Skuespillerinde irettesat af datter, efter hun delte billede

16x9
FILE PHOTO: Actress Gwyneth Paltrow is seen at the premiere of "Avengers: Infinity War" in Los Angeles, California, U.S., April 23, 2018 REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo Foto: Mario Anzuoni / Ritzau Scanpix

Mange forældre kan lære noget af kendisdatters opråb, mener Børnerådet.

Børn i alle afskygninger er et populært motiv på mors og fars profiler på de sociale medier.

Det foregår dog ikke altid med børnenes samtykke. Det var heller ikke tilfældet, da den amerikanske Oscarvindende skuespillerinde Gwyneth Paltrow delte et billede af sig selv og sin datter, 14-årige Apple Martin, med sine over fem millioner følgere på Instagram. Det fik datteren til at reagere, skriver The Guardian.

- Mor, vi har talt om det her. Du må ikke dele noget uden min tilladelse, skrev Apple Martin i en kommentar til billedet ifølge den britiske avis.

Billedet viser mor og datter i en skilift, hvor Apple Martin er iført skibriller og hjelm. Gwyneth Paltrow svarede efterfølgende på sin datters irettesættelse: "Man kan ikke engang se dit ansigt".

Begge kommentarer er efterfølgende blevet slettet, men billedet ligger der stadig og debatten om, hvor meget forældre skal dele om deres børn på sociale medier, er fortsat i gang.

Kan virke uskyldigt

Billeder af børn er umiddelbart ganske harmløse. Men de færreste forældre overvejer, hvad det kan betyde for deres børn på sigt - og det er et problem, fortæller medieforsker og formand for Medierådet for Børn og Unge Anne Mette Thorhauge.

- Grundhandlingen er meget uskyldig, men forældre er nok ikke så opmærksomme på, at det at dele på de sociale medier svarer til at dele et billede i den lokale sprøjte. De bruger det som et familiealbum, og det kan betyde, at det kan blive ubehageligt for børnene senere, siger hun til TV 2.

Man skal være forsigtig

Hos Børnerådet ser man situationen med den kendte skuespiller som en god påmindelse til andre forældre om at tænke sig om, inden de deler. Og man bifalder også, at børnene selv siger fra.

- Det kræver mod at være barn af en berømthed og gå ud og sige: "Nej tak, mor". Så det er fantastisk, siger formand Mette With Hagensen.

Afstemning

- Vi skal lytte til børnene, selvom vi selv tænker: "Det er bare et billede, og man kan knap nok se, at det er hende". Børnene har ret til selv at bestemme, hvilke billeder, der kommer frem af dem.

For selvom det er forældrene, der har myndigheden over børnene til de er 18, har de stadig ret til at blive spurgt.

Men man opfordrer generelt forældrene til at tænke sig nøje om, inden de lægger billeder op af de små guldklumper - også af hensyn til deres fremtid, lyder det fra Medierådet for Børn og Unge.

- Vi har et uklart billede af, hvad billederne kan bruges til – kan det i fremtiden få indflydelse på prisen på forsikringer eller et fremtidig job? Der er meget lidt regulering, så man er nødt til at praktisere et forsigtighedsprincip, siger formand Anne Mette Thorhauge.

Ifølge hende er det også en mulighed for at vise børnene, at man respekterer deres grænser. På den måde er der større sandsynlighed for, at børnene lærer at respekterer andres grænser, siger hun.

Grimme sager har skabt opmærksomhed

Det er dog Børnerådet opfattelse, at danske forældre er blevet bedre til at spørge deres børn om lov.

- Sager af den helt grimme slags og sager fra udlandet om misbrug af børnebilleder har skabt noget opmærksomhed, siger Mette With Hagensen.

Hun nævner blandt andet Umbrella-sagen, der handler om ufrivillig deling af krænkende indhold og har sat etik på sociale medier på dagsordenen hos mange unge og deres forældre.

Selvom situation her er en anden, så er det i alle tilfælde vigtigt at huske, at delte billeder ikke nødvendigvis kan blive fjernet igen, lyder det.