Samfund

Socialdemokratiet retter kritik: Få grænsedåserne væk fra naturen

Alt for mange sodavands- og øldåser uden pant havner i naturen. Det skal der gøres noget ved nu, mener Socialdemokratiet.

Ni ud af ti dåser, der ligger og flyder som skrald i naturen, er uden pant.

Det kunne undgås ved at indføre pant på de dåser, danskerne køber i grænsebutikkerne. Det har flere organisationer påpeget - og nu også Socialdemokratiet.

Tilbage i 2015 blev det ellers politisk besluttet, at grænsedåserne skulle indgå i pantsystemet ligesom dåser, der er købt i Danmark. Men aftalen er aldrig blevet ført ud i livet.

- Der ligger en aftale med tyskerne, som man kunne implementere. Derfor synes jeg, det er er stærkt kritisabelt, at regeringen har siddet på hænderne i fire år og absolut intet gjort ved det her problem, siger Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører hos Socialdemokratiet.

Venstre: EU spænder ben

I en mail til TV 2 skriver miljøminister Jakob Ellemann-Jensen om kritikken:

- Aftalen om pant på dåser fra grænsehandlen er på nuværende tidspunkt sat på standby på grund af en klage fra Dansk Erhverv til EU-Kommissionen om manglende opkrævning af pant i de tyske grænsebutikker.

Dansk Erhverv har klaget til EU, fordi de mener, der er tale om ulige konkurrencevilkår, når de tyske grænsebutikker er undtaget den dåsepant, der ellers opkræves i resten af Tyskland.

Hvis klagen går igennem kan det betyde, at anstrengelserne med at indføre et særligt pantsystem vil være spilde. Derfor gør Jakob Ellemann-Jensen ikke noget ved problemet, før der er en afgørelse.

Skal heller ikke i skraldespanden

Problemet ved den manglende pant på dåserne er, at incitamentet til at returnere dåserne i pantautomaterne forsvinder. Derfor havner mange af dem i naturen, hvor det tager 500 år at nedbryde dåserne.

Nedbrydning Cigaretskod og tyggegummi

Mange af de resterende dåser havner i danskernes skraldespanden, hvor de heller ikke bliver genanvendt, som dåser, der bliver afleveret i pantautomaterne.

Dåser i naturen

  • Gennem de sidste ti år har Danmarks Naturfredningsforening fjernet mere end 1,5 million dåser fra naturen.
  • 90 procent af dåserne stammer fra grænsehandlen. 
  • Dåserne er indsamlet i forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling.
  • Dåser fra grænsehandlen er ikke forsynet med hverken tysk- eller dansk pant, hvorfor der ikke er samme incitament til at indlevere dem i pantautomaten.

Miljøstyrelsen har anslået, at 650 millioner pantfrie dåser hvert år bringes til Danmark. Cirka 100 millioner af disse dåser havner i naturen. Derudover ryger 300 millioner af dem i skraldespanden i stedet for at blive genanvendt.

- Vi ved, at pantsystemet virker - så problemet kunne løses, hvis vi udvidede pantsystemet. Derfor er det så åbenlyst en god idé at lægge et massivt pres på tyskerne for at implementere den aftale, der er indgået for flere år siden, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Uenighed om aftale med tyskerne

Socialdemokratiet er enige. Problemet er så alvorligt, at den verserende sag i EU ikke skal være en undskyldning for at se passivt til.

- Man kunne jo sagtens gå i gang med at gøre noget ved problemet fra dansk side parallelt med, at der kører den her klage ved EU. Jeg synes, man skulle sætte sig sammen bredt i Folketinget og få implementeret den aftale, der ligger med tyskerne, mener Christian Rabjerg Madsen.

Men det afviser Venstre, fordi de mener, aftalen med tyskerne fra 2015 er for ukonkret.

Ifølge aftalen, der blev indgået i 2015 med Tyskland, skal dåserne fra grænsehandlen pålægges pant på en krone, som svarer til det tyske pantbeløb. Dåserne skal så kunne afleveres i Danmark, hvor forbrugeren får panten udbetalt.

Aftalen er siden endt i kaos - blandt andet på grund af klagen til EU, der kan gøre aftalen overflødig, hvis den anerkendes. Men også fordi aftalen har nogle smuthuller, der gør den juridisk svær at håndhæve.