det er det, der har gjort hende så dygtig, tilføjer han.

Når Evolet Elise Boris rejser rundt til de mange turneringer, er hendes mor, far og storesøster med. Det skal de også til august, når der afholdes verdensmesterskaberne i brasiliansk jiu-jitsu i USA.

I 2016 blev otte-årige Christian Røhmer fra Næstved verdensmester i brasiliansk jiu-jitsu i klassen for børn under ti år.

Og Evolet Elise Boris håber, at hun kan gøre det samme, men det vigtigste er, at hun har det sjovt. Det er derfor, hun dyrker sporten så meget, som hun gør, lyder det.

- Det, der betyder noget for mig, er at lære noget og få venner, siger Evolet Elise Boris.

Se Evolet Boris og hendes træner i kamp i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY