Samfund

DF åbner for, at Radio24syv kan fortsætte som dab-kanal

Kristian Thulesen Dahl mener, at han rækker de andre partier i medieforliget en fremstrakt hånd.

Dansk Folkeparti lufter nu muligheden for at forhandle med regeringen om en alternativ overlevelsesplan for Radio24syv.

Det skriver DF-formand Kristian Thulesen Dahl fredag i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

Han kalder det for noget vrøvl, at DF har haft et mål om at forhindre Radio24syv i at byde ind på en forlængelse af FM4-sendetilladelsen.

- Og jeg vil gerne vise i praksis, at det er noget vrøvl. Derfor siger vi, at vi er parate til at forhandle om, at Radio24syv, hvis ejerne og regeringspartierne er interesserede, kan køre videre i nuværende eller ændret form som dab-kanal, siger han.

Han betegner det som en "fremstrakt hånd".

En "fremstrakt hånd"

- Jeg har kunnet fornemme, at regeringspartierne, både De Konservative og Liberal Alliance, har lagt afstand til beslutningen. De giver den hele armen i forhold til at være Radio24syvs forsvarere. Hvis de har så stort et ønske om, at Radio24syv kan køre videre i en eller anden form, er det her fra os en fremstrakt hånd. Vi er helt parate til at diskutere det, siger Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

Et flertal i Folketinget har pålagt dem, der skal drive FM4 fremover, at mindst 70 procent af de redaktionelle medarbejdere skal være lokaliseret mindst 110 kilometer fra København. Det var et udtalt ønske fra Dansk Folkeparti.

Jeg tror, Dansk Folkeparti har vurderet, at det ikke kan betale sig at tage flere tæsk for den her sag

Helle Ib, politisk kommentator, Børsen

Radio24syv har af den grund valgt ikke at søge om at forlænge sin sendetilladelse, og public service-kanalen mister dermed sin plads på frekvensbåndet.

Det er en "ret vild melding", Kristian Thulesen Dahl nu kommer med, mener politisk kommentator ved Børsen Helle Ib.

- Der har været masser af kritik af den her sag, og det har stået helt klart, der ikke rigtig har været nogen borgerlige partier overhovedet, udover Dansk Folkeparti, der har villet stå på mål for den her beslutning. Så jeg tolker det, som om Dansk Folkeparti nu helt klart giver Radio24syv en mulighed for at fortsætte i en eller anden form, også med udgangspunkt i København, siger hun til TV 2.

Radiostationen drives i dag af selskabet Berlingske People, der har Berlingske Media som hovedejer med en ejerandel på 70 procent.

16.000 underskrifter

Til oktober udløber radiostationens sendetilladelse. Men det har vakt oprør på de sociale medier, og der er også startet et borgerforslag om at bevare Radio24syv, som den er i dag.

Torsdag aften klokken 20 havde knap 16.000 skrevet under, efter at borgerforslaget blev lagt ud onsdag. Opnår et borgerforslag 50.000 underskrifter, skal emnet tages op i Folketingssalen.

Dansk Folkeparti har været i en situation, hvor man igennem årene har kunnet træffe alle mulige – også i nogles øjne uforståelige - beslutninger

Helle Ib, politisk kommentator, Børsen

Vreden mod Dansk Folkeparti kommer samtidig med, at partiet er under massiv kritik for den meget omtalte omfartsvej ved Mariager, som partiet fik med i en aftale med regeringen om infrastrukturprojekter til 112 milliarder kroner. Partiet befinder sig i en uvant situation, lyder det fra Helle Ib.

- Dansk Folkeparti har været i en situation, hvor man igennem årene har kunnet træffe alle mulige – også i nogles øjne uforståelige - beslutninger og alligevel stået på mål for dem, fordi de har haft stor magt. Nu har vi at gøre med et parti, der – hvis man skal tage målingerne alvorligt – har mistet omkring hver tredje vælger siden valget i 2015, siger hun.

Onsdag meddelte partiet, at man havde lyttet til kritikken og derfor droppet den planlagte omfartsvej til 377 millioner kroner til fordel for en væsentlig kortere og meget billigere løsning til 80 millioner kroner.

Og torsdag er det så i forhold til Radio24syv, at DF-piben har fået en lidt anden lyd.

- Jeg tror, Dansk Folkeparti har vurderet, at det ikke kan betale sig at tage flere tæsk for den her sag. Det kan godt være, der var stemmer i at skære ned på Danmarks Radio og omlægge licensen, men lige præcis med de her sager, som giver masser af tæsk i al offentlighed, der forsøger man nu, tæt på et folketingsvalg, at komme folkestemningen lidt i møde i stedet for, siger Helle Ib.

Afventer konkret forslag

Kulturminister Mette Bock (LA) afventer et konkret forslag fra DF, siger hun til Jyllands-Posten.

Jørgen Ramskov, Radio24syvs chefredaktør, er "som udgangspunkt positiv". Men han henviser til, at der fortsat er mange ubesvarede spørgsmål i forhold til betingelserne.

Berlingske Medias administrerende direktør, Anders Krab Johansen, udtaler til Jyllands-Posten, at det er rart, at der er kommet "lidt eftertænksomhed over konsekvenserne af udbuddet af FM4".