Slotspark under ormeangreb - skal restaureres for millioner

Barokhaven ved Frederiksborg Slot i Hillerød er hærget af orme, og store dele af anlægget skal genplantes.

De kongelige monogrammer i Barokhaven ved Frederiksborg Slot i Hillerød skal restaureres, da buksbommene er hærget af orme, der æder planternes rødder.

Ifølge Hillerød Posten betyder det, at gartnerne i haven er gået i gang med at hive de knap 70.000 buksbom-planter op for at erstatte dem med nye.

Slots- og Kulturstyrelsen vurderer, at restaureringen vil koste mellem tre og fire millioner kroner. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

De fire monogrammer skal fjernes helt, og der skal sættes nye planter.

Det bliver imidlertid ikke en let opgave at komme ormene til livs. Det siger landskabsarkitekt Christine Waage til Hillerød Posten.

- Vi kan jo ikke bare køre ind med store maskiner og grave planterne op, så det bliver primært med håndkraft og en minigraver. Det er jo havens adelsmærke og det mest besøgte område i hele Slotshaven, som både turister og lokale er rigtig glade for. Og en barokhave skal altså bare være i orden og se pæn ud, siger hun.

Gartnere er i gang med at grave dele af Barokhaven op, da 70.000 buksbom-planter er angrebet af orme.
Gartnere er i gang med at grave dele af Barokhaven op, da 70.000 buksbom-planter er angrebet af orme. Foto: Brian Lindhoff, TV 2

Har kendt til ormeangreb længe

Slots- og Kulturstyrelsen har kendt til ormeangrebet i omkring seks år og har de seneste år forsøgt at finde løsninger på problemet med hjælp fra eksperter fra både Danmark og udlandet.

Men den langvarige redningsindsats har altså ikke båret frugt. Et stort antal af planterne er allerede døde eller kraftigt hærget af orme, og derfor skal arbejdet i gang nu, inden vækstsæsonen går i gang, lyder anbefalingen.

- Vi har gennemgået alle mulige løsninger og forsøgt at lave forskellige former for jordforbedring og gødningstyper, men det har ikke hjulpet. Så nu må vi gøre det, selv om det ikke er rart, fortæller slotsgartner John Nørgaard Nielsen fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Barokhaven ved Frederiksborg Slot i Hillerød - langs de brede grusgange står lerkrukker med taks og laurbær.
Barokhaven ved Frederiksborg Slot i Hillerød - langs de brede grusgange står lerkrukker med taks og laurbær. Foto: Mogens Ladegaard / Scanpix Danmark
Haven blev anlagt i 1996.
Haven blev anlagt i 1996. Foto: Jørgen Jessen / Scanpix Danmark
Slottets gartnere har de sidste seks år forsøgt at redde haven fra ormeangrebet
Slottets gartnere har de sidste seks år forsøgt at redde haven fra ormeangrebet Foto: Mogens Ladegaard / Scanpix Danmark

Jord skal ligge brak i et år

John Nørgaard Nielsen var selv med til at plante de enorme monogrammer i Barokhaven i 1996 i forbindelse med genskabelsen af Frederik IV's oprindelige have fra 1720’erne.

Når planterne er væk, skal jorden ligge brak i et år, før der kan sættes nye planter, for at være sikker på at ormene er døde.

Herefter går arbejdet i gang med de to monogrammer på den nedre del af haveanlægget, og de skal også ligge brak i et år.

Først i forsommeren 2021 forventes arbejdet med at genplante monogrammerne og de omkringliggende blomsterbede færdigt.

Efter planen skal hele området være restaureret og klar til at blive genindviet. En begivenhed, der i øvrigt falder sammen med Barokhavens 25-års jubilæum.

Frederiksborg Slot og de store parkanlæg omkring slottet er en af Nordsjællands mest besøgte turistattraktioner.