Samfund

V vil have penge fra omfartsvej i Mariager til forældet jernbanestræk

Venstre-politikeren Stephanie Lohse vil have frigivet 300 millioner kroner til utidssvarende skinnearbejde.

Den afkortede omfartsvej ved Mariager kan komme til at frigive omkring 300 millioner kroner. De kan bruges til andre projekter.

Et af dem kunne være at få lagt jernbaneskinner på en 12 kilometer strækning i Sønderjylland. Det foreslår Stephanie Lohse (V), der er formand i Region Syddanmark.

Hun peger på, at togstrækningen mellem Tinglev og Padborg som noget ret enestående kun er udstyret med ét spor. Og derfor ville pengene fra den skrottede omfartsvej være velanbragte, mener Stephanie Lohse.

- Der er tre gode argumenter for at få lagt dobbeltspor på den strækning, siger Lohse med henvisning til, at det ensporede skinnelegeme fra Tinglev til Padborg er det eneste tilbageværende af sin art mellem Stockholm og det sydlige Italien.

Mindre sårbar togstrækning

- Ved at lægge et dobbeltspor kan man fragte mere gods, end det er muligt i dag, og dermed vil man kunne aflaste vejstrækninger i området. Samtidig bliver tognettet mindre sårbart, og der vil være bedre fremkommelighed, når der er anlagt i et dobbeltspor, argumenterer Stephanie Lohse.

Strækningen i det sydlige Jylland har siden 1993 været godkendt til dobbeltspor, men der er ikke brugt penge på at udvide kapaciteten.

Derfor vil regionsformanden i Syddanmark nu have fingre i de penge, der indtil for nylig var øremærket en omstridt omfartsvej ved Mariager.

Et af argumenterne for omfartsvejen gik på, at den tunge trafik hærgede et brostensbelagt centrum, smadrede blomsterkrukker og tagrender og var til fare for børn i området.

Men da TV 2 mandag tog til Mariager og talte trafikken, blev kun fire lastbiler og en skolebus registreret på 12 timer.

Den massive kritik af omfartsvejen fik Dansk Folkeparti til i stedet at foreslå en anden og kortere omfarsvej. Den nye omfartsvej ved Mariager står nu til at blive væsentligt kortere end de otte kilometer, der var planlagt. Prisen barberes ned til omkring 80 millioner kroner mod de oprindelige 377 millioner kroner, der var afsat.

Den nye vej vil fortsat gå rundt om Mariager, men i stedet for en linjeføring helt til Assens, skal den kun gå til Alstrup ved Hobro.