Samfund

2600 genindkaldt til screening for tarmkræft - Det gør mig utryg

Lægefaglig direktør forventer, at mindst ti, der ellers var erklæret raske, får konstateret tarmkræft ved ny undersøgelse.

I Region Nordjylland bliver 2600 borgere i disse dage genindkaldt til undersøgelser for tarmkræft.

Årsagen til de mange genindkaldelser er, at regionen er bekymret for, om kvaliteten af screeningen for tarmkræft på henholdsvis Aalborg Universitetshospital i Thisted og Regionshospital Nordjylland i Frederikshavn har været tilstrækkelig.

Der er nemlig fundet færre tilfælde af tarmkræft i Region Nordjylland end gennemsnitligt i Danmark i forbindelse med kikkertundersøgelser.

Det viser tal fra den seneste årsrapport fra Dansk Tarmkræftscreening, der blev offentliggjort i december 2018.

En af de mange borgere, der har fået tilbud om en ny undersøgelse, er 50-årige Lone Andersen fra Lørslev ved Hjørring.

Ingen aprilsnar

Hun modtog i går mandag 1. april et brev i sin e-boks. Beskeden fra Region Nordjylland.

- Det var godt nok noget af en overraskelse, og det var ikke særlig rart, siger hun til TV 2 om genindkaldelsen til en screening for tarmkræft.

Usikkerhed om kvaliteten af gennemførte kræftundersøgelser får region til at genindkalde tusinder af borgere.

Ifølge Lone Andersen burde der gå nogle år, før hun igen skulle på hospitalet for at blive tjekket for tarmkræft. Beskeden fra Region Nordjylland for fire år siden under hendes seneste undersøgelse var nemlig, at der ikke var noget problem, selvom der var blod at finde i afføringsprøven.

- Jeg var nødt til at læse mailen flere gange for at blive klar over beskeden, siger Lone Andersen, der finder det "foruroligende og pinligt", at Region Nordjylland har valgt at genindkalde de mange borgere til nye undersøgelser.

Hun fortæller, at hele situationen har gjort hende usikker og utryg. Genindkaldelsen har nemlig sået en tvivl hos hende - ikke mindst fordi hendes egen mor selv døde af en aggressiv kræftform for ti år siden.

Falsk tryghed

Det er et stort problem, hvis borgernes tillid til sundhedssystemet bliver svækket på grund af manglende kvalitet i screeningsprogrammerne.

Det mener Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter, og som kritiserer kvaliteten af screeningsprogrammerne på de mindre danske sygehuse.

- Vi er selvfølgelig bange for, at der er et strukturelt problem, at man flere steder simpelthen ikke har personalet og kompetencerne til at foretage screeningerne og så begynder at gå på kompromis med de nationale standarder, siger han til TV 2.

Direktøren kalder situationen for "dybt bekymrende", fordi patienterne kan få en følelse af falsk tryghed.

Problemet kan ifølge Danske Patienter skyldes et alt for presset sundhedsvæsen, og Morten Freil mener, at de mindre hospitaler skal tage fat i sundhedsmyndighederne, hvis de ikke kan leve op til de nationale kliniske retningslinjer.

Det vakte bekymring hos os, for det kan være et tegn på, at vores undersøgelser ikke har været grundige nok

Thomas Larsen, lægefaglig direktør ved Regionshospital Nordjylland

Kræver hurtig handling

Sagen fra Region Nordjylland er den tredje sag af sin slags på bare to år, hvor patienter er blevet genindkaldt til screening.

En lignende problematisk sag var i Viborg, hvor 3600 kvinder i 2017 blev genindkaldt til undersøgelser for brystkræft. Regionshospitalet i Viborg mistænkte på baggrund af en intern sikkerhedskontrol en overlæge for at have begået fejl i forbindelse med undersøgelser for brystkræft.

21 kvinder blev efterfølgende diagnosticeret med brystkræft, selvom de tidligere var erklæret raske.

Region Sjælland har ligeledes været ramt af problemer i forbindelse med screening af kvinder med brystkræft. I perioden fra 2013-2017 fik et stort antal kvinder foretaget mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus.

Blandt andet på baggrund af disse sager opfordrer Morten Freil til, at de nordjyske patienter bliver tjekket igen hurtigst muligt for tarmkræft.

- Nogle af de patienter, som har fået at vide, at de er raske, går måske nu med en sygdom i kroppen, og derfor skal der handles hurtigt, siger Morten Freil.

Læger opkvalificeres

Thomas Larsen, der er lægefaglig direktør ved Regionshospital Nordjylland, bekræfter over for TV 2, at man har fundet færre tilfælde af tarmkræft end landsgennemsnittet på sygehusene i Thisted og Frederikshavn.

Han beklager forløbet, men understreger, at man genindkalder patienterne for at vise rettidig omhu.

Ifølge Thomas Larsen forventer man at finde tarmkræft blandt 5,6 procent af de undersøgte patienter, men disse tal har vist sig at være 1,6 og 2,0 procent lavere på henholdsvis Aalborg Universitetshospital i Thisted og Regionshospital Nordjylland i Frederikshavn.

- Det vakte bekymring hos os, for det kan være et tegn på, at vores undersøgelser ikke har været grundige nok. Det kan i værste tilfælde betyde, at der kan være borgere, hos hvem vi har overset tarmkræft eller forstadier til tarmkræft ved kikkertundersøgelsen, siger Thomas Larsen.

De læger, der har gennemført undersøgelserne på sygehusene i Thisted og Frederikshavn, er ved at blive opkvalificeret, oplyser den lægefaglige direktør.

Thomas Larsen siger, at man forventer, at omkring ti personer vil få konstateret tarmkræft efter de nye undersøgelser blandt de 2600 genindkaldte nordjyder.

Frygter patienter bliver overset

Formand for Tarmkræftforeningen Jette Lyngholm siger til TV 2, at patienterne mister tilliden i takt med, at de her fejl sker.

Hun sætter desuden spørgsmålstegn ved, hvorfor det er 2600 og ikke 2700 eller 2800 borgere, der skal testes igen.

- Jeg frygter, at der nogen, der måske ikke bliver genindkaldt, som burde være det, siger Jette Lyngholm.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) siger, at hun vil følge sagen om genindkaldelse til undersøgelse for tarmkræft i Region Nordjylland.

- Patienterne skal være trygge ved screeningsprogrammer, og derfor er det bekymrende nyheder fra Nordjylland. Det er positivt, at regionen har handlet hurtigt og informeret åbent, fortæller sundhedsministeren.