Samfund

’Leaving Neverland’: Faktuelle fejl skaber tvivl om ofrenes fortællinger

Debatten om Michael Jacksons skyld eller uskyld i forhold til pædofilianklagerne er blusset op på grund af dokumentaren 'Leaving Neverland'. Carl de Souza / Scanpix Denmark / AFP Photo

Dokumentarens instruktør mener ikke, at det ændrer noget, mens Jackson-biograf er uenig.

Misbrugte Michael Jackson unge drenge eller ej?

Det spørgsmål er igen kommet op til overfladen, efter at dokumentaren ’Leaving Neverland’, hvor to mænd fortæller, at de har haft forhold til og er blevet seksuelt misbrugt af popstjernen i deres barndom og ungdomsår, udkom tidligere på året.

Den fire timer lange dokumentar har fået mange til at tage stilling til spørgsmålet, og blandt andet har inkarnerede fans samlet penge ind til en buskampagne og en hjemmeside, der bedyrer Jacksons uskyld.

En af de mest markante stemmer, der bakker popstjernen op, er journalisten Mike Smallcombe, som har skrevet en biografi om Michael Jackson.

Han har, siden dokumentaren udkom, undersøgt de anklager, de to påståede ofre, James Safechuck og Wade Robson, kommer med.

Wade Robson og hans mor fotograferet sammen med Michael Jackson.

Nu har han fundet frem til uoverensstemmelser, som han mener viser, at de to lyver.

Hvornår blev togstationen bygget?

Den første uoverensstemmelse handler om, at australske Wade Robson i dokumentaren fortæller, at de seksuelle overgreb mod ham begyndte, mens han og hans familie besøgte Michael Jackson i hans hjem, Neverland.

Undervejs i besøget blev Wade efterladt hos popstjernen, mens resten af familien tog til Grand Canyon, og i dokumentaren fortæller han, at det var mens, de var væk, at Jackson første gang forgreb sig på ham.

Men Jackson-biografen Mike Smallcombe mener ikke, at det kan passe. For både i 1993 og 2016 har Wade Robsons mor i vidneudsagn i sager mod popstjernen fortalt, at hele familien var med på turen til Grand Canyon – også Wade.

Ifølge journalisten er der også et hul i James Safechucks beretning.

I dokumentaren fortæller han, at de seksuelle overgreb mod ham stod på fra 1988 til 1992 – fra han var 10 til 14 år.

Han beskriver blandt andet, at nogle af dem foregik på Neverland-ranchens togstation.

Det viser sig dog, at det ikke kan hænge sammen. For togstationen åbnede først i 1994.

Byggeriet var ikke engang i gang i 1992, viser byggetilladelsen, der blev godkendt i september 1993, og som Mike Smallcombe nu har delt på Twitter.

Erkender upræcise årstal

Dokumentarens instruktør, Dan Reed, svarer på kritikken på Twitter. Han erkender den faktuelle fejl, men slår fast, at det ikke er ensbetydende med, at mændenes udtalelser ikke holder stik.

- Ja, det ser ud til, at der ikke er nogen tvivl om stationsdatoen. Datoen, de har forkert, er slutningen på overgrebene, skriver han.

Det er denne togstation, der først åbnede i 1994, og hvor nogle af overgrebene skulle have fundet sted.

Samme sted slår han fast, at det faktuelle spørgsmål om, hvornår der blev bygget en togstation på Neverland, ikke er afgørende for dokumentarens pointe: At to drenge er blevet misbrugt af Michael Jackson i deres barndom og teenageår.

- Safechuck var på Neverland, efter at togstationen var færdig. Han tog endda billeder af stationen. Vi har brugt to af dem i filmen. Og i dokumentaren gør han det klart, at den seksuelle kontakt med Jackson fortsatte indtil hans teenageår, skriver instruktøren blandt andet.

Journalisten Mike Smallcombe giver dog ikke meget for den forklaring. Han mener derimod, at de to uoverensstemmelser, der indtil nu er kommet frem i lyset, kun er toppen af isbjerget.

- Hvis dette ikke kategorisk afskriver, at Jackson forgreb sig på dem, får det en til at spekulere. Hvis de har opfundet disse historier, hvad så med resten? siger han til det britiske musikmagasin NME.

Jackson-familien afviser alle anklager mod den afdøde stjerne, som flere gange er blevet frikendt for anklager om overgreb på børn – blandt andet på baggrund af vidneerklæringer fra James Safechuck og Wade Robson.

- Fakta lyver ikke, det gør mennesker. Michael Jackson var og vil altid være 100 procent uskyldig i disse falske anklager, har familien skrevet i en officiel udtalelse.

Anklager om sexovergreb mod Michael Jackson gennem årene

 1. 1993

  1. De første anklager dukker op

   Mens Michael Jacksons karriere stadig er på sit højeste, begynder Los Angeles Police Department at efterforske anklager om, at popstjernen har misbrugt den 13-årige dreng Jordan Chandler seksuelt.

   Politiet ransager blandt andet Michael Jacksons hjem Neverland, men finder intet belastende bevismateriale.

  2. Chandler lægger sag an

   Mens Michael Jackson er på turné i Moskva, sagsøger Jordan Chandlers far, Evan Chandler, popstjernen for ”gentagne gange at have begået seksuelle overgreb” på sønnen. Ifølge sagsanlægget har Michael Jackson udført oralsex og onaneret på Jordan Chandler.

