Samfund

DSB starter sag i Arbejdsretten efter arbejdsnedlæggelser

Striden handler om antallet af tillidsfolk, som DSB ønskede at reducere fra 99 til 41. Forbund vil ikke skrive under, før alle aftaler er på plads.

DSB har mandag morgen bedt om et møde i Arbejdsretten, fordi lokoføreres arbejdsnedlæggelser ifølge DSB er overenskomststridige. Det oplyser DSB, efter lokoførerne mandag morgen nedlagde arbejdet, hvilket betyder, at der ikke kører DSB-tog øst for Odense.

- Først og fremmest er det meget beklageligt, at vores kunder tages som gidsler i en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, siger Flemming Jensen, administrerende direktør i DSB til Ritzau.

Han siger videre:

- Allerede i lørdags var et fællesmøde, hvor også Dansk Jernbaneforbund anerkendte, at en arbejdsnedlæggelse i dag ville være overenskomststridig.

Du kan læse TV 2s live om situationen på skinnerne herunder:

Mødet i Arbejdsretten er klokken 14.30.

- Prøver på ynkelig vis at udstille Dansk Jernbaneforbund

Samtidig har DSB bedt Dansk Arbejdsgiverforening (DA) indlede en sag om organisationsansvar over for Dansk Jernbaneforbund.

- Vores opfattelse af Dansk Jernbaneforbund gennem længere tid er, at de ikke har medvirket til at skabe ro om vores fælles forhandlinger. Tværtimod har de været med til at understøtte overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, der har været. Både den i dag og tidligere, siger Flemming Jensen.

Nedlæggelserne blev varslet anonymt i flere medier fredag aften. Dansk Jernbaneforbund, der repræsenterer lokomotivførerne, har dog taget afstand fra overenskomststridige nedlæggelser og beder dem genoptage arbejdet straks.

Forbundet påpegede i en pressemeddelelse på dets hjemmeside søndag, at DSB "bruger alle kræfter i disse dage på at fremstille Dansk Jernbaneforbund som ansvarlig for denne situation".

- Underdirektør Poul Gemzøe-Enemark udsender interne mails og udtaler sig til medierne, hvor han på ynkelig vis prøver at udstille Dansk Jernbaneforbund som uvillig og fremstille DSB som en virksomhed, der strækker hånden frem, står der i pressemeddelelsen.

Hvad handler striden om?

Forholdet mellem DSB og lokoførerne har været kørt af sporet, siden DSB i slutningen af 2017 løsrev sig fra de statslige overenskomster og meldte sig ind i Dansk Industri.

DSB har opsagt en række lokalaftaler om arbejdstid. Det er ifølge netmediet avisen.dk forhandlinger om disse aftaler, der volder kvaler, og som har ført til arbejdsnedlæggelser blandt DSB-medarbejdere.

DSB har ønsket antallet af tillidsfolk reduceret markant, og i november gik Dansk Jernbaneforbund med til at gå fra 99 til 41 tillidsrepræsentanter.

Men fordi de øvrige aftaler om DSB- medarbejdernes fremtidige vilkår ikke er på plads, har forbundet endnu ikke villet skrive under på aftalen om færre tillidsfolk. Aftalen skulle ellers træde i kraft 1. april.

Ifølge DSB har Dansk Jernbaneforbund fået tilbudt, at de kan melde de 41 tillidsrepræsentanter ind uden at underskrive aftalen, mens de videre forhandlinger pågår.

Flemming Jensen håber, at Arbejdsretten vil give DSB ret i, at arbejdsnedlæggelsen mandag er overenskomststridig.

- Typisk er det sådan, at hvis en arbejdsnedlæggelse bliver kendt overenskomststridig, bliver der pålagt en bod – altså et løntræk fra de medarbejdere, der har deltaget i en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, siger han.