Samfund

Soldater i Forsvaret delte billeder af værnepligtigs bryster og bagdel

I alt blev fem soldater i 2018 idømt bødestraffe for enten at have delt eller optaget fotos af krænkende karakter.

En ny type af digitale krænkelsessager har set dagens lys i Forsvaret, hvor nærbilleder af en kvindelig værnepligtigs blottede bryster og bagdel er blevet delt.

Det fremgår af årsrapporten fra Auditørkorpset.

I rapporten står der, at antallet af krænkelsessager steg sidste år i Auditørkorpset hos Forsvaret fra to til fire sager.

I alt blev fem soldater i 2018 idømt bødestraffe for enten at have delt eller optaget fotos af krænkende karakter.

En konstabel blev for eksempel idømt dagbøder for blufærdighedskrænkelse, efter han tog nærbilleder af en kvindelig værnepligtigs blottede bryster og bagdel.

- Mens hun sov nøgen på sit værelse samt ved i flere tilfælde via sin telefon at have sendt disse fotos samt fotos af sit eget erigerede lem til hende, beskriver årsrapporten.

I en anden sag fik fire konstabelelever en bøde for pligtforsømmelse ved blandt andet at have optaget fotos af egne kønsdele og delt dem med andre på stuen på blandt andet Snapchat.

Bor ofte på samme stue

Flere sager af samme type har rullet de seneste år. Af større sager er blandt andet den såkaldte 'Umbrella'-sag. Her er mere end 1000 unge blevet sigtet for at have delt optagelser af krænkende seksuel karakter.

Derfor kan det ikke undre, at fænomenet nu har fundet vej til det militære system. Kvindelige og mandlige værnepligtige og konstabler bor ofte på samme stuer, konstaterer generalauditør Lars Stevnsborg.

- Det kræver en opmærksomhed, ikke mindst når man har de tætte relationer på en belægningsstue, hvor man bor sammen.

- Der ligger i høj grad et ansvar for Forsvaret i at sikre, at man udstikker nogle retningslinjer for de unge mennesker, siger Lars Stevnsborg til DR.

- Jeg får helt lyst til at give dig et klap i røven

Udover de to tilfælde, hvor i alt fem soldater er blevet idømt bødestraffe for at have optaget eller delt fotos af krænkende karakter, har Forsvaret registreret yderligere to krænkelsessager i 2018.

Den ene sag fandt sted under en NATO-øvelse i Norge, hvor en sergent havde krænket en kvindelig konstabel.

- Krænkelsen fandt sted om natten i en beboelsesbygnings toiletafdeling, hvor sergenten havde grebet fat i kvinden bagfra og befølt hende, på trods af at hun gentagne gange havde bedt ham stoppe berøringen, hvorefter han havde skubbet hende hårdt op ad væggen mv., ifølge i rapporten.

I den anden sag havde en oversergent over en periode på tre-fire måneder udvist krænkende adfærd over for tre kvindelige underordnede konstabler.

Han havde blandt andet udtalt, "du er en smuk kvinde, jeg får helt lyst til at give dig et klap i røven".

Oversergenten havde desuden flere gange taget den ene af kvinderne på låret under en kørsel, ligesom han gjorde tilnærmelser til en af de øvrige kvinder under en fællesspisning.

Én sag er én for meget

Ifølge chefen for Strategisk HR i Forsvarskommandoen er enhver form for krænkende adfærd uacceptabel i Forsvaret.

- Én sag om krænkende adfærd er én sag for meget.

- Netop derfor er krænkende adfærd et emne, vi har løbende fokus på, uanset om det sker via digitale medier eller direkte mellem to ansatte, siger kommandørkaptajn Jesper Heiner Lynge til DR.