SAS-piloter strejker - sådan er du stillet, hvis du bliver ramt

16x9
Arkivfoto. SAS og piloterne har forhandlet i Sverige, Norge og nu Danmark uden succes. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

SAS-piloterne havde varslet konflikt fra 26. april.

SPG (SAS Pilot Group)

SAS Pilot Group (SPG) består af fire forbund:

  • Dansk Pilotforening
  • Norske SAS-flygeres Forening
  • Scandinavian Norge Flygerforening
  • Svensk Pilotförening

Forhandlinger mellem flyselskabet SAS og dets piloter førte ikke til en ny overenskomst inden midnat mellem torsdag og fredag, der var deadline for forhandlingerne.

De fire forskellige forbund, der repræsenterer piloterne i Danmark, Norge og Sverige, har forhandlet samlet i SAS Pilot Group.

Er du ramt af SAS-strejkerne? Så vil TV 2 gerne i kontakt med dig. Send en mail til niah@tv2.dk.

Både i Norge, Sverige og Danmark strejker piloterne fredag morgen, efter at forhandlingerne er brudt sammen i alle tre lande.

Det betyder, at 673 flyafgange fredag er aflyst.

Du kan herunder læse, hvad det betyder for dig, hvis du har planlagt at flyve med SAS efter strejkedatoen.

Sådan er du stillet, hvis du bliver ramt

Hvem skal jeg kontakte, hvis jeg bliver ramt?

Hvad hvis min rejse bliver forsinket?

Hvad hvis min rejse bliver aflyst

Kan jeg få kompensation eller refusion?

Hvad hvis jeg har en pakkerejse?

Ifølge piloterne skyldes konflikten med SAS blandt andet uenigheder i forhold til arbejdstider. Størstedelen af piloterne har ingen kontrol over, hvornår eller hvor længe de skal arbejde, forklarer formanden i Dansk Pilotforening, René Arpe.

- Det eneste, piloterne ofte ved om deres arbejdstid for næste måned, er, at de kun har fri én weekend. I værste fald risikerer de at skulle arbejde syv weekender i træk. Det er uholdbart, siger Arpe.

SAS håbede på aftale

Allerede i SAS' årsregnskab, der blev offentliggjort i slutningen af januar, forudså flyselskabet, at der kunne komme konflikt. I et særskilt afsnit, der handler om strejke, skriver SAS blandt andet:

- I 2017 indgik SAS en treårig kollektiv aftale med pilotforbundene i Danmark, Norge og Sverige. Aftalen tillader opsigelse efter to år, hvilket forbundene gjorde opmærksom på, at de ønskede at gøre, i juni 2018. Forhandlingerne vil starte i første kvartal 2019 med en målsætning om at have en ny aftale på plads inden 31. marts 2019, når den eksisterende aftale udløber.

Her fremgår det også, at SAS i finansåret 2018 havde 1273 fuldtidsansatte piloter. I alt var der i gennemsnit 10.146 ansatte i SAS sidste år.