Samfund

Far og datter fandt saucepose i naturen - og nu deles deres billede igen og igen

Under en affaldsindsamling blev denne pose fundet. Den påtrykte holdbarhedsdato var lidt af en øjenåbner. Privatfoto

Under den årlige affaldsindsamling blev der samlet dåser og cigaretskodder i hobetal - men det var en pose med sauce, der løb med opmærksomheden.

200.000 danskere har været i naturen for at samle affald den seneste uge som led i den årlige affaldsindsamling. Det anslår Danmarks Naturfredningsforening.

Der er blevet samlet dåser, cigaretskodder og meget andet affald, der ligger og flyder.

En af dem, der har været i naturen, er Kim Roed, der på Facebook har delt et opslag om et af sine fund.

Han fandt en pose, hvori der har været pommes frites-sauce fra McDonald's. Holdbarhedsdatoen på posen er dateret til december 1998. Posen er altså mere end 20 år gammel.

- Min datter havde deltaget i affaldsindsamlingen på sin skole, og derefter syntes hun, jeg skulle ud og samle skrald med hende. Der fandt vi så posen i en grøftekant i noget højt græs, siger Kim Roed til TV 2, der opdagede posen lidt uden for Kolding.

Udløbsdatoen var en øjenåbner

I opslaget opfordrer han folk til i kommentarfeltet at skrive, hvor gamle de var, da pommes frites-sausen udløb. Og det må man sige, at folk har gjort.

- For mig selv var det en øjenåbner, da jeg så udløbsdatoen på posen, fortæller Kim Roed.

Omtrent 1000 kommentarer er det blevet til, og mere end 11.000 har i skrivende stund delt opslaget.

Se lige hvad vi har fundet i grøftekanten den er mht 26/12- 1998 😢😢😢 det er jo sygt at den ikke er gået mere i opløsning...

Posted by Kim Roed on Saturday, March 30, 2019

Affaldsindsamlingen er blevet afholdt hvert år siden 2006, og i år har deltagelsen med 200.000 danskere altså været rekordstor. Rundt om i landet har der været arrangeret omkring 1200 indsamlinger af affald.

Danmarks Naturfredningsforening er stadig i gang med at tælle, hvor mange kilo affald der er samlet ind. Sidste år blev der indsamlet 173.000 kilo affald. Heriblandt 102.000 dåser.

- Vi oplever en klar tendens til, at danskerne bekymrer sig mere og mere om naturen og miljøet, og det kom i den grad til udtryk i løbet af ugen. Tusind tak til alle, der samlede ind, skriver Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i en pressemeddelelse.

Nedbrydningstid på 400 år

Nylige målinger i befolkningen har også vist, at klimaet er et af de politiske emner, der bekymrer og optager befolkningen mest. Og Facebook-opslaget med sauceposen er også et klart bevis på, at den manglende omtanke for naturen bekymrer folk.

Posen fra McDonald's er blandt andet lavet af plastik, som har en nedbrydningstid i naturen på 500 år, så der går altså mange, mange år, før posen er væk - helt op til 400 år.

- Jeg håber, jeg har gjort en forskel ved at lægge det her opslag op. Jeg håber, folk vil tænke sig om, inden de smider affald ud af bilruden, siger Kim Roed.