  3. Drenge støtter Jackson

   .

   Mens sexanklagerne mod Michael Jackson trækker overskrifter verden rundt, står en række drenge frem i medierne og støtter Michael Jackson.

   En af dem er den dengang tiårige Wade Robson, der fortæller om uskyldige fester og overnatninger i Michael Jacksons soveværelse. En anden dreng ved navn James Safechuck vidner under ed til fordel for Michael Jackson.

   Her 26 år efter er de to drenge hovedpersoner i dokumentaren* 'Leaving Neverland’, hvor de anklager popikonet for et årelangt seksuelt misbrug.

  4. Neverland ransages - igen

   .

   Neverland-ranchen bliver endnu en gang ransaget, og Michael Jackson bliver kropsvisiteret af politiet. Der bliver taget billeder af hans kønsdele, så eksperter kan sammenligne dem med 13-årige Jordan Chandlers beskrivelse af dem.

  5. Jackson afviser anklager

   Michael Jackson står frem på landsdækkende tv og afviser alle anklager mod ham.

   - Jeg er uskyldig i disse anklager. Hvis jeg er skyldig i noget, så er det at give alt, hvad jeg kan, for at hjælpe børn i hele verden.

 2. 1994

  1. Jackson indgår forlig

   Michael Jackson indgår et forlig med Chandler-familien, der får 23 millioner dollars (151 millioner kroner) af popstjernen.

   Anklagerne dropper sagen mod Michael Jackson, da Jordan Chandler og hans familie ikke længere er villige til at samarbejde omkring sagsanlægget.

 3. 2003

  1. Nye anklager efter dokumentar

   I dokumentaren 'Living With Michael Jackson' fortæller popstjernen åbenhjertet om, at han har delt soveværelse med den kræftsyge dreng Gavin Arvizo.

   Michael Jackson siger i dokumentaren, at folk, der har et problem med det, er ignoranter. Dokumentaren bliver grundlag for en ny politiundersøgelse.

  2. Jackson tiltales for overgreb

   Michael Jackson bliver på baggrund af dokumentaren tiltalt for overgreb på børn, servering af alkohol til mindreårige og kidnapning. Ifølge anklageskriftet risikerer sangeren op mod 20 års fængsel.

 4. 2005

  1. Retssagen starter

   .

   Retssagen mod Michael Jackson starter i Santa Maria, Californien. Gavin Arvizo fortæller under ed, at popstjernen blandt andet har onaneret på ham. Gavin Arvizos bror fortæller i retten, at han personligt har overværet Jacksons overgreb på broren, og at Michael Jackson har vist dem begge pornografisk materiale og serveret vin for dem, som Jackson kaldte ”Jesus juice”.

   En tidligere husholderske på Neverland fortæller i vidneskranken, at hun har overværet Michael Jackson bade med Wade Robson, der tilbage i 1993 afviste anklagerne mod popstjernen. Flere vidner – heriblandt skuespillerne Macaulay Culkin og Chris Tucker – vidner til fordel for Michael Jackson og afviser, at de har været udsat for overgreb.

  2. Jackson frifindes for alle anklager

   .

   Michael Jackson bliver under stort postyr frifundet for alle anklager.

   Uden for retsbygningen sætter en fan ti hvide duer fri, der skal symbolisere de ti anklagepunkter, som idolet var blevet frifundet for.

 5. 2013

  1. Neverland-dreng står frem

   .

   Fire år efter Michael Jacksons død i 2009 lægger den nu 30-årige Wade Robson sag an mod Jacksons bo. Robson, der tidligere har afvist, at han er blevet sexmisbrugt af popikonet, står frem i et interview med Today og fortæller, at han blev misbrugt i en periode på syv år.

   Ifølge Robson selv er han blevet hjernevasket til tidligere at støtte sangerens udsagn om, at der ikke foregik overgreb på Neverland. Robsons sag kommer aldrig for retten, da en dommer afgør, at sagen er forældet.

 6. 2014

  1. Ny Neverland-dreng anklager Jackson

   James Safechuck og Wade Robson siger, at de blev misbrugt af Michael Jackson.

   James Safechuck, der i 1993 vidnede under ed til fordel for Michael Jackson, lægger nu sag an mod Jacksons bo med anklager om et årelangt sexmisbrug.

   Ifølge anklageskriftet har popstjernen blandt andet kysset unge Safechucks kønsdele og belønnet ham med smykker for at ”udføre seksuelle handlinger”.

   James Safechucks sag afvises også med henvisning til forældelsesfristen.

 7. 2019

  1. .

   Wade Robson og James Safechuck står frem i den fire timer lange dokumentar ’Leaving Neverland’, der får premiere på Sundance Film Festival. Her fortæller de detaljeret, hvordan de hundredvis af gange er blevet misbrugt af Michael Jackson på Neverland-ranchen.

   Michael Jacksons familie afviser alle anklager og siger, at dokumentarens hovedpersoner udelukkende er ude efter Jacksons penge. Nevøen Taj Jackson erkender, at Michael Jackson brugte meget tid sammen med børn, men ifølge ham var det "meget uskyldigt". Også når stjernen sov sammen med børnene.

Kilde: New York Times, Reuters.