Samfund

I Nordjylland har de medvind til at rejse vindmøller - uden støtte fra staten

Vindmøllerne skal opføres på Hirtshals Havn. Kun få borgere har klaget over projektet.

I Hirtshals satser de nu på at gøre vind til penge - på en helt ny måde.

Her vil en nyetableret fond ejet af lokale kræfter nemlig rejse fire kæmpemøller fra Vestas på Hirtshals Havn.

Vindmøller i Danmark er ikke noget nyt. Men Hirtshals-møllerne bliver alligevel en milepæl i den danske omstilling til grøn energi. Møllerne bliver nemlig rejst uden statsstøtte, og de kan bane vejen for billigere og grønnere el til danskerne.

Det vækker begejstring på højeste plan.

- Det er det her, vi har arbejdet på i årevis, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til TV 2.

Naturens luner

Statstøtten til opførelsen af vindmøller bliver administreret af Energistyrelsen. Her er tre ordninger, der kan søges. Det er for eksempel tilskud til finansiering af forundersøgelser i forbindelse med opstilling af vindmøller. Ifølge Berlingske var den samlede støtte til vedvarende energi i Danmark i 2018 på knap ni milliarder kroner. Heraf blev 60 procent givet til vindmøller.

At møllerne i det nordjyske kan opføres uden tilskud handler blandt andet om naturens luner.

- Der er virkelig gode vindforhold på stedet, og så bruger vi selvfølgelig den mest moderne teknologi. Det giver den kombination, der muliggør et projekt uden statsstøtte, siger Morten Dyrholm, direktør for kommunikation og public affairs hos Vestas.

De fire vindmøller bliver af typen V136, der kan producerer 4,2 megawatt i timen. Fra jord til top måler møllerne 150 meter, og dermed bliver møllerne de største af slagsen på dansk jord.

- Det skulle gerne give en stærkere havn. Flere virksomheder, der flytter hertil. Energitunge virksomheder, der kan lægge sig op ad en mølle og få strømmen derfra. Det vil give meget god mening i fremtiden, siger formand for Hirtshals Havnefond, Jens Peter Lunden.

Tre af møllerne bliver ejet af havnefonden, mens den sidste mølle bliver solgt til lokale borgere og institutioner.

Folkelig opbakning

Ofte møder vindmølleprojekter massive folkelige protester, men ikke projektet på Hirtshals Havn. Her gjorde kun enkelte sommerhusejere ved Kjul Strand indsigelser. Ingen beboere i Hirtshals gjorde indsigelse.

- Det er en god idé. Det kan skåne miljøet, og havnen kan måske få billigere udgifter til strøm, siger Allan Milton Woller, beddingsformand.

Opbakningen kommer ikke bag på Peter Ydesen, der er teknisk chef på Hirtshals Havn.

- Folk lever med havnen og lever af havnen. Det er sjældent, at vi hører nogle protester, når vi laver nye tiltag. Det er vi glade for, siger havnechefen.

Vindmølleprojektet på Hirtshals Havn har fået den sidste godkendelse, og går alt vel, står møllerne færdige ved årets udgang.

I dag kommer mere end en tredjedel af Danmarks strøm fra vindmøller. Dermed er Danmark det land i verden, der kan dække den største andel af elproduktionen med strøm fra vindmøller.