Samfund

DSB og tillidsmænd indgår aftale

Konflikten mellem DSB og de ansatte har ulmet i længere tid, og sidste mandag førte den til en arbejdsnedlæggelse.

DSB og Dansk Jernbaneforbund har indgået en aftale, der betyder, at de ansatte igen kommer til at have tillidsrepræsentanter. Det fremgår af en pressemeddelelse på Dansk Jernbaneforbunds hjemmeside.

Aftalen er en del af de intensiverede forhandlinger, parterne tidligere på dagen kunne melde var i gang. Ifølge Dansk Jernbaneforbund fortsætter tillidsrepræsentanterne på den nuværende aftale frem til 1. juni 2019.

Ifølge Ekstra Bladet betyder aftalen, at togene kommer til at køre på mandag. Sidste fredag bragte Ekstra Bladet et brev, der var underskrevet med "De ansatte i DSB", hvor der stod, at man ville strejke mandag 8. april, hvis ikke der var fundet en løsning på konflikten med tillidsrepræsentanter inden. Det var i samme brev, at den strejke, der fandt sted i mandags, blev annonceret.

- Det er med glæde, at medarbejderne i DSB kan meddele offentligheden, at arbejdet IKKE nedlægges mandag d. 8. april 2019, som tidligere varslet i (en, red.) pressemeddelelse, skriver de DSB-ansatte i den nye pressemeddelelse til Ekstra Bladet.

DSB's pressetjeneste oplyser, at de ikke har nogen kommentarer. De henviser til en pressemeddelelse, der blev sendt ud tidligere på dagen, hvor de bekræftede, at forhandlingerne mellem DSB, Dansk Industri, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Jernbaneforbund og Fagbevægelsens Hovedorganisation var blevet intensiveret. Her skrev DSB samtidig, at man havde aftalt ikke at fortælle yderligere om forhandlingerne til offentligheden.

Fra Dansk Jernbaneforbund lyder det, at man er glade for, at tillidsrepræsentanterne fortsætter. Men hvad det betyder for risikoen for, at der kommer strejke på mandag, kan de ikke sige noget om.

- Vi kender ikke den gruppe [der har sendt pressemeddelelsen til Ekstra Bladet, red.], men man kan sige, at vores system fortsætter og vores forhandlinger er i gang, siger Claus Møller Frederiksen, der er faglig konsulent hos Dansk Jernbaneforbund, til TV 2.

Gammel konflikt

Den verserende konflikt mellem DSB og de ansatte har ulmet i lang tid. I 2017 meldte DSB sig ind i Dansk Industri for at forbedre sin konkurrenceevne. Samtidig opsagde de alle eksisterende overenskomster med deres ansatte.

I november sidste år førte uenighederne om nye overenskomster til flere arbejdsnedlæggelser og aflyste togafgange. I slutningen af måneden lovede både DSB og Dansk Jernbaneforbund dog at begrave stridsøksen og arbejde på en aftale.

Sidste mandag førte konflikten til en arbejdsnedlæggelse, som ramte togtrafikken i det meste af det østlige Danmark. Striden om tillidsrepræsentanterne er én del af de overenskomster, DSB og Dansk Jernbaneforbund forhandler om. Parterne var egentlig blevet enige om at sænke antallet af tillidsrepræsentanter til 41, men ifølge TV 2s oplysninger ønskede Dansk Jernbaneforbund ikke at skrive under på aftalen, fordi de følte, at de i så fald frasagde sig muligheden for at kæmpe for andre rettigheder i den nye overenskomst.

En arbejdsmarkeds-journalist med indgående kendskab til konflikten siger til TV 2, at aftalen tyder på vigtig enighed mellem parterne.

- Det kunne tyde på, at man har givet hinanden håndslag på, af aftalen om de 41 står ved magt, siger Henny Christensen, nyhedsredaktør på Ugebrevet A4 og Avisen.dk.