Samfund

Efter flere års forarbejde og mere end et døgns rejse landede pandaerne

De to pandabjørne er udlånt fra Kina de næste 15 år og bor nu i et 160 millioner kroner dyrt anlæg i København Zoo.

Et kort glimt var det eneste, Danmark fik af et par længe ventet og meget dyre gæster.

De to pandaer landede torsdag aften i Københavns Lufthavn, og enten var det Xing Er eller Mao Sun, der kiggede ud igennem ruden fra sit bur. Mere så man ikke til dem, før de blev placeret i en lastbil og kørt til Zoologisk Have.

Her skal de bo i deres nye 160 millioner kroner dyre anlæg.

Da pandaerne landede i København, kiggede en af dem ud igennem burets vindue.

Udlånt de næste 15 år

Klokken var omkring 18.45, da SAS’ rutefly mellem Beijing og København landede efter en ni og en halv times lang tur.

I lufthavnen var der en velkomstceremoni, de fleste danske medier var til stede, og en række prominente gæster var inviteret. Blandt andet blev pandaerne modtaget af fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, den kinesiske ambassadør i Danmark, H.E. Fr. Deng Ying, bestyrelsesformand for Zoologisk Have Jørgen Horwitz og direktør for Zoologisk Have Jørgen Nielsen.

Udenfor lufthavnen stod en mindre gruppe demonstranter fra Støttekomiteen for Tibet og protesterede. Anders Højmark Andersen, der er formand i komitéen, sagde inden ankomsten, at pandaerne kun kommer til Danmark, fordi ”vi har afskrevet vores egne grænser i ønsket om at tilfredsstille kineserne.”

Inden for holdt tale, og her sagde han, at pandaerne er "et symbol på partnerskabet mellem Kina og Danmark".

- Jeg vil gerne takke Kina for at lade os tage hånd om deres to skatte, sagde ministeren blandt andet.

ZOOs pandaer lander i Vilhelm Lauritzen Terminalen i Københavns Lufthavn, torsdag den 4. april 2019.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Pandaernes rejse begyndte allerede onsdag, da de blev ført ind i transportkasserne i Chengu Panda Base, hvor de også blev født for fem og seks år siden. Nu er de her, fordi de er udlånt fra Kinas præsident, Xi Jinping, til dronning Margrethe for at fejre 60-året for de diplomatiske forbindelser mellem de to lande.

I pandaaftalen står, at de er udlånt de næste 15 år med mulighed for forlængelse. Men der står også, at hvis de får unger, er det kineserne, der ejer dem.

Rejsen gik som planlagt

Da pandaerne var blevet hejst ned fra flyet og læsset ind i lastbilen, begyndte deres rejses sidste ti kilometer til Zoologisk Have. Bengt Holst, der er videnskabelig direktør i København Zoo, var med i Kina. Under overdragelsesceremoni onsdag fik han overdraget to pandapas, så de sjældne dyr kunne komme igennem rejsen uden at sidde fast i grænsekontrollen ved indrejsen til Danmark.

Efter ankomsten til København siger han, at rejsen som planlagt.

- Lige for øjeblikket er vi ret høje på adrenalin. Det er pludselig virkelighed at have dem på dansk grund. Nu er det os, der har ansvaret, siger han.

Pandaerne kan ses i København Zoo fra 11. april.

ZOOs pandaer lander i Vilhelm Lauritzen Terminalen i Københavns Lufthavn, torsdag den 4. april 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)