Samfund

Indsatte isoleres i strafceller: - Bedre det går ud over dem end andre

På billedet sidder Adimila Nzirubusa i isolation i Storstrøm Fængsel. Det er straffen, fordi han blev taget i fængslet med 25,6 gram hash.

Fængslers brug af strafcelle er steget med 95 procent på ti år. Ekspert kalder det "en trist og urovækkende historie".

Forestil dig at blive låst inde i en celle. Du har en seng, et badeværelse og et fjernsyn. Mellem 23 og 24 timer i døgnet er du alene. En time om dagen får du lov til at komme på gårdtur. Der er du også alene.

Det er straffen for indsatte i danske fængsler, hvis de overtræder fængslets regler. Brud på reglerne kan betyde strafcelle, hvor den indsatte isoleres og låses inde i sin celle.

Hvis en indsat risikerer at skade andre mennesker, er det bedre, at det går ud over den indsatte selv

Bo Yde Sørensen, fungerende formand i Fængselsforbundet

Tal fra Kriminalforsorgen viser, at brugen af strafcelle i danske fængsler er steget med over 95 procent på ti år. I 2008 blev strafcelle anvendt 2430 gange, og i 2018 var det steget til 4753.

Der skal tages højde for, at antallet af indsatte er steget fra 3531 i 2008 til 3738 i 2018.

- Det er den løsning, vi har

Udviklingen vækker bekymring hos Peter Vedel Kessing, der er seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

- Den her enorme stigning må betyde, at man skal overveje, om brugen af strafcelle er gået for vidt. Det er i lodret strid med internationale anbefalinger, siger Peter Vedel Kessing.

Hvad er en strafcelle

Indsatte i danske fængsler kan blive placeret i isolation i en strafcelle i et afgrænset tidsrum, hvis de bryder fængslets regler. 

Det kan for eksempel være, hvis de smugler stoffer ind i fængslet eller begår vold mod personalet. 

Cellerne varierer fra fængsel til fængsel, men i Storstrøm Fængsel ligner strafcellerne de almindelige celler med seng, bord, køleskab, fjernsyn og badeværelse. Forskellen er, at den indsatte kun må komme ud fra cellen en time om dagen og dermed er alene 23 af døgnets 24 timer. 

Kilde: Michael Fønss Gjørup, institutionschef i Storstrøm Fængsel

Bo Yde Sørensen, som er fungerende formand for Fængselsforbundet, er enig i, at brug af isolation som straf ikke er optimalt. Men han fastholder samtidig, at der ikke er andre muligheder, hvis den indsatte nægter at indordne sig de regler, der er i fængslet.

- Jeg ved godt, at der er store uhensigtsmæssigheder ved strafcelle, men det er den løsning, vi har, siger Bo Yde Sørensen og fortsætter:

- Og hvis en indsat risikerer at skade andre mennesker, er det bedre, at det går ud over den indsatte selv, end at det går ud over andre indsatte eller personalet.

Når det kommer der til, at man ikke engang kan finde ud af at sidde i fængsel, så er det det her redskab, vi har til rådighed

Bo Yde Sørensen, fungerende formand i Fængselsforbundet

Lovændring betyder flere straffe

I 2016 ændrede Folketinget i Straffuldbyrdelseslovens regler om disciplinærstraf, hvor et "kan" blev til et "skal". Med ændringen var det ikke længere op til de ansatte at beslutte, om indsatte, der brød fængslets regler, skulle straffes eller ej.

Henrik Mazin-Lange, enhedsleder ved Center for Straffuldbyrdelse, fortæller, at det er en del af forklaringen på, hvorfor brug af strafcelle er steget.

- Ændringen i loven betyder, at indsatte, som bryder reglerne, skal have en disciplinærstraf, og sådan en straf kan være strafcelle, siger Henrik Mazin-Lange.

- Det påvirker mig meget psykisk

En af de indsatte, som har siddet isoleret i en strafcelle, er 24-årige Adimila Nzirubusa. Station 2 mødte ham i november 2018 i forbindelse med programmet ’Fængslet’, som skildrer hverdagen i det højsikrede Storstrøm Fængsel på Falster.

Jeg begynder at snakke med mig selv og grine over ingenting, hvis jeg ser noget i fjernsynet

Adimila Nzirubusa, indsat i Storstrøm fængsel

Da havde dengang 23-årige Adimila Nzirubusa siddet i strafcelle næsten en måned, fordi han var blevet taget med 25,6 gram hash på sig. De eneste mennesker, han så, var fængselsbetjentene, når han skulle have mad eller ud at ryge, samt når personalet sagde godmorgen og godnat.

- Selvfølgelig skal jeg straffes for det, jeg har gjort. Men det, at jeg ikke ved, hvor længe jeg skal sidde her, og at jeg sidder her helt alene - det er hårdt.

- Jeg begynder at snakke med mig selv og grine over ingenting, hvis jeg ser noget i fjernsynet. Det påvirker mig rigtig meget psykisk, fortalte Adimila Nzirubusa.

Kan lede til sindssygdom

Men det kan altså være nødvendigt at isolere, forklarer Bo Yde Sørensen fra Fængselsforbundet.

- Det er desværre en kendt problematik, at man placerer de indsatte i enerum. Men når det kommer der til, at man ikke engang kan finde ud af at sidde i fængsel, så er det det her redskab, vi har til rådighed.

Peter Scharff Smith, som er professor ved Institut for Kriminologi og Retssociologi på Oslo Universitet, kalder isolation "det strengeste indgreb, der findes i en demokratisk stat, som ikke anvender dødsstraf".

Vi har sikre fængsler, netop fordi de indsatte og ansatte kan snakke sammen

Peter Scharff Smith, professor ved Institut for Kriminologi og Retssociologi, Oslo Universitet

Ifølge Peter Scharff Smith er konklusionerne i forskning om brug af isolation klare: der er risiko for alvorlige skadevirkninger.

- Undersøgelser viser reaktioner fra søvnproblemer, mavebesvær, angst og depressioner til decideret psykoser - altså sindssygdom. Studier har også vist, at nogle begynder at hallucinere, lyder det fra Peter Scharff Smith, der kalder stigningen i brug af strafcelle for "en trist og urovækkende historie".

- Der er intet, som tyder på, at det hæver sikkerheden i fængslerne. Vi har sikre fængsler, netop fordi de indsatte og ansatte kan snakke sammen.

Ombudsmandens tilsynsafdeling oplyste i en pressemeddelelse 18. marts, at Ombudsmanden vil undersøge danske fængslers omstridte brug af strafcelle.

Ifølge Henrik Mazin-Lange er Kriminalforsorgen opmærksom på, at isolation kan være skadeligt. Desuden er Kriminalforsorgen i gang med at undersøge, om isolation som disciplinærstraf virker efter hensigten.

- Umiddelbart kommer vi ikke til at afskaffe det, siger Henrik Mazin-Lange. Han fortæller, at de undersøger, om de kan lave et andet system, så der kan straffes disciplinært på flere måder end ved brug af strafcelle.

- Og vi vil samarbejde med Ombudsmanden, siger han.

Se Station 2's 'Fængslet' torsdag klokken 20.50 på TV 2 eller se det allerede nu på TV 2 PLAY.