Samfund

Landmænd og veganere krydser klinger på sociale medier

Flere landmænd oplever, at de bliver chikaneret af veganere på sociale medier.

Da Christian Buus Jakobsen delte en video af nogle grise, der stak af fra deres stald, affødte det nogle reaktioner, han bestemt ikke havde regnet med.

Videoen fik mere end 76.000 visninger, 1200 reaktioner og 700 kommentarer, hvilket er mange gange mere, end videoerne fra 'Lundegaard Avl og Opformering', som hans facebookgruppe hedder, normalt får.

Desværre for den unge driftsleder var en stor del af kommentarerne negative.

- Vi har ikke følt os truet, men når folk skriver, at de håber, at vi kvæles i kødet, når vi spiser det, så synes jeg, at det er lige i den grove ende. Flere af opslagene føltes som en personlig hetz. Det er ikke derfor, vi har vores gruppe, og heldigvis er det stoppet nu, siger Christian Buus Jakobsen til TV 2.

De tør ikke komme herud og kigge mig i øjnene og sige deres mening. De vil bare gerne sidde bag deres computer

Christian Buus Jakobsen, landmand

Kom på gårdbesøg

De mange negative kommentarer kom fra veganere, der udviste sympati og forståelse for grisene, som de synes lever under kummerlige kår, der tangerer dyremishandling. Men den udlægning kan landmanden ikke genkende.

- Det er ikke tit, vi oplever det, men fordi videoen var lidt sjovere, blev den delt lidt mere. Det var, som om nogen boostede vores opslag i bestemte grupper, for pludselig blev vores opslag oversvømmet af folk, der sikkert aldrig har set en gris før. Vores grise har det faktisk rigtigt godt. Der foregår ikke noget, der minder om dyremishandling her, siger han.

I et forsøg på at opbløde vreden, der blev rettet mod ham selv og i særdeleshed hans erhverv, forsøgte Christian Buus Jakobsen at svare på flere af kommentarerne, men ifølge landmanden endte det altid på samme måde.

- Nogle mener, at jeg er nærtagende, men jeg forsøger at komme dem i møde og inviterer dem ud på gården, så de selv kan se, hvordan tingene i virkeligheden foregår, men så svarer de pludselig ikke. De tør ikke komme herud og kigge mig i øjnene og sige deres mening. De vil bare gerne sidde bag deres computer i den anden ende af landet.

Interesseorganisation: Det er et stigende problem

Hos interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer oplever de, at den digitale chikane er et stigende problem for deres landmænd, hvor de ser langt flere tilfælde nu end for to år siden.

- De fleste kan mærke, at tonen i debatten er blevet hårdere, og vores landmænd er på ingen måde sarte, men når det går fra kritisk debat til at være trusler og omtaler af vores landmænd som værende voldtægtsforbrydere og mordere, så går det for vidt. Det kan være hård læsning for dem og deres familier, siger Julia Fennefoss Vollertsen, der er social medie-ansvarlig i Landbrug & Fødevarer, til TV 2.

I Veganerpartiet kæmper de aktivt for at ændre danskernes vaner, når det gælder spisning af kød og andre animalske produkter. Stifteren af partiet, Michael Monberg, har ikke haft noget med opslagene på Christian Buus Jakobsens video at gøre, men han genkender fremgangsmåden.

- Det sker, at der er folk i veganerbevægelsen, der lægger billeder af landmænd eller lignede op i forskellige grupper, hvor de skriver ’se ham her tossen’, og det så efterfølgende bliver fulgt op med kommentarer fra andre gruppemedlemmer. Men det er vel bare, sådan sociale medier fungerer. Der er jo også folk, der skriver lignende ting til veganere, siger Michael Monberg til TV 2.

Veganerpartiet bruger ikke selv såkaldte troldehære, fordi det ikke er deres "facon", men stifteren bekræfter, at de har en gruppe, som de potentielt kunne aktivere til et troldeangreb, hvis de skulle finde det nødvendigt.

Troldehære virker

Definitionen af en trold, eller en troll, er en, der tager det ledige standpunkt bare for at provokere, og udtryk som "don’t feed the troll" er blevet populære i forskellige fora, fordi der sjældent kommer noget ud af at tage diskussionen med sådan en.

I konflikten med veganerne mod landmændene er der egentligt ikke tale om en troldehær i klassisk forstand, men taktikken er den samme.

- Der skal være en krog, der ofte har nogle stærke følelser, og der er dyrevelfærd helt oplagt. Når folk har en sag, de brænder for, og de møder en modstander, så begynder troldehæren at mobilisere sig i forskellige, ofte hemmelige grupper, før de går til modangreb med det modsatte synspunkt, siger Thomas Bigum, der er ekspert i sociale medier, til TV 2.

Konceptet med troldehær var ikke noget, der fandtes for få år siden, hvor det i højere grad var enkeltpersoner, der rejste sager.

- Det har skabt et debatmiljø, hvor det kan være svært at navigere i, hvad der er den generelle holdning, og hvad der en troldehærs værk. Men der er ingen tvivl om, at det virker. Det er ingen garantier på enkelt niveau, men i et bredere tidsperspektiv så virker det – bare se, hvordan debatter på sociale medier kan blive politiske emner, siger Thomas Bigum.

Afstemning

Er tonen blevet for hård på de sociale medier?