Samfund

Antallet af provokerede aborter er halveret blandt teenagere

Antallet af provokerede aborter udført i Danmark har været faldende de seneste år - særligt blandt teenagere.

Markant færre unge under 20 år gennemgår en provokeret abort i forhold til for ti år siden.

Det skriver DR Nyheder på baggrund af nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Stort fald blandt teenagere

Ifølge tallene fra styrelsen ses der generelt et kraftigt fald i provokerede aborter hos unge under 25 år i samme periode.

Hvor der i 2008 var 6769 provokerede aborter blandt aldersgruppen, var tallet sidste år 4858. Men størst er faldet blandt teenagere. Her er antallet mere end halveret på ti år fra 2937 til 1340.

Det glæder Bjarne Christensen, generalsekretær hos organisationen Sex og Samfund.

- Intet tyder på, at unge har mindre sex. Så det viser, at unge tager deres seksualitet og præventionsvalg alvorligt - stor ros til det, siger han til DR Nyheder.

Fald de seneste år

Overordnet set har det samlede antal af provokerede aborter foretaget i Danmark været faldende de seneste år. Mens der for ti år siden blev udført knap 17.000 provokerede aborter om året, har tallet de seneste år været under 15.000.

Det betyder, at det samlede antal provokerede aborter er på det laveste niveau, siden det blev gjort lovlig i 1973.

I 2017 og 2018 har der været næsten tolv provokerede aborter per 1000 kvinder i aldersgruppen 15 til 49 år. Det er halvt så mange som i 1975.

- Hovedforklaringen kan jeg kun se i den meget konsekvente brug af hormonel prævention. Der ligger Danmark langt højere end de andre nordiske lande, som har højere abortrater end herhjemme, siger Bjarne Christensen til DR Nyheder.

Han påpeger, at der i dag findes en del forskellige former for hormonel prævention, som kan tilpasses den enkeltes behov.